home | kontakt

Odpovede

Dobrý deň pán doktor, mám 62 rokov , 3 roky chodím na pravidelnú kontrolu k urologovi - zväčšená prostata , v 02/2011 som mal PSA 1,35.Toho roku pri kontrole v 07/2014 som mal PSA už 6,13. Bola mi vykonaná biopsia prostaty 10 vzoriek, v jednej z nich bola pozitívna- prítomný mikroacinárny mikroadenokarcinóm G1,Gleason skóre 3+3=6, MKCH 61 M-snomed_1 M-8140/3 Grading 1 Je mi navrhovaná liečba kombinovaná - brachyterapia s hormonálnou terapiou Prosím o Váš názor. Ďakujem
Dobrý večer, mali ste diagnostikovaný nízkorizikový karcinóm prostaty - PSA menej ako 10ng/ml a pozitívnu biopsiu prostaty v jednej vzorke s Gleasonovým skóre 6. Podľa súčasných názorov sa v týchto prípadoch odporúča sledovanie stavu, kontroly PSA v polročných intervaloch a aktívna liečba, ktorá Vám bola navrhnutá iba v prípade , keď sa potvrdí aktivita ochorenia meraná hodnotou PSA a opakovanou biopsiou prostaty. S pozdravom, J. Kliment

1 krát v moči krvná zrazenina ale moč čistý následne kvapka krvi z penisu (1krát) bolest nepocitujem jemné palenie ked šla ta zrazenina čo to môže byť? za skorú odovedˇ vored dakujem
Dobrý deň, môže ísť o nádorové ochorenie močového mechúra, prípadne inej lokalizácie urogenitálneho systému. Treba nevyhnutne vyhľadať urológa, ktorý vykoná potrebné urologické vyšetrenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem. Mám 60 rokov a v apríli 2014 mi bol diagnostikovaný CaP pri PSA 9,1 ng/ml (022014)a Gleason 6 (3+3)T1c Nx Mx. Scintigrafia skeletu (062014)a MRI (072014)neg.052014 aplikované LH RH analogom. Dovolil by som si preto požiadať o Váš názor a prípadné odporúčanie ďalšieho postupu. Prajem pekný deň. Siranko
Dobrý deň, mali ste diagnostikovaný nízkorizikový karcinóm prostaty. Neuviedli ste počet bioptických vzoriek, v ktorých bol karcinóm histologicky potvrdený. Počet je dôležitý pri rozhodovaní o liečbe. Vo Vašom veku pri tomto type karcinómu nie je indikovaná liečba LH RH analógom, ktorý Vám bol už podaný. Sú 3 možnosti, pre ktoré sa treba rozhodnúť. 1. iba sledovanie bez liečby ak počet pozitívnych bioptických vzoriek nebol vyšší ako v 2. 2.radikálne operačné odstránenie prostaty,3. ožiarenie prostaty. Každý z týchto postupov má svoje výhody a nevýhody.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer p.profesor chcem sa poradiť o postupe liečenia môjho manžela.Od 2008 je sledovaný v urol.amb.pre zvýšené PSA od 17-28ng/ml 2x MR vyš.neg.2xbiopsia prostaty kde výsl.BHP. máj 2014 PSA 49,82 urobené PET/CT nález výraznej patol.hypermetabolizácie 18F-cholínu v prostate vľavo-vysoko suspektnej na primárny TU.Diskrétna metabolizácia 18Fchol v drobných LU v externom ilickom priestore bilat.nejasnej etio. Na základe výsledku urobená biopsia prostaty(3x)cielené do miesta zvýšenej aktivity pri PET CT ,histol.vyš.:1.,2,punktáty prostaty:ložiskový mierny zmiešaný zápal,bez atypií. Všetky vzorky boli vyš.aj imunohistochemický-strata expresie markerov bazálnych buniek nebola dokázaná (CK34BE12 pozit).7 vzoriek ĽL prostaty hyperplastické aj atrofické žliazky,7 vzoriek PL prostaty -detto.Prosím p.profesor o Váš názor- postúp liečenia u môjho manžela.Ďakujem .
Dobrý večer, bioptická diagnostika karcinómu prostaty zostáva v niektorých prípadoch napriek opakovaným biopsiám neúspešná, tak ako je to aj u Vášho manžela. V súčasnosti nie sú jasné pravidlá ako postupovať v diagnostike ďalej a táto problematika sa neustále diskutuje. Jednoznačne sa však odporúča urobiť po prvých neúspešných bioptických pokusoch tzv. saturačnú biopsiu prostaty. Touto technikou sa odoberá 20, prípadne aj viac bioptických vzoriek a záchytnosť touto metódou je potom najvyššia. Výkon je však vhodné urobiť v celkovej anestéze, prípadne v lokálnej. U Vášho manžela zobrazovacie metódy naznačujú prítomnosť karcinómu, preto je potrebné saturačnú biopsiu urobiť. inou možnosťou je vykonať transuretrálnu resekciu prostaty, pri ktorej sa získa na histologické vyšetrenie dostatok tkaniva prostaty. Tento spôsob však prichádza do úvahy iba v prípade ťažkostí s močením. S pozdravom, J. Kliment

Dobry vecer Pan profesor. Bola by som Vam velmi vdacna, ak by ste mi laicky zhodnotili otcov priebeh, pripadne prognozu pri jeho ochoreni. Lekari su pri jeho stave velmi opatrni vo vyjadreniach. Otec 66 rocny, na magnetickej rezonancii zistena rakovina prostaty, na zaklade vysokeho PSA 100. Predchadzajuce vysetrenia Sono, kolonoskopia boli negativne. Otcovi do mesiaca nastupili velke bolesti pohyboveho ustrojenstva, schudol 8 kil, pridali sa k tomu opuchy clenkov. Vsetko to nastupilo velmi rychlo. Bola mu robena biopsia, s nepriaznivym Gleason(4+5), a zaverom C3 N1 M1. Navyse je to neoperovatelny stav. Dufam, ze som napisala to najpodstatnejsie. Bojime sa o otca, nevieme co nas caka, kedze lekari su ozaj opatrni a zatial ho pripravuju na liecbu hormonalne. Velmi pekne Vam dakujem za ochotu odpovedat. S pozdravom Zuzana
Dobrý deň, u Vášho otca ide o pokročilý karcinóm prostaty so symptomatickými metastázami v kostiach, Gleasonovo skóre je 9 (4+5). V liečbe sa v takýchto prípadoch aplikuje hormonálna liečba, ktorá má efekt trvajúci individuálne dlho, v priemere 1-3 roky, potom sa stav zhoršuje a liečba sa dopĺňa o chemoterapiu, prípadne o ďalšiu formu hormonálnej liečby. V tomto roku boli v USA referované výsledky podávania chemoterapie docetaxelom súčasne s primárnou hormonálnou liečbou a výsledky boli neočakávane priaznivejšie pri porovnaní s iba hormonálnou primárnou liečbou. Treba túto možnosť zvážiť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som Vás poprosiť o bližšie vysvetlenie ockovej diagnózy. Ocko má 73 rokov, v júni mu brali krv a PSA mal 20,preto bol na biopsiu. Dnes priniesol výsledky od urológa, ktoré vyzerajú nasledovne- histol.:Adenoca gr. II. GleaSON: 7/+4/Vo vz.:1,2,3,4,5,6,10,obidva laloky. Bola mu pichnutý Eligard 45 mg, o tri mesiace má prísť na kontrolu. Ďakujem.
Dobrý večer, u Vášho otca podľa uvedených parametrov ide o rakovinu prostaty so stredným rizikom pre progresiu v budúcnosti ( PSA 20ng/ml, Gleason 7, nie je uvedené klinické štádium). Ochorenie vyžaduje ešte dovyšetrenie o scintigrafiu skeletu na vylúčenie metastáz, prípadne magnetickú rezonanciu na posúdenie lokálneho rozsahu ochorenia a postihnutia panvových lymfatických uzlín. Liečba by mala byť kombináciou hormonálnej liečby a rádioterapie. Hormonálna liečba má trvať iba 6 max. 12 mesiacov a ožarovanie sa má začať 3 mesiace od začiatku hormonálnej liečby, ktorú už začal užívať (Eligard 45 mg, efekt liečby trvá 6 mesiacov). Samotná hormonálna liečba sa nepokladá pri tomto štádiu ochorenia za dostatočnú. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem p. prof., u manžela, 55 ročného, v máji 2014 diagnostikovali rakovinu v pravom laloku prostaty - cca 80 %, Gr 2, GS 7/4+3/, pritomné perineurálne širenie, T3aNOMO, hormonálna liečba od 21.05.2014, PSA na začiatku 17,6 teraz 0,27, navrhli mu radioterápiu, zaujíma ma či by nebola vhodná operácia alebo až po radioterápii, Ďakujem
Dobrý večer, u Vášho manžela je indikovaná radikálna prostatektómia, teda operačné odstránenie prostaty. Rádioterapia vo forme doplňujúcej liečby po operácii,iba ak by to histologický nález z odstránenej prostaty vyžadoval. Váš manžel je mladý a operáciu pokladám za plne indikovanú a aj ostatné parametre ochorenia, ktoré uvádzate, sú argumentami v prospech operácie. Operácia po ožiarení nie je vhodná. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, p.doktor. Môjmu svokrovi bola diagnostikovaný nádor prostaty. PSA mal 3,5 a teraz 3,7. Ideme konzultovať rádioterapiu, lenže tam podľa vyjadrenia p.doktorky by malo byť PSA 0. Je možné niečo urobiť, aby sa to PSA znížilo? Svokor má 66 rokov a dostáva aj hormonálne injekcie do brucha. Ďakujem
Dobrý večer, pravdepodobne došlo k nedorozumeniu pri komunikácii s p. doktorkou o hodnote PSA. Nulová hodnota PSA nie je podmienkou liečby ožarovaním. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den p.profesor. Uz v minulosti som Vam pisala o ocinovej problematike. Ide o rakovinu prostaty C61. S metazatazami do kosti.Vybral 8davok taxotere v januari skoncil a 27.6. mu nasadil pan doktor dalsiu chemo Jewtana. Dnes vybral druhu davku. Na plane ich je 6. Hodnotu PSA pred prvym podanim mal 260. Dnes bohuzial 270. Mohli by ste ma prosim informovat o tom ako bude telo reagovat na tuto chemo, ci je silnejsia, ci uz zaucinkuje na dlhsiu dobu a ake su s nou skusenosti. Dakujem
Dobrý večer, Váš otec po liečbe taxoterom začal pre progresiu ochorenia a rezistenciu na liečbu taxoterom, druholíniovú liečbu kabazitaxelom (Jewtana). Ide o účinnú liečbu s preukázaným predĺžením prežívania , toxicita liečby kabazitaxelom je podobná ako pri taxotere.Účinnosť liečby je individuálne rozdielna, rovnako aj prejavy toxicity tejto chemoterapie. Predlžuje život, podľa výsledkov klinickej štúdie, na ktorých je jej používanie povolené o niekoľko mesiacov. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán doktor, ďakujem pekne za rýchlu odpoveď.Ja by som bola tiež za osobnú konzultáciu,mohli by ste mi poslať prosím kontakt, kde by som mohla požiadať o termín.Radi by sme Vás ak by bolo možné, navštívili čo najskôr, zobrali by sme celý zdravotný záznam aj s najnovšími výsledkami. ďakujem s pozdravom Judita Magyarová
Dobrý večer, práve som začal dovolenku, preto navrhujem termín konzultácie na 18.8.2014. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán doktor, môjho otca (74 rokov ) operovali roboticky v roku 2011 na rakovinu prostaty. V roku 2012 absolvoval ešte ďalšiu operáciu ( ARGUS) kvôli trvalému úniku moču. Odvtedy hladina PSA sa pohybovala v hodnotách od 0,1 do 0,8 ale stále sa sťažoval na silné bolesti. Minulý týždeň pri kontrole mu zistili, že hodnota PSA vyskočila na 10,6 .Dnes musel ísť na MR, výsledky ešte nemáme. Chcela by som sa spýtať čím to môže byť zapríčinené, čo môžeme očakávať, veľmi sme sa zľakli. Ak budeme mať výsledky mohla by som Vám ich poslať ? Rada by som si prečítala Váš názor prípadne ak by bolo možné osobnú konzultáciu. Ďakujem veľmi pekne Judita Magyarová
Dobrý večer, vzostup PSA na uvedenú hodnotu po radikálnej prostatektómii svedčí o recidíve karcinómu prostaty.Môže ísť o lokálnu recidívu, ale skôr o rozšírenie choroby do lymfatického systému alebo kostí. Všetko môže objasniť MR, ktorú mal dnes urobenú. Výsledky mi môžte poslať, možno vhodnejšia by bola osobná konzultácia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý ďeň pán Doktor,môjmu manželovi pri prehliadke zistili PSA 9.6 Má 54 .Nasledne mu bola spravená biopsia,kde záver je nasledovný Ca prostatea pT1C NX MX.Prosím o váš názor je v tomto prípade nutne odobratie prostaty,alebo bude účinná brachyterapia,alebo iná liečba.Za odpoved vopred Ďakujem.
Dobrý večer, rozhodnutie o spôsobe liečby závisí aj od ďalších kritérií, od Gleasonovho skóre,počtu pozitívnych bioptických vzoriek, veľkosti prostaty, celkového zdravotného stavu, prípadne aj ďalších kritérií. Iba po vyhodnotení všetkých spomenutých sa dá rozhodnúť o optimálnej liečbe.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadne môjho otca čo to pre nás znamená a akú má diagnózu? 14 punktátov. Všetky sú reprezentatívne. Vo všetkých vzorkách nachádzame subtotálnu až totálnu nádorovú infiltráciu konvenčným acinárnym adenokarcinómom prostaty, Gleas.sk.4+3. Vo viacerých vzorkách nachádzame perineurálnu aj veľmi susp. lymfovasculárnu nádorovú inváziu. Imunohistochem.vyš. HMWCK-,p63-, P-504+, PSA+, D2-40+ v lymf.cievach, S-100+ v perif.n, CK7-, CK20-. C 61 M-8140/3 pTlc rada by som sa informovala čo to znamená a aký bude postup. Klinický priebeh: PSA 63.5 teraz vzostup z 32.65ng/L od marca 2014, DRV vpravo susp. objem 65cm, D 40.00 elevácia Veľmi pekne ďakujem za informácie
Dobrý večer, ide o karcinóm prostaty, zrejme lokálne pokročilejší vzhľadom na pozitivitu vo všetkých bioptických vzorkách a vysokú hodnotu PSA 63,5ng/ml. Pri tejto hodnote sú možné metastázy v kostiach, preto je potrebné scintigrafické vyšetrenie skeletu, prípadne aj vyšetrenie počítačovou tomografiou alebo magnetickou rezonanciou na určenie rozsahu ochorenia. Neviem vek Vášho otca,ktorý je dôležitý a je jedným z kritérií pre určenie liečebného postupu, ale nakoniec až po všetkých spomenutých vyšetreniach a po presnom určení štádia ochorenia, sa rozhodne o spôsobe liečby.S pozdravom, J. Kliment

Dobry den Minuly tyzden som Vam pisal ci mozem poslat oscanovane zdrav. zaznamy. Zial ked to poslem na adresu z ktorej ste mi poslali mail stale mi chodi spat chybova hlaska ze adresa neznama. Je nejaka moznost Vam to dorucit na inu adresu? dakujem.
Dobrý večer, skeny pošlite na adresu kliment@jfmed.uniba.sk S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. Otec je liečený asi 8 rokov na rakovinu prostaty. Dostával každé tri mesiace Eligard do brucha. PSA mával okolo 7-8. Zvýšilo sa na 70. Teraz sa to zhoršilo, zobrali mu v júni prostatu, nosí plienkové nohavičky lebo sa pomočuje. Metastázi sú v uzlinách, nohy má spuchnuté ako balón. K tomu má parkinsona s pádmi, ťažké vstávanie a chôdza. Predpísali mu aj cyproplex. Môže to mať aj rýchly priebeh s 24 hodinovou opaterou alebo môže sa to troška ustáliť? Dakujem
Dobrý večer, podľa Vašich údajov ide o kastračne rezistentný metastazujúci karcinóm prostaty.V júni mal urobenú zrejme transuretrálnu resekciu prostaty, aby mohol močiť voľnejšie . Neviem koľko má Váš otec rokov a na aké iné ochorenia okrem Parkinsona trpí. Ak to celkový zdravotný stav dovoľuje mal by podstúpiť liečbu, ktorá je indikovaná pri kastračne rezistentom karcinóme prostaty. Čo sa týka terajšieho unikania moču, ak nebol poškodený pri operácii vonkajší sfinkter, stav by sa mohol časom upravovať. Ťažko sa vyjadriť k prognóze, pretože nepoznám ďalšie parametre ochorenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan profesor. Mam 47 rokov. Otec zomrel na rakovinu protaty. Kedze po preventinej prehliadke som mal PSA 12.28 absolvoval som biopsiu kde mi vysli aj pozitivne vzorky. Nazory lekarov kedze som bol u viacerych su rozne. Rad by som Vas poprosil o Vas nazor. Chcel by som Vas poprosit ci by som mohol spravu poslat oscanovanu na mail nakolko je tam dost textu ktoremu nerozumiem. Ak by to bol problem skusim to prepisat do textu. Dakujem pekne za odpoved.
Dobrý večer, oskenovanú správu môžte poslať na môj e-mail. S pozdravom, J. Kliment

Dobry vecer.vcera t.j.30.6.2014 operovali mojho uja na nador na prostate robili to laparoskopiou a vsak nador vraj prerasta do mocoveho mechura tak to podviazali a za pol roka vraj daju oziare...mam pocit,ze je to v stadiu ked sa uz neda nic robit...aky je vas nazor???
Dobrý večer, zrejme nádor prostaty zhodnotili ako inoperabilný. Neznamená to, že sa nedá liečiť. Operácia je iba jedna z možností, ďalšiu predstavuje rádioterapia, ktorú mu aj zrejme navrhli. Výsledky liečby sú veľmi podobné ako pri liečbe operáciou. Môžte sa preto optimisticky pozerať do budúcnosti. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den. Mam 41 rokov,82 kg.Pracujem v zahranici a prednedavnom mi robili krvne testy - prisli vysledky na PSA a mam cislo 500. Vlastne ani neviem co sa Vas mam spytat. 500 je to vobec mozne? Dakujem. Pan doktor to som Vam pisal pred par dnami a odvtedy sa zmenilo to ze rakovina prostaty je potvrdena psa je vyssie ako 500 dokonca 560. Zatial nemam nasadenu ziadnu liecbu beriem len Bicalutamide 150 mg.Bolesti mam prevazne v oblasti panvy a obcas to ide do noh. Predpokladam ze radioterapia je pre mna neskoro. mozete prosim napisat co si o tom myslite a aka liecba by pre mna bola vhodna ? Mam le 41 a psa 560 je to ojedinely pripad ? Mimochodom poculi ste o Budwigovej diete a co si onej myslite ? Dakujem za odpoved a Vas cas
Dobrý večer, vo Vašom veku rakovina prostaty je skôr výnimočné ochorenie.Hodnota PSA viac ako 500 ng/ml svedčí pre pokročilé ochorenie. Zrejme ešte nemáte urobené kompletné vyšetrenia, ktoré majú potvrdiť rozsah ochorenia. Myslím najmä na scintigrafiu skeletu, prípadne ďalšie.Liečba bicalutamidom nie je dostatočná, určite Vám Váš lekár hormonálnu liečbu upraví, resp. doplní. Nepoznám úplne Váš stav, ale primárna hormonálna liečba je základnou liečbou pokročilého karcinómu. Ohľadom diét iba toľko, že existuje veľa rôznych typov diét, môžu prechodne zlepšiť priebeh ochorenia, ale na dĺžku prežívania u chorých s karcinómom prostaty ich účinok nebol preukázaný. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, otec má 77 rokov, má adenokarcinóm prostaty zatiaľ bez zistených metastáz, Gleason 9, bol a je liečený iba injekciami Diphereline, teraz napriek tomu a napriek kastračnej hladine testosterónu sa u neho vyvinula hormonálna rezistencia. PSA stúpa. Onkourológ mu pridal Bicalutamid po ktorom sa mu začali na koži tvoriť svrbivé výsypy takže mu ho musel vysadiť. Prosím Vás o odbornú radu čo sa dá v jeho prípade ešte podniknúť či ešte existuje nejaká možnosť čo by sa pre neho ešte dalo urobiť. Ďakujem
Dobrý večer, štandardnou liečbou kastračne rezistentného karcinómu prostaty je v súčasnosti chemoterapia docetaxelom v kombinácii s prednisosnom.Treba sa poradiť so svojim urológom alebo onkológom ohľadom tejto liečby.Relatívne sa dobre znáša a zlepšuje prežívanie takto chorých mužov. Ak by nebola efektívna možno potom zvážiť aj ďalšie postupy v rámci sekundárnej línie liečby. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, čo sa dá urobiť pre záchranu pacienta ktorý má už hormonálne rezistentný adenokarcinóm prostaty s Gleason skóre 9, ktorý začína už pri stúpajúcom PSA 259 mať klinické príznaky opuchy semenníkov, žltá farba kože a výsypy? Je možné ešte niečo urobiť pre jeho záchranu? Ako by ste postupoval? Ďakujem
Dobrý večer, pri kastračne reziistentnom karcinóme prostaty sú vstále ešte k dispozícii viaceré možnosti. Vždy treba pokračovať v hormonálnej liečbe, v tomto prípade je najvhodnejší firmagon a liečbu treba doplniť o chemoterapiu docetaxelom, prípadne ak už mal docetaxel tak Zytigu alebo Xtandi. Nepoznám detailne stav pacienta, preto sa musíte s dôverou obrátiť na Vášho urológa alebo onkológa a popradiť sa o možnej liečbe. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den. Mam 41 rokov,82 kg.Pracujem v zahranici a prednedavnom mi robili krvne testy - prisli vysledky na PSA a mam cislo 500. Vlastne ani neviem co sa Vas mam spytat. 500 je to vobec mozne? Dakujem
Dobrý večer, nezdá sa mi, žeby táto hodnota vo Vašom veku bola správna. Rozhodne si to preverte v mieste, kde Vám urobili preventíívne vyšetrenie.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p. doktor Kliment, chcem sa spýtať otec bol 13.3.2014 operovaný, bol mu odstránený nádor aj s prostatou, teraz dostal hormonálnu liečbu-injekčne na 3 mesiace. Má návaly tepla a potenia, dá sa prosím Vás s tými návalmy niečo robiť? dajú sa zmierniť?
Dobrý večer, návaly tepla a potenie možno ovplyvniť, resp. zmierniť podávaním cyproterón acetátu, ktorý Vám môže predpísať Váš urológ. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer pán profesor, chcela by som sa opýtať na prognózu a priebeh ochorenia môjho otca: Včera mu diagnostikovali ochorenie Ca prostaty: T2,NXMX. Vek 68 rokov. OA: lieči sa na vysoký tlak, ICHS nyha III, CMP v r. 2002. Od roku 2007 sledovaný ambulantným urológom pre BPH. V septembri 2013 elevácia PSA: 17,75 ng/ml, v apríli 2014 PSA:20,86 ng/ml, odoslaný na biopsiu prostaty.Výsledku histologického vyšetrenia nasledovné:Vzorka č.1 punktáty z pravého laloka prostaty vyšetrené v sérii 11 rezov s dominujúcim nálezom areálov maloacinózneho adeno - karcinómu prostaty, Gleason score 3+2=5, mikroložiskovo s chronickou inkatívnou zápalovou alteráciou a miestami areály low-grade prostatickej intraepiteliálnej dysplázie.Záver:adenokarcinóm maloacinózny prostaty, Gleason score 5. Chronická inkatívna prostatitída s PIN I.Vzorka č. 2: punktáty z ľavého laloka prostaty vyšetrené v sérii 13 rezov s dominujúcim nálezom adenomyoamtóznej hyperplázie, chronickej inkatívnej zápalovej alterácie a miestami areály low-grade prostatickej intraepiteliálnej dysplázie.Záver: Adenomyomatózna hyperplázia prostaty. Chronická inkatívna prostatitída s PIN I. Odporúčania RAT liečba, objednaný na gmg kostí., najbližšia kontrola s výsledkom. Veľmi pekne Vás chcem poprosiť o informáciu, akú má otec prognózu a či odporúčaná liečba RAT je správna. S pozdravom a vopred ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, navrhovanú liečbu pokladám za primeranú. Vzhľadom na polymorbiditu nepokladám radikálne operačné odstránenie prostaty za indikované. Navrhovaná liečba je konzervatívnejšia a môže zabezpečiť dobrý výsledok do budúcnosti a aj primeranú kvalitu života. Prognóza ochorenia v tomto prípade je dobrá. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môže byť jedným z príznakov rakoviny prostaty aj svrbenie kože po celom tele (na pohľad čistá, nie je suchá, krémy od kožného lekára nezaberajú). Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, svrbenie kože nie je príznakom rakoviny prostaty. S pozdravom.

Zanedbal urológ niečo? Dobrý deň, pán profesor. Pravidelne som chodil na kontrolu urológovi kde mi robil vyšetrenie moču a sono.4 mesiace po kontrole ma začalo pichať v boku a môj obvodný lekár ma poslal na vyšetrenie chirurgovi, ktorý zhodnotil že je nejaký problém s prostatou. Ešte v ten deň som navštívil urológa a ten ma poslal na biopsiu, kde zistili rakovinu prostaty v pokročilom stádiu . Na otázku urológovi ako je to možné, že po pravidelných vyšetreniach neurčil včas správnu diagnózu. Odpovedal, že som mal PSA 1,3 a je malá pravdepodobnosť výskytu rakoviny pri tejto PSA. Dalo sa predísť mojim problémom ? Ako ďalej pokračovať v liečbe? Dostal som injekciu ELIGARD 45 mg do brušnej dutiny a ďalšia bude o 7 mesiacov.
Dobrý večer, pravidelná urologická prehliadka zahrňuje aj vyšetrenie prostaty cez konečník. Hodnota PSA 1,3ng/ml, teda hodnota veľmi nízka nevylučuje prítomnosť karcinómu prostaty. Býva pri veľmi zle diferencovaných karcinómoch prostaty, ktorých nádorové bunky neprodukujú alebo produkujú veľmi malé množstvá prostatického špecifického antigénu.Tieto typy rakoviny prostaty sú veľmi biologicky agresívne a dajú sa diagnostikovať na základe palpačného vyšetrenia prostaty cez konečník, resp. na základe tohto vyšetrenia vysloviť podozrenie na karcinóm prostaty. Toto vyšetrenie malo byť u Vás urobené a diagnóza mohla byť urobená skôr. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, som muž, mám 60 rokov a u urológa UNsP Milosrdný bratia Bratislava som bol prvý krát 18.2.2014. Hneď mi zistili v krvi S-tPSA 6,36 ug/l, moč bol negatívny. Po 3 mesiacoch odber zopakovali pod ABT clonou /pred odberom som užíval CEDAX/ a našli mi 6,22 mg/l. Doktor mi nariadil dietu /mám výšku 172cm a hmotnosť 100 kg/ a za 3 mesiace urobí rovnaký odber znovu. Inak nemám žiadnu chorobu. Predtým mi zistili /asi pre rokom/ zvýšený krvný tlak 140/80 a odvtedy beriem Lorista 100, tlak je v poriadku. Prosím o radu ako by som mal ďalej postupovať. Dopredu ďakujem za Vašu ochotu a ústretovosť. S pozdravom MS
Dobrý večer, vo Vašom veku je hodnota PSA 6,36 a 6,22 ng/ml vyššia ako by mala byť. Nemusí však znamenať rakovinu prostaty. Postup Vášho urológa je správny, treba dodržať jeho rady a on neskrošie rozhodne o potrebe biopsie prostaty. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň Pán Prof. Som 3 mesiace po operácii, chodím raz za mesiac na chemoterapiu a beriem liek Bicalutamide Pharmacenter bolesti nemám ale mám časté a urgentné močenie. Občas mi mimovoľne uniká moč. Chcem sa spýtať či sa dá nejakou liečbou môj stav zlepšiť Vopred ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, predpokladám, že ide o operáciu radikálnu prostatektómiu. Ste 3 mesiace po operácii. Stav sa stále v najbližších mesiacoch môže zlepšiť, ale urgentné močenie možno ovplyvniť aj liekmi. Treba upozorniť na tieto ťažkosti urológa, ku ktorému chodíte S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. Po biopsii mám byť liečený hormonálnymi liekmi a ožarovaním. Zatiaľ čo lieky beriem už dva mesiace, na ožarovanie ma ešte nevolali, hoci som na ct už pred dvoma mesiacmi bol. Nemá sa to konať súčasne?
Dobrý večer, liečba ožarovaním sa obvykle začína 3-6 mesiac od začiatku hormonálnej liečby, ktorá potom prebieha súčasne s ožarovanímm a aj určitý čas po ňom. Nič ste preto nezmeškali. S pozdravom, J. Kliment

dobry den,mam uz asi rok a pol slabsi prud mocu a pri testoch u urológa mi vyslo PSA2,310+, fPSA 0,53 a pomer 23%. Mal by som byt znepokojeny?
Dobrý večer, hodnota PSA je v norme a nemusíte sa t.č. znepokojovať Percentuálny .podiel celkovej a voľnej frakcie takmer vylučuje karcinóm prostaty Slabší prúd moču pravdepodobne svedčí pre benígnu hyperpláziu prostaty a liečebne sa dá tento symptóm ovplyvniť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pan profesor Kliment, Mám otázku, ktorá sa týka môjho blízkeho priateľa, zistili mu rakovinu prostaty. Neviem to napísať podrobne o aký druh a v akom rozsahu, ale momentálne môj priateľ odmietol operáciu z dôvodu hroziacich následkov. Vraj môže dôjsť k porušeniu uzatváracích svalov, čo bude mať za následok neustály únik moču. Je psychicky na tom momentálne zle, pretože o rakovine sa dozvedel cca pred mesiacom. Pýtam sa Vás ako odborníka, čo hrozí pri operácii ? Prípadne, ako často po operácii dochádza k takýmto následkom ? Mrzí ma, že Vás oberám o čas, ale rada by som môjmu priateľovi pomohla, ale rozhodnúť sa pre operáciu musí sám, chcem ho povzbudiť a docieliť, aby sa dal operovať,nevidím iné riešenie, bez operácie to vidím iba ako čakanie na smrť, má iba 56 rokov. Ďakujem ak mi odpoviete. Anna Kubányiová
Dobrý večer, potreboval by som vedieť podrobnejšiu charakteristiku jeho ochorenia na zhodnotenie stavu a vyjadreniu sa k možnostiam liečby. Pri rakovine prostaty sú viaceré možnosti liečby, ktorých efekt nie je príliš rozdielny. Operačné odstránenie prostaty je zaťažené určitým percentom komplikácií, z nich je najnepríjemnejší únik moču. Nebýva často a závisí aj od rozsahu skúseností operatéra, ktorý výkon vykonáva. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. Pred približne 10 rokmi vo veku 27r mi bol diagnostikovaný "zrelý teratóm" . Odvtedy som nebol na kontrole, kedže vtedy mi na onkológii pani doktorka povedala že to nie je potrebné. Zdieľate prosím tento názor, alebo by som mal podniknúť nejaké opatrenia či absolvovať vyšetrenia? Pri pátraní cez internetový vyhľadávač som nedostal jednoznačnú odpoveď, preto sa s prosbou o odpoveď obraciam na Vás. Nemám žiadne zdravotné problémy. Ďakujem pekne za odpoveď. M
Dobrý večer, nie som si istý, či som Vám už neodpovedal. Ak nie tak sa ospravedlňujem za oneskorenú odpoveď. Zrelý teratóm má benígny priebeh, kontroly nie sú potrebné, tak ako Vám to povedala pani doktorka na onkológii. Preventívne urologické vyšetrenie by som Vám však napriek tomu odporučil. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň Mám 56 rokov.V 12/2012 zistená pri biopsii rakovina prostaty,PSA-37, Gleason-9,T3b.Nasadená hormonálna liečba ELIGARD,injekcia každých 6 mes. s hodnotami PSA- 6/13- 1,92--11/13-2,7--3/14-17 pred rádioterapiou. V súčasnosti chodím na rádioterapiu. Pán profesor, aký je Váš názor na ďalší postup liečby, keď hormonálna liečba Eligardom už nezaberá, je potrebné pokračovať v hormonálnej liečbe, alebo počkať na účinky rádioterapie. Ďakujem
Dobrý večer, v hormonálnej liečbe treba pokračovať napriek stúpajúcej hodnote PSA. Liečba rádioterapiou je potrebná, musí však byť kombinovaná s hormonálnou liečbou. Nepíšete o náleze na scintigrafii kostí, ak nebola urobená je potrebné ju opakovať a opäť posúdiť rozsah ochorenia. Ak napriek liečbe bude stúpať hoodnota PSA treba ochorenie pokladať za kastračne rezistetné a aj upraviť ďalšiu liečbu. S pozdravom, J. Kliment

sú ožarovanie a radikálna prostatektomia rovnocenné? kedy sa odporúča jeden a kedy druhý spôsob liečby?
Dobrý večer, ožarovanie a radikálna prostatektómia nie sú úplne rovnocenné, ale sú určité rozdiely v prospech radikálnej prostatektómie. Pri rozhodovaní o tom, ktorú metódu použiť zohrávajú úlohu viaceré faktory. Radikálna prostatektómia sa indikuje najmä u celkovo zdravších, mladších mužov,ktorí nemajú významné operačné riziko, ale význam pri rozhodovaní majú aj ďalšie faktory.S pozdravom, J. Kliment

Mám 62 rokov. V 2012 som mal zápal prostaty, PSA-11. Po liečbe Ciplox500 /20 dní/ kleslo PSA na 2,1. Následne som chodil každý polrok na kontrolu s týmito PSA-1,2, 1,5, 1,4. Posledný polrok subjektívne ťažkosti: pálenie po močení, ejakulácií, stolici, bolesť krížov. Teraz bakteriologická kontrola moču a ejakulátu negatívna a posledné PSA 1,32. Je možné zistiť ca prostaty pomocou magnetickej rezonancie ?
Dobrý večer, Prekonali ste zápal prostaty a terajšie hodnoty PSA nenasvedčujú na ca prostaty. Ak máte aj normálny palpačný nález na prostate tak karcinóm prostaty nemáte. Magnetickou rezonanciou sa karcinóm prostaty diagnostikovať nedá.S pozdravom, J. Kliment

chcem sa opytat ci operacia odstranenie prostaty znamena ze pacient bude mat problem s inkontinenciou?
Dobrý večer, riziko inkontinencie po odstránení prostaty existuje. Našťastie úplná inkontinencia je zriedkavá, inkontinencia menšej intenzity sa u časti pacientov vyskytuje. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. Pacientovi bol diagnostikovaný acinárny adenokarcinóm prostaty 30.4. 2013. Zo 6 tich vzoriek bola každá pozitívna. V 5 vzorkách bolo Gleason skore 8 (4+4) a a v jednej 9(4+5). PSA bolo vtedy 326. Boli prítomné aj metastázy v kostiach (panva, femury, L4,L5) Od vtedy sa podrobuje hormonálnej liečbe (Firmagon) a tiež kyselinou zoledronovou. V priebehu roka došlo k zmenšeniu PSA na 20 a potom až na 11. Pri poslednej kontrole lekár - onko-urológ skonštatoval, že hormonálna liečba už asi neúčinkuje a odporučil konzultaciu s onkológom a liečbu chemoterapiou. Pacient má 71 rokov, obštrukčnú chorobu pľúc, na iné ochorenia sa predtým neliečil.Nevie sa rozhodnúť, či má chemoterapia zmysel, prosím o vašu prognózu ochorenia a radu pri liečbe. Ďakujem pekne. Jana Straková
Dobrý večer, ide o pokročilé ochorenie v štádiu kastračnej rezistencie, podľa Vaších údajov hodnota PSA stúpa a ošetrujúci urológ odporučil konzultáciu u onkológa ohľadom chemoterapie. V tomto štádiu je skutočne potrebné sa poradiť ohľadom liečby s onkológom. Nepoznám bližšie stav pacienta, ale v tomto štádiu sú v podstate 2 možnosti. Ak nemá výrazné ťažskosti z ochorenia, tak je indikovaná liečba Zytigou. Ide opäť o hormonálnu liečbu ( blokovanie syntézy androgénov). Liečba je však ťažko dostupná vzhľadom na jej cenu, ale na druhej strane je dobre znášaná, resp. nemá veľa vedľajších účinkov. Ak pacient má symptómy ochorenia tak je indikovaná chemoterapia docetaxelom. Tieto možnosti treba využiť. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den. Rad by som sa opytal, či pri odstranenom jednom semeniku dojde co i len ciastocne k zmenseniu produkcie testosteronu a tym k mensiem drazdeniu prostaty. Otec ma karcinom prostaty Gleason8 4+4 a ja kedze mam jeden semenik sa zaujímam ci mi to bude ,,napomocne,, pred karcinomom prostaty, alebo mam byt v strehu... U mna sa nepotvrdila rakovina semenika. Nemam ziadne problemy v sexualnej oblasti. Mam dve zdrave deticky. Mam 38r. Dakujem za odpoved. Marek
Dobrý večer, odstránenie jedného semenníka nemá ochranný účinok pred vývinom rakoviny prostaty. Treba vzhľadom na rodinnú anamnézu navštíviť svojho urológa. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán Prof. Kliment, otcovi v júli 2012 (vtedy 62 rokov) zistili zvýšené hodnoty PSA - 3,78, S voľný PSA 0,68, fPSA/PSA 17,99. Nasledovala biopsia - 8/2013 - s výsledkom N 40 Hyperplázia prostaty. Kontrolné vyšetrenie 3/2013 PSA 4,37, fPSA 0,71, fPSA/PSA 16,25, výsledok biopsie 3/2013: v 1 vzorke pravého laloka acinárny adenokarcinóm, GS 6(3+3), rozsah infiltrácie 20% vyšetreného objemu vzorky. V okolitých žliazkach sú aj zmeny PIN low grade aj high grade. CT malej panvy negatívne, mierne zväčšenie prostaty bez infiltrácie okolitých orgánov. Scientigrafia skeletu negatívna. Kontrolné vyšetrenia 9/2013 PSA 4,1, fPSA 0,78, 4/2014 PSA 4,01, fPSA 0,52. Otec je bez ťažkostí. Zaujímal by ma Váš názor na ďalší postup. Stačí tzv. „Ostražité pozorovanie/Aktívny dohľad“? Je nutná ďalšia biopsia? Ktoré z hodnôt PSA, fPSA, fPSA/PSA sú smerodajné k určeniu diagnózy, resp. liečby? Pri poslednej kontrole (4/2014) boli hodnoty PSA takmer v norme, fPSA v norme, no pomer fPSA/PSA bol mimo normy – 12,96. Ďakujem za váš názor a pomoc. S pozdravom Katarína Tóthova.
Dobrý večer, podľa uvedených výsledkov vyšetrení ide o karcinóm prostaty veľmi nízkeho rizika pre progresiu. Aktívne sledovanie je pri takejto diagnóze odporúčané podľa Európskej ale aj Americkej urologickej spoločnosti. Hodnota PSA je veľmi nízka, aj percentuálny pomer Voľnej a celkovej PSA je málo priekazný. Treba ďalej v polročných intervaloch kontrolovať hladinu PSA, je to najvhopdnejší aj najmenejn invazívny test. Netreba zatiaľ opakovať biopsiu prostaty, možno až pri vzostupe PSA po 2-3 rokoch , ale predtým urobiť magnetickú rezonanciu prostaty. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň Písal som Vám o radu pre otca/18.3.2014/, ktorému po operácii samovoľne uniká moč.Prišla od Vás odpoveď, že do 7 dní sa ozvete. Ale doteraz mi neprišla odpoveď! Vidím, že z Vašej strany nie je záujem odpovedať! Som veľmi sklamaný! S pozdravom Peter Lipták
Dobrý večer, snažím sa odpovedať každému a nezvyknem písať, že odpoviem do 7 dní. Tak neviem ako k takémuto nedorozumeniu došlo. Informujte ma o aký typ operácie išlo, kedy bol operovaný, aký je výsledok histologického vyšetrenia odstráínenej prostaty a potom Vám dám obratom odpoveď. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň,rada by som Vás požiadala o približenie prognózy môjho otca,ktorý bol operovaný 03.03.2014.Klinicka diagnoza zo spravy biopsie je Ca prostatae T2-T3 N0M0.C61.záver patologa je :Acinarny adenokarcinóm prostaty ,Gleasonovo skóre 7(3+4),karcinom tvori 10% z celkového objemu tkaniva prostaty,je lokalizovaný v oboch lalokoch s prevahou praveho .Je andolymfatická a perineutrálna nádorová permeacia.Štruktúry maligneho novotvaru dosahuju multifokálne v oboch lalokoch tušom znaceny resekčný okraj.nález v blokoch A12,A16,A17,kde adenokarcinom prerasta v pravom laloku az k tušom značeneému okraju a vykazuje perineutrálnu invaziu a infiltraciu v okoli velkých ciev,svedci pre (fokálnu) extraprostaticku extenziu.Excizie z oblasti prechodov do mechurikov bez znamok malignej infiltracie.V okolitom tkanive obraz nodularnej hyperplazie ,v epiteli sporadických žliazok su arealy PIN "lw-grade" aj PIN "high-grade".Rada by som vedela aspon priblizne vhliadky do buducna.Za ochotu odpovedat mi vam velmi pekne dakujem .PSA nie je nikde uvedene
Dobrý večer, podľa Vašich údajov ide o karcinóm prostaty stredného rizika s Gleasonovým skóre 7 (3+4) a s pozitívnymi chirurgickými okrajmi a sprerastaním za kapsulu prostaty. Ide teda o štádium pT3a. Neudávate hodnotu PSA pred operáciou, pooperačne sa odporúča prvé vyšetrenie PSA až po 3 mesiacoch. od operácie.Neudávate ani histologický popis odstránených lymfatických uzlín Prognosticky je karcinóm Vášho otca celkom priaznivý , problémom zostáva pozitivita chirurgických okrajov. Treba zatiaľ počkať na výsledok kontrolného vyšetrenia PSA a potom treba posúdiť zistenú hodnotuaj v korelácii s pozitivitou chirurgických okrajov rozhodnúť o doplnení liečby o rádioterapiu na oblasť prostaty po odstránenej prostate. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň! Manžel šiel na vyšetrenie bez toho, že by mal nejaké problémy (brat po radikálnej prostatektómii, otec to isté v minulosti) v 10/2013, mal PSA 5,110. Po preliečení Ciprofloxacínom mal V 01/2014 PSA 3,290. Na základe vlastnej žiadosti absolvoval MRI a po náleze biopsiu. Výsledok je adenoca prostaty vo všetkých vzorkách, 30% objemu, bez perineur šírenia, T2cN0M0 Gleason 7(3+4) marec 2014. Prosím Vás o radu, či odporúčate aktívne sledovanie, operáciu, príp. brachyterapiu. Zároveň lekár odporúčal užívanie Binamic 150mg 1 tbl. denne, má to význam. Za odpoveď Vám ďakujem z celého srdca! Manželka
Dobrý večer, Váš manžel mal pozitívnu rodinnú anamnézu a jeho rozhodnutie o vyšetrení ako aj o vykonaní magnetickej rezonancie bolo úplne správne. Vo všetkých vzorkách mal diagnostikovaný karcinóm prostaty s Gleasonovým skóre 7 (3+4). Jednoznačne mu odporúčam radikálnu prostatektómiu, pravda ak je v dobrom celkovom zdravotnom stave a má na operáciu vhodný vek.Užívanie Binamicu nie je odôvodnené. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor, dňa 22.3.2014 som Vás meilom poprosil o možne posudenie môjho zdravotného stavu. Vzhľadom k tomu,že došlo z mojej strany pri pisani v udani PSA / chybné 0,2 skutočné 8,2/ obraciam sa na Vás opäť s celým opraveným znenímom môjho dotazu. Mám 69 rokov v 07/2013 som absolvoval TRUS biopsiu prostaty PSA 8,2. Histilogicke vyšetrenie 12 vzoriek. V 3-och vzorkach ľavého laloka adenoca prostatae Gleason 6 /3+3/ Grade II bez nádorovej invazie cievami alebo nervami. V mes. 08/2013 som sa obratil na Vás s prosbou o ďalši postup pri liečbe. Váš osobný názor bol: vzhľadom k tomu, že je to nizko rizikový karcinom, PSA menej ako 10, Clison 6 bez ťažkosti s močením postupovať bez ličby iba kontrolovať v 3-oj mes.intervaloch PSA o rok zopakovať biopsiu.V prípade zhoršenia Gleasonovho skore,prípadne narastania hodnoty PSA podstupiť aktívnu liečbu.Na základe toho sa kontrolovala hodnota PSA s následnými výsledkami: 09/2013 - 6,3 PSA, 01/2014-7,7 PSA, 03/2014 - 12,5 PSA. Na základe uvedených skutočnosti / 3 odbery, PSA stúpa/. Prosím Vás o Váš názor ohľadne ďalšej liečby / radikálna prostatektonomia alebo brachyterapia/ respektívne nutnosť re-biopsie, resp. ďalšej možnej alternatíve /4odber-biopsia/. Ďakujem za Váš čas a názor. S pozdravom Juraj.
Dobrý večer, vzhľadom na dynamiku nárastu hodnôt PSA by som Vám odporúčal aktívnu liečbu, biopsiu by som už neopakoval. Odporúčam skúsiť brachyterapiu, ak budete spĺňať parametre na túto liečbu, bola by pre Vás vhodnou. Do úvahy potom prichádza aj radikálna prostatektómia alebo externá rádioterapia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor, manželovi v novembri vyoperovali prostatu. Odvtedy mu 3x museli odstraňovať zrasty na spoji, pretože už nemohol močiť. Teraz sa chystá už po štvrtýkrát. Chcela by som sa spýtať, či sa to stáva a či sa mu tie zrasty niekedy prestanú tvoriť, lebo je z toho už veľmi deprimovaný. Prípadne, koľkokrát sa to zvykne u pacientov opakovať maximálne. Vopred ďakujem za odpoveď, pozdravujem, Dagmar Gonosová
Dobrý večer, zúženina v mieste spojenia močového mechúra s močovou rúrou, na ktorú trpí aj Váš manžel, je jednou z možných komplikácií radikálnej prostatektómie. Rozšírenie zúženiny je vo väčšine prípadov jednoduchý výkon, u časti pacientov sa zúženina po odtránení nevracia, ale u časti sa môžu vyskytnúť recidívy, ktoré treba opakovane riešiť. Aj tak je však 4. recidíva v tak krátkom čase od operácie zriedkavá.S pozdravom, J. Kliment

Prepáčte ešte k predchádzajúcej otázke. Resp. či je možné aby po zavedení katétra sa vyskytli v moči vlásočnice krvi. Otcovi na pohotovosti dosť nešetrne tento katéter zaviedli, ináč sa mu močenie upravilo, berie ciprinol. Ďakujem
Dobrý večer, drobné krvné zrazeniny sa môžu vyskytnúť po zavedení katétra.Katéter môže mechanicky poraniť sliznicu močových ciest s následným krvácaním, Nie je to nič neobvyklé a spontánne sa to upravuje. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadne diagnozy môjho otca, je to 73 ročný pacient, ktorý sa už druhý rok lieči na zväčšenú prostatu, chodí na pravidelné kontroly a pravidelne užíva liek duodart, dopľňaný o voľnepredajný liek Prostamol uno. Počas tejto dvojročnej liečby sa mu už dva krát stalo že skončil na pohotovosti pre nemožnosť močenia a museli mu zaviesť katéter. Naposledy to bolo minulý týždeň kedy mu aj namerali zvýšené hodnoty PSA - 6,05 ug. Jeho ošetrujúci lekár necháva na ňom či sa rozhodne pre operáciu a on ako 73-ročný s vysokým tlakom užívaním varfarinu a betalocu má pred touto operáciou obavy. Vedeli by ste nám Vy nejako poradiť alebo pomôcť. Jeho otec zomrel na rakovinu prostaty a obávame sa, aby sa aj jeho diagnoza nezmenila na karcinom prostaty. Ďakujem pekne
Dobrý večer, Váš otec sa lieči na benígnu hyperpláziu prostaty duodartom, v priebehu liečby mal 2 krát retenciu moču. Navyše má zvýšený PSA, hodnotu 6,05 pri liečbe duodarto treba vynásobiť dvomi. Je teda vyššia. V každom prípade sa treba rozhodnúť o operácii, aj v budúcnosti začný predpoklad, že sa retencia bude opakovať. Je potrebné, aby bol správne interne pripravený pred operáciou , navyše dnes je aj možnosť hlavne pre rizikových pacientov urobiť laserovú operáciu (green light) prostaty, ktorá je podstatne menej riziková ako štandardná transuretrálna resekcia. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán prof.Manžel má 56 rokov. V januári 2013 mu diagnostikovali zhubný nádor prestojnice /C61/,biopsia pozit. PSA mal 141ng/ml.V júni 2013 pokles PSA 81.Bola nasadená hormonálna liečba. V septembri 2013 PSA 174, v oktobri 2013 PSA 84,33 v decembri PSA 154,5. februári 2014 PSA 254 bola začatá liečba rádioterápiou a chemoterápiou. Po tretej chemoterápii PSA zvýšená na 320. Ošetrujúci lekár povedal,že je to reakcia na zmenu liečby. Veľa som čítala o infúznej liečbe vitaminom C 10000.Aký máte názor na takúto liečbu? Ja by som to rozhodne chcela skúsiť.Nikde som sa nedočítala, aké má vedľajšie účinky, ale z počutia mám informácie, že poškodzuje obličky. Manžel má cisty na obličke. Čo by ste mi poradili? Za Vašu odpoveď a drahocenný čas, čo venujete Vám úprimne ďakujem. Berešová
Dobrý večer,čo sa týka liečby vysokými dávkami vit. C nemám priame skúsenosti. Mám pacienta, ktorý túto liečbu absolvoval počas rádioterapie, ale jeho ochorenie nebolo tak pokročilé ako u Vášho manžela. Liečbu si však pochvaľoval a bol s ňou spokojný. U Vášho manžela ide o pokročilé ochorenie, preto sa poraďte s chemoterapeutom, ktorý ho v súčasnosti lieči. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor,mám 69 rokov. V 07/2013 som absolvoval TRUS biopsiu prostaty PSA 0,2. Histologické vyšetrenie: 12 vzoriek. V 3-och vzorkach ľavého laloka adenoca prostatae Gleasom 6/3+3/ Grade II bez nádorovej invazie cievami alebo nervami následne v 08/2013 som sa obratil na Vás s prosbou o ďalší postup pri liečbe.Váš osobný názor bol:vzhľadom k tomu, že je to nizko rizikový karcinom, PSA menej ako 10,Glison 6 bez ťažkosti s močením, postupovať bez liečby iba kontrolovať v troj mes.intervaloch PSA a o rok zopakovať biopsiu.V prípade zhoršenia Gleasonovho skore,prípadne narastania hodnoty PSA podstupiť aktívnu liečbu. Na základe sa kontrolovala hodnota PSA s následovnými výsledkami: 09/2013 - 6,3 PSA, 01/2014- 7,7 PSA, 03/2014 - 12,5 PSA. Na základe uvedených skutočnosti /tri odbery, PSA stupa/ Vás prosím o Váš názor ohľadne ďalšej liečby /radikálna prostatektomia alebo brachyterapia/ respektíve nutnosti re-biopsie, respek.ďalšej možnej alternatíve. / 4 odber-biopsia/. ďakujem za Váš názor . S pozdravom Juraj.
Dobrý večer, vzhľadom na rýchly nárast hodnôt PSA odporúčam aktívnu liečbu. Obidve spomenuté liečebné možnosti sú aktuálne. Skúste sa najprv informovať ohľadom brachyterapie, ak splňate kritériá k tomuto výkonu, dajte mu prednosť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, chcem sa spýtať na môjho deda. Pred pol rokom mu bola zistený zhubný nádor na koreni jazyka (ďasno), absolvoval radioterapiu. Kvôli vysokým hodnotám PSA (18) mu odporučili vyšetrenie prostaty, kde vzorky obsahovali PIN 1-2, niekoľko žliazok PIN 3. Gleason skóre 6 (3+3) tvorí 5% a 10% vzorky. Adenokarcinóm prostaty G2. Vzhľadom na jeho vážne zdravotné problémy: slabá imunita (údajne 0,5), opakovane vracajúci sa zápal priedušiek, bronchitíta, silná dýchavičnosť mu nebola odporúčaná operácia, chemoterapia a už ani radioterapia. Pred niekoľkými dňami mu bol predpísaný Bicalutamid teva 50 mg a dostal lucrin depot 11,25 injekčne, po čom sa mu zdravotne pohoršilo. Užívanie Bicalutamidu teva aktuálne odmieta. Chcem sa Vás spýtať na Váš názor na prognózu a taktiež či je užívanie daného lieku v jeho zdravotnom stave bezpečné. ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, vzhľadom na celkový stav je liečba hormonálna primeraná. Bicalutamid netreba užívať, stačí Lucrin a to intermitentným spôsobom. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer pán.profesor.Som veľmi rád že mám takéto šťastie sa s Vami na Vás na kontaktovať?.Bolo by to možné.Za pochopenie už teraz ďakujem.Cyklista.
Dobrý večer, obrátte sa na sekretariát Urol. kl. v Martine a kontakt na mňa Vám poskytnú. S pozdravom, J. Kliment

manzel ma carcinom prostaty v 2 stupna uziva bicalutamid 50g. chcem sa spytat, co si myslite o podavani gravioly ci uz v tobolkach alebo cista stava, pripadne ake preparaty by mohol pouzit... velmi dakujem
Dobrý večer, uvedený preparát môže používať. Neviem Vám však dať odpoved, ktorý z tejto rady preparátov je najoptimálnejší. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Obraciam sa na Vás s prosbou.Môjmu otcovi/74r/nezávisle uniká moč,trvá to už od operácie prostaty cez močovod,vo februári 2005 v Košiciach.Lekári udávajú diagnózu C-67.9 zhubný nádor moč.mechúra.Lieky nepoužíva žiadne.Po poslednej kontrole cystoskopie 2.2014- moč.mechúr,stav nezmenený.Nosí vložky,jeho psych.stav je veľmi zlý.Počul,že u Vás robíte zákroky pri samostatnom úniku moču.Prosíme Vás o odpoveď alebo o osobitné prijatie,kedy by mohol prísť do Martina. Ďakujem
Dobrý večer, ospravedlňujem sa, ale až teraz som sa dostal k Vašej prvej otázke. Pre pracovné povinnosti niekedy meškám s odpoveďou. Váš stav treba komplexne prehodnotiť preto Vám navrhujem vyšetrenie na mojom pracovisku. Termín prosím dohovorte na tel. 043 4203 335. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer pán profesor, chcela by som Vás poprosiť o radu pre môjho otca, ktorý má 71 rokov a minulý rok mu bola diagnostikovaná rakovina prostaty s nasledovným záverom: I. II. adenokarcinom P a L laloka. G2 L lalok= 4+4=8 P lalok= 4+5=9(miestami až G3). Grading 2, M-8140/3. PSA v 04/2013 mal 78. Absolvoval v uvedenom období gamagrafiu kostí s výsledkom bez metastáz. Priebežne absolvuje hormonálnu terapiu - nasadenú má liečbu - Firmagon 80, Tamurox 1x1, cyproplex. Priebežne mu PSA klesá. K dnešnému dňu má hodnotu 3. Minulý mesiac absolvoval magnet. rez. ako aj CT, ktoré nevykázali žiadne metastázy. Napriek tomu mu navrhli v OÚ sv. Alžbety radioterapiu, od ktorej ho však "obvodný onko-urolog" odhovára kôli vedľajším účinkom. Nevieme sa teda rozhodnúť, avšak chceme pre otca to najlepšie. V januári mal ľahkú mozgovú príhodu, bez následkov. Naozaj si nevieme rady, preto sa obraciame na vás ako erudovaného odborníka. S úctou Lukačovičová
Dobrý večer, u Vášho otca ide o rakovinu prostaty s vysokým riziko proogresie, metastázy neboli potvrdené. Na základe výsledkom klinických štúdií je v tomto prípade indikovaná kombinovaná hormonálna liečba s rádioterapiou. Hormonálnu liečbu začal, treba však vynechať cyproplex, ten je úplne zbytočný a zostať iba na firmagone. Potrebné je doplnenie o rádioterapiu,tak ako Vám to bolo odporúčané, nemusíte sa jej obávať, znáša sa veľmi dobre a vedľajších účinkov je pomerne málo. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán profesor, dovoľujem si Vás opäť poprosiť o radu pri mojom probléme s karcinómom prostaty, s ktorým som bol začiatkom júna 2013 u Vás v Martine. Diagnostikovali mi ho v júni 2010, liečil som sa v NOU v BA podávaním Eligardu 1x mesačne, od júna 2013 Firmagon 1x mesačne. Dúfal som, že budem môcť podstúpiť operáciu, no PSA malo hodnotu až 120, a Vy ste mi povedali, že to nie je možné. Od júla 2013 dostávam 1x za 3 týždne chemoterapiu /Taxatere/, dostal som ju 12x, PSA mi kleslo na 4,7 /vo februári/, teraz 13.3. bola hodnota 5,5. Keďže mi však začali veľké problémy s nohami /opuch a červenanie až do fialova najmä dolných končatín od členkov, a opuch postupne aj celých nôh/, chemoterapia podávaním Taxatere mi bola prerušená. A tak sa na Vás obraciam s otázkou, či by za súčasného zdravotného stavu /podľa hodnoty PSA 5,5/ nebola možná operácia? Veľmi pekne ďakujem za Vašu ochotu a pomoc,Ivan Luknár z Piešťan.
Dobrý večer, žiaľ, ochorenie je už rozšírené mimo prostatu (aj keď o tom nepíšete) a v tom prípade operácia stráca zmysel. Príďte však na osobnú konzultáciu a ochorenie opäť prediskutujeme. S pozdravom, J. Kliment

p. profesor, od decembra 2010 som radikálnej prostaktetómii. PSA bolo po operácii 0,01, postupne sa zvyšovalo až na februárových (2014) 0,25. Treba mať nejaké obavy z vývoja?. Lieky neberiem žiadne. Môj urológ zatiaľ len skrátil testy PSA z pol roka na tri mesiace. S pozdravom Andrej S., Košice
Dobrý večer, PSA sa postupne zvyšuje, kontroly u Vášho urológa sú správne robené. Neviem presne aké štádium ochorenia a aké Gleasonovo skóre ste mali z operačného preparátu. Zatiaľ obavy nemusíte mať, treba len kontrolovať hodnoty PSA a podľa výsledkov sa rozhodnúť o prípadnej doplňujúcej liečbe. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan doktor Ja by som sa chcel spytat: mam 29 rokov pred 8 rokmi mi odstranily lavy semennik mal som zhubny nador. Teraz uz asi tri mesiace mam bolesti v podbrusku okoly semennika v krizoch, v prsiach okolo bradavky ako by som mal napuchnute uzliny a mam pretrvavajuci dost suchy kasel uz som bol dvakrat na sonografii a mal som uz aj predpisane antibiotyka na prechladnutie ale nic. Na sone mi nic nenasli mozte mi prosim napisat ze co to moze bit. Dakujem
Dobrý večer, ihneď treba navštíviť Vášho urológa alebo onkológa, ktorý sa o Vás pred niekoľkými rokmi staral.Nevyhnutne potrebuje kontrolné kompletné vyšetrenie. Môže ísť o súvislosť s ochorením, ktoré ste prekonali pred 8 rokmi. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, touto cestou si Vás dovoľujeme požiadať o radu. Môjmu otcovi (80 rokov) diagnostikovali pri biopsii z prostaty , citujeme zo zdravotného záznamu: v rozsahu ľavého laloku sa nachádza acinárny adenoca, gleason 7(3+4), a hodnoty T PSA 11,36 ng/ml, F PSA 0,76 ng/ml a F/T 6,69 %. Bola mu nasadená injekčná liečba Diphereline SR 1x/3 mesiace. Ak je to možné, mohli by ste nám určiť v akom štádiu je jeho ochorenie a aká je perspektíva jeho vyliečenia a či je podávaná terapia dostatočná. Vopred ďakujeme.
Dobrý večer, u Vášho otca ide o karcinóm prostaty so stredným rizikom progresie, ide o ochorenie, ktoré sa dá udržať pod kontrolou. Liečba je dostatočná, časom po poklese PSA treba prejsť na intermitentný spôsob hormonálnej liečby, kontinuálna dlhodobá liečba mu vzhľadom na možné vedľajšie účinky môže skôr poškodiť ako pomôcť. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan professor. Mojmu otcovi (82 rokov) bol po biopsii prostaty dagnostikovany adenokarcinom prostaty, Gleason (3+3), (5+3),PSA 67, 90% vzorky malignant. Pri biopsii sa lekar rozhodol odobrat iba 2 vzorky. Otec nastupuje hormonalnu liecbu (Leuprorel), plus Binabic. Otec ma vazne chore srdce (lekar navrhovalvymenu chlopne)a tiez velmi zle vysledky ladvin. Mohli by ste mi povedat, co mozno ocakavat? Nebolo by vzhladom na jeho vek a ostatne diagnozy lepsie liecbu nezacat? Otec nema ziadne bolesti a obavam sa, ze hormonalna terapia mu moze zle posobit na srdce. Dakujem
Dobrý večer, Váš otec mal potvrdený karcinóm prostaty v oboch vzorkách, pričom v jednej bolo Gleasonovo skóre (5+3), čo svedčí pre biologicky agresívny nádor. Hodnota PSA bola 67ng/ml, tiež je pomerne vysoká a nevylučuje metastatické postihnutie. Váš otec by mal mať urobené, vzhľadom na spomenuté parametre, aj scintigrafické vyšetrenie skeletu na vylúčenie alebo potvrdenie metastáz v kostiach.Máte pravdu, že hormonálna liečba pri ochorení srdca predstavuje riziko, preto sa treba poradiť aj s kardiológom o možnej prevencii komplikácií. Inak, vhodnejšia u takto chorých mužov je hormonálna liečba firmagonom. S pozdravomm, J. Kliment

Dobrý deň, môjmu 67 ročnému otcovi bol zistený zhubný nádor prostaty. Opeovať ho nebudú, že vraj s operáciou prostaty majú nedobré skúsenosti, liečiť ho budú ožarovaním. Chcela by som sa spýtať,aké sú prognózy do budúcnosti s týmto ochorením, keď z jeho strany na rakovinu zomrela dcéra, rodičia, brat, starý otec a strýko. A ešte druhá otázka, ako je možné, že otec mal dlhodobo problémy s prostatou, chodil často na kontroly a predsa sa rakovine nevyhol. Zistilo sa to až na nukleárnej medicíne. Ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, neuvádzate potrebné údaje o karcinóme prostaty, ktoré by som potreboval vedieť a na základe nich sa vyjadriť k Vašim otázkam. Karcinóm prostaty predstavuje široké spektrum rôznych typov od málo nebezpečných až po vysoko nebezpečné formy ochorenia. Podľa nich sa postupuje v liečbe. Niektoré nepotrebujú nijakú liečbu, niektoré náročnú liečbu často viacerými spôsobmi. Ak poskytnete ďalšie potrebné informácie, môžem Vám podať môj pohľad na ochorenie Vášho otca. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý den pane profesore,manžel má 46 roků a byl na testech PSA.Hodnoty PSA:2.97 ug/l fPSA: 0.52 poměr:17.6%.Objednán na TRUS+biopsie prostaty.Je možné,že se jedná o rakovinu prostaty?Existují nějaké faktory,které můžou před odběrem PSA zvýšit?Hezký den a děkuji za odpověď Robová.
Dobrý večer, hodnota PSA u Vášho manžela je vyššia ako by mala v tom veku byť, pomer f/t je celkom priaznivý. Rakovina prostaty sa nedá vylúčiť pri týchto hodnotách PSA. V ďalšej diagnostike by som bol opatrný. Biopsia sa nemá indikovať iba na základe prvého vyšetrenia PSA.Predovšetkým treba istý čas sledovať hodnoty PSA a na základe ich zhodnotenia indikovať prípadnú biopsiu prostaty. Prognóza aj možného existujúceho ochorenia sa nezmení ak sa v priebehu niekoľkých mesiacov (alebo rokov?) bude sledovať dynamika hodnôt PSA. PSA sa môže zvýšiť nielen pri rakobvine prostaty ale aj pri zápalových zmenách prostaty (nemusia sa klinicky prejaviť) alebo aj pri ďalších okolnostiach. S pozdravom, J. Kliment

Vazeny pan profesor,mam 65 rokov,cca 8 rokov sa liecim na prostatu,uzivam Tanyz,pri poslednej kontrole bolo zistene PSA 4,60ng/ml.Urolog ma pri telefonickom rozhovore upozornil na zvyseny narast PSA od r.2013-kedy bolo PSA 3,33,v roku 2011-2,550 a povedal,ze ide pravdepodobne o lozisko rakoviny prostaty.Urcil dalsiu kontrolu PSA az na august.Prosil by som Vas o vyjadrenie,ci ide o spravny postup,ak ide o taketo vazne podozrenie a ci toto cakanie nie je rizikove.Este uvadzam posledne vysledky kontroly z 24.2.2014:S:mocenie nezhorsene,mocB-negat,sed.:negat,TAP bilat.negat.,DRV:prostata mala,elasticka,hladka,ohranicena,benignej konzistencie,moc.mechur pri akt.naplni hladkych kontur,obsah anechogenny,kalkulovany objem prostaty cca 18 ccm,uroflowmetria: Q max 19,2ml/s,pri vymocenom objeme236ml.Flow time 20 sec.PVR:0 ml.Ide mi o to,ci nemala byt nasadena liecba ihned,pripadne urobene dalsie vysetrenia,ktore by toto potvrdili a zahajena liecba,neviem na co je dobre toto cakanie,ktore ma i psychicky ubija.Dakujem za pochopenie a cakam na Vasu odpoved.
Dobrý večer, postup Vášho urológa je správny, nemusíte sa preto vôbec trápiť. Hodnoty často z rôznych príčin kolíšu, nárast PSA u Vás je minimálny a ja Vám odporúčam s dôverou prijať rozhodnutie Vášho urológa.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer p. Profesor chcem sa na Vás obrátiť s mojím problémom, mám 56 r. a mám PSA 10, TRUS 50 gr., histológia ,diagnostikovaný Adenokarcinóm prostaty grade II, Gleson 6/ 3plus 3 vo vzorkách 6 a7, ľavý lalok, ´dlej Dg. Ca prostaty cT2aNOMO, doporučená je Dg.c 61 rádioterapia/brachyterapia/ alebo operácia , pre čo by som sa mal skôr rozhodnúť s možnými následkami pre jednotlivé liečebné zákroky. Veľmi pekne Vám ďakujem !!! S pozdravom a prianím veľa osobných úspechov.
Dobrý večer, ide o karcinóm prostaty s nízkym rizikom progresie. Spĺňate kritériá pre brachyterapiu, odporúčam Vám ju aj vzhľadom na nižší výskyt vedľajších účinkov tejto liečby. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer prajem pán profesor Kliment, veľmi pekne by som Vás chcela požiadať o Váš názor na liečbu môjho otca, ktorý má nasledovnú diagnózu: Má 63 rokov, klinicky pravý lalok prostaty tuhší, bez ťažkostí,posledná hladina PSA 4,27 ng/ml, pomer 10% (12/2013). Výsledok biopsie 2/2014: I.v punktáte z prostaty ložiská HG PIN (imunohistochemicky prítomné bazálne vrstvy žliazok). II. v punktáte z prostaty ložiská atypickej adenózy s cytologickými, architektonickými aj imunohistochemickými znakmi malignity (plošne 10%. Grade:WHO G1, Gleason 3+3=6. III. punktát prostaty bez cytologických,architektonických aj imunohistochemických znakov malignity. IV. a V. nález ako I. VI-X. nález ako III. Záver: I.-V. Mikroacinárny adenokarcinóm ľavého laloka prostaty (vz. č. II), VI.-X. punkáty pravého laloka prostaty bez znakov malignity, C61. Boli mu odporučené viaceré možnosti liečby a to: aktívne sledovanie, operácia, rádioterapia alebo brachyterapia. Je pre neho ťažké rozhodnúť sa pre niektoré z nich...Preto Vás láskavo prosím o názor a odporučenie vhodnej varianty na základe jeho výsledkov, prípadne či by bolo možné sa objednať u Vás na osobnú konzultáciu. Ďakujem za odpoveď. S úctou M. Štepanovská
Dobrý večer, ďakujem za podrobné informácie o ochorení Vášho otca. Navrhujem Vám osobnú konzultáciu, pretože ide o dôležité rozhodnutie o postupe v liečbe. Môžte sa objednať na t.č. 043 4203 335. S pozdravom, J. Kliment

je možný použivaním degarelixu aj sexualny život?
Dobrý večer,žiaľ, pri liečbe degarelixom, podobne ako pri liečbe inými hormonálnymi prípravkami, sa schopnosť sexuálne žiť postupne stráca. S pozdravom, J. Kliment

Pán profesor je možnosť nejakej liečby erektílnej dysfunkcie po RR prostatektómii a kde. Ďakujem.
Dobrý večer, liečba erektilnej dysfunkcie po radikálnej prostatektómii je možná. Treba sa obrátiť na lekára , ktorý Vás operoval alebo vyhľadať urológa - andrológa. Viacerými soôsobmi je možné zlepšiť tento stav. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor. Chcela by som sa spýtať na môjho manžela, ktorý bol operovaný na acinárny adenokarcinóm prostaty v oboch lalokoch asi pre 3 mesiacmi (odstránili mu prostatu). Výsledok biopsie bol: Gleasonovo skóre 7 (4+3) malígna nádorová proliferácia - 30% objemu, viditeľné perineurálne šírenie, bez spoľahlivých prejavov angioinvázie, PSA 13,8, zachytené HG PIN. Záver: Acinárny adenokarcinóm prostaty, pT2cNO Mx. Hlavná DG: C61 Po operácii mal PSA 0. Výsledok histológie po operácie nemáme k dispozícii, ale povedali mu, že výsledky boli dobré. Teraz neužíva žiadne lieky, nebol ani ožarovaný a nemal ani žiadne iné terapie. Má 65 rokov. No a moja otázka je, že keď ma také rizikové Gleasonovo skóre, aká je prognóza do budúcnosti, či je šanca, že sa úplne uzdravil. Nemal by brať nejaké lieky? Vopred Ďakujem Pán profesor za odpoveď, Dagmar Gonosová
Dobrý večer, podľa výsledku biopsie a hodnoty PSA išlo u Vášho manžela o karcinóm prostaty so stredným rizikom pre progresiu. Pooperačná hodnota PSA bola v poriadku, ale nepoznáte výsledok histologického vyšetrenia z operácie. Ten je veľmi dôležitý, má zásadný význam pre určenie prognózy ochorenia a mali by ste ho vedieť. Ak bude výsledok v poriadku, tak prognóza je úpriaznivá, nie je potrebná nijaká liečba, iba sledovanie. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p. Prof. Kliment. Mal by som otázku ohľadne diagnozy rakoviny prostaty Budem mať 67rokov.Nemal som a nemám žiadné ťažkosti 13.12.2013 pri kontrole u urológa,prostata primeraná veku ,pravý dolný okraj tuhší hodnota psa 11,26 . Potom návrh na biopsiu prostaty 6.2.2014 biopsia. Trust sonda:Prostata je ohraničená homogennej štruktúry,objem cca 37ccm.Prostata vpravo sporne ohraničená, hmatný uzol. Odobratých 14 vzoriek. Diagnóza: Ca prostata susp. C61, T2-3, NXMX , Psa 11 Odobratých 14 punktátov. Všetky sú reprezentatívne. Takmer vo všetkých nachádzame terén glanduarnej hyperplázii.Vo vzorke č.8,9,11 parcialná nádorová infiltrácia acinarným adenokarcinomom prostaty. Gless.sk. 3+3,bez zachytenia perineuralnej,resp.lymfovascularnej nadorovej invázie. Imunohistochem.vyš.: HMWCK, p63,P-504+,Psa+,CK7,CK20,C61 ,M-8140/3 ,pT1c Prosim poraďte ,alebo čo by ste mi navrhovali.Ďakujem
Dobrý večer, podľa údajov ide o karcinóm prostaty stredného rizika. Do úvahy prichádza radikálna prostatektómia, podľa môjho názoru, ak ste v dobrom zdravotnom stave, prvá voľba. Do úvahy tiež prichádza rádioterapia, najmä brachyterapia , výsledky liečby týmto konzervatívnejším postupom sú podobné. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, chcela by som sa spýtať na prognózu a priebeh ochorenia môjho otca. Vek 70 r., v decembri 2013 diagnostikovaný ca prostaty C61. Pracujem ako ženská sestra na gynekológii, rada by som mu pomohla zmierniť priebeh choroby. Čítala som si odpovede vo Vašej poradni, veľmi pekne ďakujem za cenné informácie. Na urologickej ambulancii v 11/2013 PSA celk. 74, voľný 11,70. S výsledkom odoslaný na biopsiu a následnú resekciu prostaty. Na urologickom oddelení v 12/2013 PSA 91,79 ng/ml, Voľný prost.antigén: neindik.ng/ml, Testosteron: 9,22 nmol/l Výsledky vyšetrenia: oktantovaná biopsia prostaty III. Záver 1. Adenokarcinóm G3, gleason score 8 (4+4) zaberá 100 % vzorky. 2. Adenokarcinóm G3 so znakmi lymfogénneho a perineurálneho šírenia, gleason score 7 (4+3) zaberá 10 % vzorky. 3. Adenokarcinóm G3, gleason score 8 (4+4) zaberá 100 / vzorky. 4. Adenokarcinóm G3 so znakmi perineurálneho šírenia, gleason score 7 (4+3) zaberá 20 % vzorky. 5. Myoadenomatózna hyperplázia prostaty, ložiskovito PIN nízkeho aj vysokého stupňa. 6. Adenokarcinóm G3, gleason score 9 (4+5) zaberá 50 % vzorky. 7. Adenokarcinóm G3, gleason score 8 (4+4) zaberá 80 % vzorky. 8. Myoadenomatózna hyperplázia, ojedinelo nepravidelné atrofické žliazky, ojedinelo prechodnobunková metaplázia, ložiskovito PIN prevažne nízkeho stupňa. Záver: adenokarcinóm prostaty G3 so znakmi lymfogénneho a perineurálneho šírenia, gleason score 8 (4+4). ULTRAZVUKOVÉ VYŠETRENIE obličky- parenchým bilaterálne zachovalý, CE bez mestnania m.mechúr- postmikčné reziduum cca 150 ml, prostata prominuje intravezikálne CT VYŠETRENIE zo 6.12.2013 Multišpirálové CT vyšetrenie panvy s podaním kontrastnej látky intravenózne. Získané 2 objemy skenov v natívnej a venóznej fáze. Prostata je zväčšená, v latero-laterálnom rozmere meria 64mm. V CT obraze bez lož.zmien. lej ojed.drobné prostatolity. Okolie prostaty je kľudné. Semenné váčky sú normálnej veľkosti a tvaru vľavo v štruktúre sptované cystoidné ložisko veľkosti do 20mm. Močový mechúr je naplnený, stena nezhrubnutá, ložiskové zmeny neprítomné. Patologické zväčšenie lymfatických uzlín nediferencujeme. V kostnom okne bez suspektných ložiskových zmien. Záver: zväčšená prostata v CT obraze bez lož.zmien, cystoidné ložisko semenného vačku vľavo RTG VYŠETRENIE ZO 6.12.2013: Urografia po CT vyš.: vylučovanie obličiek je primeranej intenzity, dutý systém a uretery sú nedilatované, moč. mechúr hladkých kontúr. Susp. impresie na kalichoch a kalíškoch obojstranne. Spondylóza lumb. Záver: norm. urograf. obraz obličiek po CT vyš. Rtg natív obličiek z 11.12.2013 obličky obojstranne norm.veľkosti a uloženia, kontrast.tiene neprítomné, spondylóza lumb. Záver: norm.obraz obličiek natívne. DIAGNÓZA Ca prostatae, hist. OBP: adenoCa Gleason 4+4 St.p. TURP Strictura uretrae, st.p. UTIO OPERAČNÁ LIEČBA 5.12.2013: OBP 9.12.2013: UTIO 13.12.2013: TURP EPIKRÍZA Pacient prijatý so sussp nálezom Ca prostatae / PSA , palp.nález/, OBP potvrdený Ca prostatae: hist. adenoCa Gleason 4+4=8, prvý pokus o TURP neúspešný pre striktúru uretry, opt. uretrotómia, v druhom kroku TURP, po ex PK spont. nástup mikcie bez hematúrie. Raz mesačne chodí na kontrolu k onkourológovi na inj. Firmagonu, cíti sa dobre, bolesti neudáva. Aký ďalší postup liečby odporúčate? Je vhodné doplniť gamagrafiu kostí – v akom čase? Je vhodná rádioterapia, alebo teraz postačí Firmagon? Ďakujem
Dobrý večer, podľa uvedených údajov Váš otec má vysokorizikový karcinóm prostaty - PSA mal 74ng/ml,neskoršie 91,79ng/ml Gleasonovo skóre z biopsie 9(4+5). Vyšetrenia nepotvrdili rozšírenie ochorenia do okolia prostaty, nemal urobenú scintigrafiu skeletu. Podľa CT vyšetrenia v zachytených kostiach panve neboli prítomné metastatické ložiská. Pre ťažkosti s močením mal urobenú transuretrálnu resekciu prostaty. Začal liečbu Firmagonom. Treba rozhodne doplniť scintigrafiu skeletu podľa možnosti čím skôr, aby sa presne poznalo štádium ochorenia. Liečba Firmagonom je v poriadku, liečbu však treba po 3 mesiacoch doplniť o rádioterapiu, ak pravda v kostiach nebudú prítomné metastázy. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, Pán doktor. Môj otec má 56 rokov a pred niekoľkými týždňami absolvoval operáciu prostaty, po tom, čo mu pri preventívnej prehliadke zistili zväčšenie prostaty. Po operácii mu do správy napísali, že v materiály, ktorý bol čiastočne poškodený odberom, v hodnotiteľných častiach je zachytený parenchým prostaty s obrazom benígnej hyperplázie. Ojedinele je zachytené incidentálne ložisko veľkosti 1 mm s nálezom acinárneho adenokarcinómu, Gleason score 6 (3+3), grade II, bez zistenej angioinvázie a perineurálnej nádorovej permeácie, pri imunohistochemickom vyšetrení s expresiou AMACR, bez expresie p63 a CKHMW, bez iného podstatnejšieho nálezu. DG: Ca prostatae GS 6, Tla, PSA 2,3 LR. Daný lekár mu vysvetlil možnosti liečby, no nevieme ako je to vážne, po prípade, aká liečba by bola najvhodnejšia, ako pokračovať. Viete nám poradiť, resp. vysvetliť čo dané skratky a termíny znamenajú, čo sa vlastne deje? Vopred ďakujem za pomoc a prajem pekný deň.
Dobrý večer, ak som dobre pochopil, tak Váš otec sa podrobil operácii prostaty pre benígnu hyperpláziu prostaty, teda pre nezhubné ochorenie prostaty. Pri histologickom vyšetrení odstráneného tkaniva prostaty našli ložisko karcinómu prostaty. Stav bo uzatvorený ako karcinóm prostaty T1a ( znamená, že bolo postihnuté tkanivo v menej ako 5%, Gleasonovo skóre 6, PSA:2,3ng/ml. To sú všetko veľmi praiznivé hodnoty, nie je potrebná nijaká liečba, iba kontroly v polročných intervaloch. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor. Mám 67 rokov. Pred 7 rokmi som podstúpil radikálnu prostatektómiu. Jej následkom je erektilná disfunkcia. Keďže mi po cca 6 rokoch od operácie začala stúpať hodnota PSA, dostal som v polročnom intervale už 2 injekcie Eligard 45. V súčasnosti mám PSA už len na úrovni 0,08. Je v mojom prípade erektilná disfunkcia nezvratná, elbo ju je možné odstrániť medikamentózne? Za odpoveď vopred ďakujem.
Dobrý večer, erektilná dysfunkcia po radikálnej prostatektómii je takmer pravidlom, u Vás ešte pribudol ďalší nepriaznivý faktor, a to hormonálna liečba. Podľa uvedenj hodnoty však teraz môže byť prerušená a prípadne s odstupom času podaná opäť pri zvyšovaní PSA. Ide o tzv intermitentný spôsobo hormonáolnej liečby. Erektilnú dysfunkciu môžte ovplyvniť dvoam spôsobmi: intrakavernóznou aplikáciou účinnej látky ( efekt je obvykle dobrý), alebo skúsiť použiť vákuovú pumpu ( u časti pacientov je tento spôsob účinný a najlacnejší). S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p.profesor. Mám 72 rokov, PSA zisťujem 1x ročne a jeho hodnota nepresahuje 1,8 ng/ml. Chcel by som sa spýtať, ktorý liek je premňa vhodnejší: Tamurox 0,4mg, alebo Tamsulosin-Teva 0,4 mg. Ďakujem
Dobrý večer, obidva lieky obsahujú rovnakú účinnú látku - tamsulosín. Nie je medzi nimi rozdiel. S pozdravom, J. Kliment

Prosím o prepáčenie - doplnil som predchádzajúcu otázku. Dobry den.Som ročník 1951. Doteraz nechodím v noci močiť,mám dobry tlak pri močení,nemám pocit nevymočenia. Mám nasledovné vyšetrenia prostaty. 3.2.2010=PSA-5,22 PSAv-0,3 fPSA-5,65%... 28.5.2010=PSA-6,92 PSAv-0,78 fPSA-11,27%... 18.6.2010 biopsia -výsledok diferencované tlačivá bez atyp glandularnej výstelky,bez nádorovej invázie...12.7.2010=PSA-6,9... 20.1.2011=PSA-5,83... 1.3.2011 biopsia výsledok 1.L dx benígne prost tkanivo bez atypií,2.sin benígne prost tkanivo fokálne s atrofiami bez atypií MKCH -R89... 8.6.2011=PSA-5,97... 11.10.2011=PSA-6,21 PSAv-0,54 fPSA-8,69%... 19.4.2012=PSA-6,688 PSAv-0,47 fPSA-7,0%...6.9.2012=PSA-7,12 PSAv-0,56 fPSA/tPSA-7,87%... 13.9.2012=biopsia s výsledkom diferencované prost tkanivo vo všetkých 8 odberoch... Od 15.9.2012-15.9.2013 som užíval denne 1x duodart... 9.1.2013=PSA-4,59 PSAv-0,28 fPSA/tPSA ratio-6,1%...11.7.2013=PSA-3,5... 5.2.2014=PSA-8,95 PSAv-0,66 fPSA/tPSA ratio-7,37% Počas celého obdobia mám 3x za týžden sex.V období užívania Duodard iba 1x za týžden. Na ľavej obličke mám 15 rokov 15 mm cistu. Pri poslednom vyšetrení lekár mi navrhol najprv vyšetrenie PSA2 (nový druh vyšetrenia za odplatu) a potom podla výsledku znova biopsiu. Prosím Vás,som zdravý alebo mám skrytú inú chorobu alebo tie výsledky sú pre mna normálne? Ďakujem za ochotu.
Dobrý večer, mali ste opakovane vykonanú biopsiu prostaty pre vyššie hodnoty PSA. Výsledky biopsie nepotvrdili karcinóm prostaty, ale hodnoty PSA , aj tie posledné, ktoré uvádzate, poukazujú na možnoť karcinómu prostaty. Navrhujem Vám vyšetrenie prostaty magnetickou rezonanciou. Podľa nálezu potom treba zvoliť ďalší postup.KOnzultácia s výsledkom magnetickej rezonancie je vhodná. S pozdravom, J. Kliment

Dobry vecer, chcela by som sa spytat v mene hlavne mojho otca. Bola mu zistena rakovina prostaty hodnoty PSA : 10,58ng/ml. Histologicke vysetrenie : V 2 vzorkach PL a v 4 vzorkach LL prostaty pritomny acinarny adenokarcinom Gleason score 7 (3+4). Zaver: Ca prostatae T2cG3-4NxMx. Bolo mu doporucene aby si vybral z tychto moznosti liecby ca prostaty / radikalne prostatektomia, laparoskopicka operacia - da vinci, brachyterapia, externa radioterapia/- aky mate na jednotlive zakroky nazor a co by ste doporucili? A ma 64 rokov. Dakujem za odpoved s pozdravom Lehotska
Dobrý večer, Váš otec má karcinóm prostaty stredného rizika pre progresiu. PSA mal 10,58ng/ml, mal 6 pozitívnych bioptických vzoriek, pričom boli postihnuté obidva laloky prostaty. Podľa tabuliek je u neho 50% riziko, že karcinóm bude zasahovať mimo puzdra prostaty, 23% riziko postihnutia semenných mechúrikov a 9% riziko postihnutia lymfatických uzlín. Z týchto dôvodov mu odporúčam radikálnu retropubickú prostatektómiu otvorenou cestou. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem, pán profesor, dňa 7. 1. t. r. som sa na Vás obrátil s touto otázkou: V r. 2006 (55 r.) mi v rámci preventívnej kontroly u urológa zistili hodnotu PSA 6,3, následnou biopsiou sa zistil nádor, Gleason 5 (2 + 3). V okt. 2006 som sa podrobil RAPE, histologický nález konštatoval nasledovné: „ ...adenokarcinóm prostaty, Gleason 5 (2 + 3), na viacerých miestach s prejavmi perineurálneho šírenia, ložiskovite so známkami hlienotvorby. Mimo nádora sa pozorujú areály prostatickej intraepiteliálnej neoplázie a známky chronickej prostatitídy s prejavmi aktivity zápalového procesu“. Po operácii som mal PSA 0,04, potom 0,023 (nadir), ale potom hodnoty PSA za 5,5 roka stúpali, v januári 2012 bola hodnota PSA už 0,22. Keďže aj pri následnej kontrole vo februári som mal hodnotu PSA 0,22, lekári mi odporučili rádioterapiu. Záchrannú RAT (IMRT – c. d. 50 Gy v 16 frakciách) som ukončil v apríli 2012, pri následných kontrolách boli hodnoty PSA: jún 2012 – 0,13, september – 0,10, december – 0,10, marec 2013 – 0,06 (nadir), september - 0,15, december – 0,38 ! Moje zatriedenie do „nízkorizikovej skupiny“ teda sklamalo, obe liečby po siedmych rokoch zlyhali. Podľa rady lekára v Košiciach mám absolvovať hormonálnu liečbu – chemickú alebo chirurgickú. Ja sa prikláňam k orchiektómii, ako k trvalejšiemu riešeniu, aký je Váš názor? Ak by som však najprv mal absolvovať chemickú hormonálna liečba – a tá by po krátkom čase mohla zlyhať pre rezistentnosť buniek – je potom ešte čas na orchiektómiu? Chemoterapii by som sa radšej vyhol … (P. S.: Urológ ma poslal na MRI.) Ďakujem pekne za odpoveď. Odpoveď na túto otázku som zrejme kvôli Vašej zaneprázdnenosti zatiaľ nedostal, ale medzitým som absolvoval vyšetrenie MRI s týmto výsledkom: Vyšetrenie: MR – Malá panva Popis vyšetrenia: Malá panva: T2tra, T2kor, sag Tl tra + Gadovist iv – dynamické merania Stav po radikálnej prostatektómii. T. č. pozorovať v oblasti vesicouretrálnej anastomózy v strednej časti (na čísle 12 v litotomickej pozíciii) opacifikujúcu sa léziu s výrazným pokontrastným enhancement v arteriálnej fáze, kde táto lézia dosahuje veľkosti 6,2 mm, je okrúhleho tvaru. Iné lézie v oblasti uretry, v oblasti lôžka po prostatektómii, v oblasti semenných vačkov a v malej panve neprítomné. Nedetekujem zväčšené LU. Záver: Stav po radikálnej prostatektómii. Podozrivá drobnoložisková lézia v oblasti vesicouretrálnej junkcie, ktorá vykazuje po i.v. podaní kontrastnej látky pri dynamickom meraní signifikantnú intenzívnu pokontrastnú aktivitu už vo včasnej arteriálnej fáze – rozmer lézie ako v popise. Táto lézia môže svedčiť pre miesto recidívy zákl. procesu. Iné podozrivé ložiskové lézie v oblasti malej panvy, v lôžku po prostatektómii nenachádzam. V malej panve (proximálne po úroveň bifurkácie aorty) bez detekcie zväčšných LU. Moje otázky teraz teda sú: Čo znamená tento nález? Dá sa to chirurgicky odstrániť z tela, aby to neprerástlo do nádoru? A – aký by mal byť teraz ďalší postup z hľadiska zachovania zdravia (a života)? Ak by som mal absolvovať hormonálnu liečbu, tak chcem vedieť: Mala by chirurgická orchiektómia nejaké výhody oproti chemickej kastrácii? Ďakujem
Dobrý večer, na prvú časť otázok som neopovedal, lebo chýbal celý text, neskoršie som sa dozvedel, že došlo k technickej chybe. Takže teraz odpovedám aj na doplnené otázky.Ide o celkom zvláštny priebeh nízkorizikového karcinómu prostaty. Liečba bola správna, otázka je ako ďalej po poslednom náleze na MR ako aj naďalej sa zvyšujúcej hodnote PSA.Vyšetrenie MR preukázalo možnú drobnú recidívu v oblasti vezikouretrálneho spojenia celkom presne lokalizovanú na 12 hodinového číselníka. Možno skúsiť endoskopicky zresekovať tento asi veľmi ťažko identifikovateľný útvar, ale priestor v tejto oblasti sa môže zresekovať širšie. Neviem, možno za pokus to stojí, nie je to náročný výkon. Ak poklesne hodnota PSA bude to v poriadku. Ak zostane vyššia prichádza do úvahy hormonálna liečba. Odstránenie semenníkov znamená definitívne riešenie, medikamentózna kastrácia je na rovnakej úrovni , môže sa aplikovať intermitentne, čo je istá výhoda. V žiadnom prípade by som sa zatiaľ s hormonálnou liečbou neponáhľal, treba počkať až na podstatne vyššie hodnoty PSA. Skúste skôr endoskopickú resekciu z podozrivého miesta identifikovaného pomocou MR. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán Prof.MUDr.Kliment,CSc., včera som dostal Vašu odpoveď, kde ste mi napísali, že je potrebné môj nález vidieť a až potom môžete ku nemu zaujať stanovisko. Chcel by som sa Vás preto opýtať, že či by ste boli ochotný ma vyšetriť, resp. pozrieť si spomínaný nález, aby som mohol vedieť na čom som? Pokiaľ áno, tak ako by som sa s Vami mohol skontaktovať, resp. dohodnúť si s Vami termín? Pýtam sa preto, lebo pomocou telefónnych čísiel, ktoré sú na internete sa mi nedarí s Vami spojiť. Ďakujem za Vašu doterajšiu ochotu a pomoc ľuďom, ktorú poskytujete.
Dobrý večer, kontakt Vám poskytnem cez Vašu e-mailovú adresu. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p. profesor, pred 2 rokmi som podstúpil brachyterapiu a súčastne som bol liečený hormonálne Eligardom každého pol roka injekčne, celkovo 5x. Ako vedľajší účinok hormonálnej liečby trpím erektalnou dysfunkciou, tsx. 0,002. Sú nejaké možnosti liečby? Vek 60. Ďakujem.
Dobrý večer, nevidím dôvod na prolongované podávanie hormonálnej liečby pri brachyterapii. Najprv treba hormonálnu liečbu ukončiť. Potom je nádej na obnovenie erektilnej funkcie. Potom sú viaceré možnosti liečby erektilnej dysfunkcie, treba sa poradiť so svojim urológom. Určite, možnosť zlepšenia vo Vašom prípade je reálna. S pozdravom, J. Kliment

Aby to bolo komplet tak zasielam výsledky ešte: Ešte raz sa ospravedlňujem a ďakujem.Bujňák MRI Tu ifiltrát v ľavom laloku PZ v jej strednej tretine. Bez zn. prerastania kapsuly. Výrazne zäčšenie prostaty na podklade BHP s extrémne naplneným moč. mechurom. Bez detekcie LAP, alebo ložisk na skelete Gamma skeletu: Gamagrafický bez jednoznačného ložiskového nálezu patalogicky zvýšenej osteogenézy charakteru osseálnych mts. Ďakujem
Dobrý večer, obdržal som doplnený text. Podľa údajov ide o karcinóm prostaty Gleason 7 (4+3) vo viacerých bioptických vzorkách, potvrdení ložisko v prostate magnetickou rezonanciou, bez prerrastania do okolia. Podľa PSA a Gleasonovho skóre ide o stredne rizikový karcinóm prostaty. Ste v dobrom celkvom stave tak ako ste to už uviedli a napriek veku prichádza do úvahy aj radikálna operácia. Brachyterapia nie som si istý, ale asi nebude možná pre značnú veľkosť prostaty ako je to napísané v závere vyšetrenia MR. Zvážte preto radikálnu operáciu a prípadne externú rádioterapiu s krátkodobou hormonálneou liečbou. Nie protón. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, otcovi určili Dg.. CA prostatae T 1-2 nx mo.Má 51 rokov, mierne problémy s močením-po vymočení únik moču cca 1r.,nokturiu n nemá.Máva bolesti v krížoch ale pripisuje ich námahe.PSA:7,01 ng/ml per rectum stredne velká tuáhoelastická prostata tvrdší apex. V jednom valčeku je stredne diferencovaný acinárny adenokarcinóm G2-3, Gleason skóre6(3+3), bez lymfavaskulárnej invázie a perineuárlneho šírenia.Obe obličky fyziologického uloženia a tvaru. Bilaterálne bez mestnania, jasnej litiázy a redukcia parenchýmu.Prostata priemere 36mm. Je objednaný na scintigrafiu skeletu. V ten istý deň sa má rozhodnúť či Rádioterapia alebo radikálna prostaterktomia.Poraďte nám má si dať prostatu hneď vyoperovať a akú má šancu na vyliečenie?? Ďakujem za odpoveď Lucia B.
Dobrý večer, veľmi ťažko sa dá zaujať definitívne stanovisko k Vašej otázke na základe uvedených nálezov.Ide o nízkorizikový karcinóm prostaty, ktorý bude mať negatívny nález na scintigrafii skeletu. Pri uvedených parametroch ochoreniach nie je ani indikovaná. Do úvahy okrem spomínaných dvoch možností prichádza aj aktívne sledovanie. Jednoznačnejší názor by som vedel povedať až po osobnom vyšetrení pacienta. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň V 12/2012 mi bola pri biopsii zistená pokročila rakovina prostaty s hodntami-PSA 37,Gleason 9. V súčasnosti na hormonálnej liečbe Eligard, v 11/2013 po vyšetrení MRI potvrdená rakovina prostaty s prienikom do semených vačkov T3b, scintigrafia nepotvrdila metastázy v kostiach. Ošetrujúci lekár ma 11/2013 odporučil na radioterpiu. Chcem pred rádioterapiou podstúpiť ešte liečbu infúznym vitamínom C. Moja otázka- je vhodne absolvovať liečbu vitamínom C pred rádioterapiou,a či sa rádioterapia prostaty vykonáva ambulantne. Ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, Vaša liečba bola správna a správne je aj indikovaná liečba rádioterapiou. Čo sa týka použitia vit C nemám skúsenosti s touto liečbou. Poznám iba jedného môjho pacienta, ktorý absolvoval liečbu vit. C bez efektu. Rádioterapia sa môže uskutočniť ambulantným spôsobom. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán profesor, prosím Vás o odborný názor na určenie diagnózy a štádia ochorenia. Mám 65 rokov, 15 rokov navštevujem urolog.ambulanciu.Všetky urolog.nálezy sú podobné : palpačný nález negat. prostata hraničná,alebo mierne zväčšená, neprominuje do moč.mechúra.Vyskytli sa aj zápaly moč.ciest,preliečené antibiotikami.Ťažkosti s močením nemám. 4/2013 PSA 5,22 ng/ml, fPSA 0,824, % 15,79 , Záver : LUTS - BHP . elevácia PSA, odoslaný na biopsiu. Výsledok : PIN low grade v 3 vzorkách / robených 10 vzoriek / bez jednoznačných známok malignity. Diag.N 42.8 väčšinou vzorky prostaty s hyperplast. a sporadickými atrofickými žliazkami. 10/2013 vykonaná rebiopsia prostaty , stanovená T2NxMX, prostata mierne zväčšená,ohraničená,adenom. PSA v sére 5,87 ng/l , /0,01,4,10 / , PSA voľný v sére 0,894ng/l , fPSA/tPSA 15,23 % Záver rebioopsie : A /P1/ acinárny adenokarcinóm,Gleason skóre 6 / 3+3/, rozsah infiltrácie 90 % vyšet.objemu tkaniva, P2,P3,P4 vzorky tkaniva s hyperplast.žliazka
Dobrý večer, Vaša otázka kompletne neprešla, pošlite prosím ešte raz poslednú časť Vašej otázky. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán Prof.MUDr.Kliment,CSc., chcel by som sa Vás opýtať na môj problém, ktorý spadá pravdepodobne do oboru urológie.Na mojom penise mám takú jazvu, ktorá sa tiahne skoro od varlat až po koniec predkožky (pozdĺž špongiózneho telesa).Ta jazva je akoby spojená s uzdičkou, ktorá spája žaluď s predkožkou.Začala sa u mňa prejavovať zhruba od 13 až 14 rokov.Teraz už mám o pekných pár rokov viac a nezmizlo to.Ukazoval som to svojej obvodnej lekárke a ta mi povedala, že to mám sledovať.Teraz mám už inú obvodnú lekárku a hanbím sa ísť za ňou s mojim problémom, lebo pozná i moju rodinu.Verím tomu, že keby to bolo niečo vážne, tak moja prvá obvodná lekárka by mi to povedala.Cestou internetu som sa spojil aj s jedným urológom a ten keď videl spomínanú vec na fotke, tak mi povedal, že pre mňa by bolo ideálne riešenie obriezka, ale ďalej už so mnou nekomunikoval.Ten urológ je súkromník a preto neviem či mi to povedal len preto, aby si zarobil.Práve preto by som chcel poznať Váš odborný názo
Dobrý večer, nález, ktorý opisujete, je potrebné vidieť, iba potom môžem zaujať k Vašej otázke stanovisko. S pozdravom, J.Kliment

Som ročník 1951 - 175cm/93kg. Po radikálnej prostatektómii v 07/2007 postupne mi narastá hodnota PSA na 0,180 v 01/2014 (08/2009-0,01, 05/2010-0,02, 11/2011-0,058) v zásade sa cítim dobre, rekreačne športujem, v strave sa vyhýbam mliečnym výrobkom a červenému mäsu, užívam Biobran 1000 denne. Aký ďalší postup liečby odporúčate?
Dobrý večer, ste takmer 7 rokov po radikálnej prostatektómii s nepatrne narastajúcimi hodnotami PSA.Posledná hodnota je tesne pod hraniciu (0,2), kedy sa stav hodnotí ako biochemická progresia. Zatiaľ by som žiadnu liečbu neidikoval, pokračujte v polročných kontrolách PSA a časom sa uvidí, či vôbec bude potrebná doplňujúca liečba. Pokračujte v doterajšom štýle života. S pozdravom, J. Kliment

V prvom rade Vám pán profesor ďakujem za Vaše dve odpovede na moje otázky, ale musím Vám ešte raz napísať lebo moja časť otázky Vám do e-mailu asi neprešla.Vrátim sa k otcovi a jeho liečbe Flutasinom.Tieto lieky má brať iba 3 týždne a potom mu bude nasadená injekčná liečba Leuprorelinu 5 mg každé 3 mesiace. Podľa všetkého budeme musieť prísť na vyšetrenie alebo aspoň na konzultáciu k vám dom Martina. Kde sa môžeme objednať ? S pozdravom. Monika, Svidník
Dobrý večer, ďakujem za doplnenie otázky, ktorá skutočne kompletne neprešla. Konzultácia je možná, môžte použiť telefónne číslo 043 4203 335 alebo posledné trojčíslie 444. S Pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer, môj 80 ročný otec má diagnostikovanú adenoca prostate gr. II, Gleason 7 (3+4)vo vzorkách 7,8,9,10 vľavo. PSA 19,9 ng/ml. Indikovaná liečba Frimacon120, Bicusan 150. Vyšetrenie rádiofarmakom zatiaľ nezrealizované. Je v dobrej fizickej a psycickej kondícii. Aká je podľa Vášho názoru prognóza? Ďakujem
Dobrý večer, ide o ochorenie stredného rizika a prognóza je dobrá. Ochorenie je kontrolovateľné, ak nebudú prítomné metastázy, roky. S pozdravom, J. Kliment

Pozdravujem Vás pán profesor, píšem Vám ešte raz ohľadom môjho otca a upresním informácie, ktoré potrebujete nato aby ste mi upresnil stav okolo liečby prostaty.Tak teda s kompletnými výsledkami sme boli u onkourológa.Diagnóza je : Ca prostatae novozistený T 2., N 1., M 0 , cystae renis bilat. Nádor je v ľavom laloku prostaty a aj v lymfatických uzlinách, je zväčšených 5 lymfatických uzlín od 2x1x1,7 cm po 0,5 cm. prostata je dobre ohraničená rozmerov 3,5 x3,8 cm. Pred biopsiou mal PSA 11,9. Pravý lalok A-5mm,B-15mm,C-12mm,D-5mm,E-15mm. Ľavý lalok F-12mm,G-12mm,H-15mm, I-11mm, J-16mm.Záver-A-tkanivo prostaty s hyperplastickými žliazkami, B -dtto, v ktorých sú areály prechodnobunkovej metaplázie,C-dtto,D-dtto,E-dtto,F-acinárny adenokarcinom GS 7/3+4/rozsah infilt. 90%.G-dtto,H-dtto, je nádorova propagacia, I- acinárny adenokarcinom GS 7/4+3/-80%, J-acinárny adenokarcinom GS 7/4+3/-rozsah 90%. Vyšetrenie kostí gamagrafiou je v poriadku.Lekár zahájil hormonálnu liečbu FLUTASIN 3x1 tbl
Dobrý večer, na základe doplňujúcich informácií odporúčam u Vášho otca operačné odstránenie prostaty, pravda, ak je v dobrom celkovom zdravotnom stave. Pri uvedených hodnotách -Gleason 7 (4+3), PSA 11ng/ml - je predpoklad postihnutia lymfatických uzlín veľmi nízky. Zaznamenané zväčšenie uzlín na CT nemusí znamenať postihnutie nádorom a podľa CT vyšetrenia sa nedá ochorenie hodnotiť ako N1. K takémuto hodnoteniu musí byť potvrdenie metastáz histologickým vyšetrením. Liečba Flutasinom nie je vhodná. S pozdravom, J. Kliment

dobry den mam 69 rokov liecim sa na rakovinu prostaty u pana primara sokola urologie trencin od roku 2006 v posledne sa zvisuje psa teraz mam nad 70 psa aku mam nadej do buducna velmi pekne dakujem ladislav galik brezova pod bradlom 6
Dobrý večer, dlhodobo ste liečený pre rakovinu prostaty, teraz ide o pokročilé štádium s vývojom tzv. kastračne rezistentného karcinómu prostaty.Neviem ako sa v súčasnosti liečite, preto je ťažko jednoznačne odopvedať na Vašu otázku. Liečebné možnosti aj v tomto štádiu ochorenia existujú, len treba dúfať, že budú u Vás dostatočne účinné. S pozdravom S pozdravom, prof. J. Kliment

Dobrý deň pán profesor,chcem sa Vás opýtať na prognózu ochorenia môjho otca. Má 58 rokov, v novembri 2013 mu bola zistená hodnota PSA 100, následne bol na biopsii, kde bola potvrdená rakovina C61, CT vyšetrenie prostata 47*34mmrelat. homogenná, hepar s drobnou hypodenzitou o priemere 5mm v pravom laloku v retroperitoneu paraaortálne a parakaválne splývajúce pakety LU do priemeru 28mm,zväčšené aj parailické a obturatórne uzliny do 32 mm vpravo v mesogastriu nasadá na peritoneum niekolko oválnych ložísk do 14 mm perito, v zobrazenom skelete niekolko osteosklerotických ložísk do 15mm, takže už má zasiahnuté aj kosti. Začal brať Firmagon, PSA kleslo na 4,1 a teraz 21.1.2014 mal PSA 0,69. Doktor mu nasadil raz mesačne aj Xgeva. Boleli ho nohy a nemohol spávať, na nič iné sa nesťažuje. Radi by sme vedeli čo nás bude ďalej čakať a akú šancu má ešte do budúcna, koľko sa dá prežiť, máme pocit akoby ten boj už vzdal, potrebujeme ho nejako povzbudiť. Ďakujem pekne Iveta z Kysúc
Dobrý večer, u Vášho otca ide o pokročilé ochorenie s metastázami v kostiach a s postihnutím lymfatických uzlín.Doterajšia liečba je správna a celkom účinná s významným poklesom PSA už krátko po začiatku liečby Firmagonom. Tento pokles PSA môže znamenať aj dlhodobejšiu účinnosť hormonálnej liečby. K vyjadreniu sa k prognóze by som potreboval vedieť tiež výsledok histologického vyšetrenia, konkrétne Gleasonovo skóre, ktoré vyjadruje agresivitu ochorenia.Čím je hodnota vyššia a blíži sa k 10, tým je agresivita ochorenia vyššia. Celkovo však ochorenie je pokročilé, treba len dúfať, že si zachová dlhodobo účinnosť hormonálna liečba. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň,bol mi indikovaný karcinóm prostaty(Gleason 3+4=7),PSA 5,07(po dvoch mesiacoch 4,65), lokalizovaný v oboch lalokoch prostaty(MR),bez zjavných zn. infiltrácie okolia vrátane semenných vačkov.Mám 54 rokov a otázku na Vás, či je nutná radikálna prostatektómia, alebo stačí watchfull waiting? Ďakujem pekne !
Dobrý večer, máte podľa údajov, ktoré ste mi poskytli, karcinóm prostaty v štádiu T2c s Gleasonovým skóre 7 (3+4) a s hodnotou PSA teraz 4,65. Ide o karcinóm so stredným rizikom pre progresiu. Prechodne na isté obdobie je možné aktívne sledovanie, ale vzhľadom na parametre ochorenia Vám odporúčam radikálnu prostatektómiu. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan doktor, otcovy v decembri 2013 diagnostikovali rakovinu prostaty: Subj.: pacient s hyperplaziou prostaty t.c. sa citi dobre, prisiel na punkciu pre elevaciu PSA 8.26 z 2.12.2013, ine obtiaze neguje, moci slabsim prudom, po vymoceni pocit dostatocneho vypraznenia, nokturia 4x. Antikoagulacnu a antiagregacnu terapiu neguje. Obj.: Vykon: za aseptickych podmienok vykonana TRUS biopsia prostaty 5+5 vzoriek, priebeh bez komplikacii, material ad histol. DRV: mierne zvacsena, prostat bez susp. nalezu. Dg. zaver: N40 Hyperlazia prostaty (predstojnice) Odporucanie: dostatok tekutin, pokracovat v ATB terapii, kontrola na urologickej ambulancii o 2-3 tyzdne... Lekar mu navrhol operaciu, ja by som sa vsak chcel opytat ci by v jeho pripade miesto operacie neprichadzala do uvahy liecba Degarelix-om. Vopred dakujem S pozdravom Anton Kozubik
Dobrý večer, z uvedených údajov o ochorení Vášho otca neviem poskytnúť žiadnu radu. Preto ak máte ďalej záujem o moje vyjadrenie napíšte mi vek Vášho otca, aký bol histologický výsledok z biopsie prostaty a akú liečbu mu lekár navrhol, resp. aký typ operácie. To sú úplne základné údaje potrebné k tomu, aby som sa mohol k ochoreniu vyjadriť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, som rada, že som objavila Vašu stránku na internete a preto by som sa Vás rada opýtala na diagnózu môjho otca -zhubný nádor prostaty C61 (adenoca prostatae histol. verifikov parailiakálna LAP vľavo). Pišem to tak, ako to bolo v správe z CT. Z biopsie bolo zistené Gleasonovo skore 7 (4+3). Výsledok z vyšetrenie kostí ešte nemáme.Otec má 66 rokov. Popis CT prostaty bol - tesne pod vetvením zväčšená LU 2x1,1x1,7 cm, dve LU do 1,2 cm, jedna LU 0,8 cm a jedna LU do 0,5 cm.Na obličkách sú ešte nejaké cysty, jedna je atypická. prosím Vás o odpoveď nakoľko je to vážne a aké sú prognózy liečby.Veľmi pekne ďakujem. Monika, Svidník
Dobrý večer, k vyjadreniu by som potreboval vedieť hodnotu PSA, celkový zdravotný stav, koľko bioptických vzoriek bolo poziívnych. Môže ísť o ochorenie, ktoré sa dá liečiť radikálnou prostatektómiou, len je potrebné vedieť všetky potrebné parametre. Napíšte ich a ja Vám odpoviem. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán profesor. Hcem Vás požiadť o Váš názor: Akú liečbu by ste mi odporúčili na moju diagnozu. Mám sa vo februári rozhodnuť aku terapiu z troch variant odporúčanu si mám vybrať. ERT, BRT, Protonová terapia Praha. Mám 72 rokov,pravidelne cvičim do októbra 2013 som každy piatok hraval fotbal na umelej tráve. Okrem toho bicykel,plavanie, záhradka. V zime ,,bežkovanie”. Pravidelne sa vyše 12 rokov stravujem. Vitaminov mám na záhradke dosť (jahody, maliny, paradajky ,slivky,čerešnš, marhule, hrozno, atď)každý rok som navštívil urologa kde som mal cca 10 rokov PSA 4 ng/ml. V roku 2009 som mal biopsiu negatívnu. V roku 2011 mi PSA kolisalo: 9,7,8 ng/ml, v roku 2012 10 ng/ml neprekročilo, v roku 2013: už som mal 3x nad 10ng/ml. Až som mal 13,62 ng/ml tak mi urolog vykonal punkciu prostaty. Diagnostický záver: C61.Zhubny nador predstojnice (prostaty) Zaver: RT iPSA jun2013 11,7 ng/ml PSA oktober 2013 13,62 stav po biopsii 23.10.2013 HIstologia Pravy lalok zo vzoriek v 1 vz
Dobrý večer, vo Vašej otázke chýba posledná časť textu. Takže neviem aký bol histologický nález vo vzorkách z prostaty. Rozhodujete sa medzi tromi možnosťami, ak je liečba indikovaná tak sa treba sústrediť na možnosť brachyterapie. Rozhodne nie protónová liečba. Ak by ste mohli napísať histologické výsledky, môžem spresniť odpoveď. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem mám 50 rokov, po kontrolnom nameraní PSA 6,1 dňa 11.10.2013 mi bola vykonaná TRUS biopsia prostaty (6+6 vzoriek) histologicky verifikovaná BPH a v jednom ložisku atipická maloacinárna proliferácia prostaty. Následná kontrola o 6 mesiacov s odberom PSA. Nerozumiem diagnóze. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem a prajem pekný deň.
Dobrý večer,mali ste vykonanú biopsiu prostaty, pričom sa histologicky potvrdilo nezhubné zväčšenie prostaty, teda nie rakovina prostaty. V jednej vzorke Vám našli tzv. premalígnu léziu, inak povedané tkanivo prostaty so zmenenou histologickou skladbou, z ktorého sa v budúcnosti môže vyvinúť rakovina prostaty. Tento nález nevyžaduje liečbu, sú však potrebné pravidelné urologické kontroly v navrhovaných intervaloch. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Chcel by som sa iba uistiť, či sú tieto čísla správne. RAKOVINA PROSTATY 3. najčastejšie onkologické ochorenie u mužov 80 % výskytu rakoviny prostaty je u mužov nad 65 rokov 1500 nových diagnostikovaných prípadov ročne v rámci Slovenska 500 mužov ročne na Slovensku v dôsledku tohto ochorenia zomiera
Dobrý večer, uvedené údaje sú správne, aj keď v súčasnosti absolútny počet novovodiagnostikovaných karcinómov prostaty ročne bude najpravdepodobnejšie vyšší. ˇUdaj o 1500 nových karcinómov je z roku 2007, odvtedy chýbajú štatistické údaje. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan profesor, Mam 74 rokov, necitim sa zle, ale pri preventivnej prehliadke mi bolo zistene, ze moje vysledky su taketo: PSA 1.28 GLEASON 6 Biopsia pozit. na komordibillity. Prosim Vas, aku by ste mi doporucil liecbu? Dakuem. S pozdravom Venglovic
Dobrý večer, poslali ste iba úplne základné údaje o ochorení. Máte hodnotu PSA1,28ng/ml a biopticky potvrdený karcinóm prostaty s Gleasonovým skóre 6. Na základe týchto údajov môžem povedať, že ide o nízkorizikový karcinóm prostaty, ktorý nevyžaduje nijakú liečbu, iba kontroly PSA v pol ročných intervaloch. Avšak pre bližšie zhodnotenie by som potreboval aj viaceré ďalšie údaje. Napr. prečo Vám bola urobená biopsia prostaty vo veku 74 rokov pri PSA 1,28. S pozdravom, J. Kliment

diagnoza c61 acinarny adenokracinom G-2,skore6 /3+3/s perineuralnou invaziou. x/13 RRP+eLA,T3N0M0 iPSA 4,76 po RRP 0,07.moj vek je 52 rokov.Pre T3 doporuceni Binabic150 k liecbe.Ake je šanca na uplne vyliecenie.Po operacii stresova inkontinencia II stupna.
Dobrý večer, mali ste vykonanú radikálnu prostatektómiu pre pT3N0M0, neuvádzate Gleasonovo skóre z operačného preparátu, neuvádzate či išlo o pT3a alebo pT3b ani či boli pozitívne chirurgické okraje alebo nie.Len pri poznaní týchto údajov sa môžem vyjadriť k prognóze. Teraz nevidím dôvod na liečbu Binabicom 150 mg denne. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pan profesor.Do Nového roku Vám želám veľa štastia,zdravia a rodinnej pohody.Obraciam sa na Vás, odbornika najvyššej kvality o radu,ako sa mám rozhodnuť pri mojom onemocnení.Rodakom som z Kysúc,prez 25 rokov žijem s manželkou v Mikulove na Mor.,v apríli mi bude 64 rokov,duševne a fyzický sa cítím v pohode,športujem,cestujem mezi Slovenskom(rodina) a Moravou. K veci:4.12.2013 po biopsií som dostal predčasný dárček na Vianoce v podobe Res.AdenoCa prostate pT1cNx,stage neg.GS 3+3,dg PSA 6,57,1 vzorok z 10 všetkých vzorkov v ´ľavom laloku.Následne som absolvoval kontrolu UZB pečene,RTG S+P,Scienti skeletu všetko bez nálezu a zmien.Ďalej z urol.vyšetrenia-indgace 4/13 prostata konkestivná mekká symetrická k TURP bez tu zmen,USG mm.9/13 náplň mm dostatečná cca 450 ml,steny mmisoechogeni bez trabekulizace,bez patol.ibntriaumonalních zmen,uroflow 9/12 .Q mid 9,9 43%Q max.20,6 69% vým.objem 467ml.,bioch.PSA :5/12- 4,79,9/12- 5,12, 1/13-5,74,6/13-4,48,10/13-6,57 ng/ml.Okrem operacie
Vážený pán inžinier,ďakujem za priania k novému roku a aj ja Vám želám dobré zdravie , šťastie a všetko najlepšie. Podľa údajov, ktoré ste mi poslali bol u vás diagnostikovaný nízkorizikový karcinóm prostaty ( PSA menej ako 10 ng/ml, Glesonovo skóre 6 a palpačný nález na prostate negat alebo bez priekazného nálezu pre prípadný karcinóm/.Neviem, čo Vám urológ odporučil, pretože pravdepodobne chýba záverečná časť z Vášho textu /text končí Okrem operácie../, ale tento nález je na aktívne sledovanie. Aktívne sledovanie spočíva v kontrolách PSA v istých intervaloch, 3 alebo 6 mesačných, s odstupom času aj vykonania magnetickej rezonancie. Aktívnu liečbu odporúčam iba v prípade progresie ochorenia.V súčasnosti Vám teda žiadnu liečbu neodporúčam.Osobná konzultácia pre bližšie objasnenie je samozrejme možná. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň, mám 32 rokov a trápim sa s chronickou prostatitídou už niekoľko rokov, chcem sa opýtať či môže zväčšená zapálená prostata tlačiť nejakým spôsobom na nohy. Cítim akokeby také trpnutie až miernú bolesť v ľavej nohe od kĺbu až k chodidlu.
Vaše ťažkosti nesúvisia so zápalom prostaty

Dobrý deň, manžel mal 46 rokov, keď zistená hodnota PSA bola 14,11 ng/ml (oktober 2009), nasledne v decembri kontrolné PSA bolo 23,61ng/ml, biopsia prostaty Dg carcinoma prostatae, T2NxMo, HISTOLOGIA: adenocarcinoma, Gl 5, high risk, PSA 23 ng/ml. st. p. hormonoterepií MAB, st.p. radikálnej hypofrakcionovanej 3DCRT rádioterapií na oblasť prostaty v cd 52,8,0 Gy. Liečba toleriovaná cystídou I. st. a proktitídou II. st. Liečba ukončená 4/2010. Kontrolné PSA po liečbe: 0,73-1,0-. 1,1 -0,78-1,5-2,0 ng/ml, 2,2ng/ml-2,1 ng/ml. Konštatovanie: biochemické zlyhanie, indikovaná hormoterpia Eligardom, zo začiatku v trojmesačnom a neskôr polročnom intervale. PSA sa pohybuje v intervale 0,3 - 0,2 aktuálne 0,2, nasledujúca dávka 01/2014. Prosíme o radu, či je nutné pokračovať v hormonálnej liečbe vzhľadom k tomu, že začína mať problémy s trpnutím horných končatín a strácaním citlivosti prstov. Aká je ďalšia možnosť liečby, napr. chirurgické odstránenie prostaty. Ďakujeme za skorú odpoveď.
Dobrý deň, Váš manžel mal diagnostikovaný high grade karcinóm prostaty vo veku 46 rokov. Potom absolvoval kombinovanú liečbu MA+externú rádioterapiu.Neskoršie sa konštatovala biochemická progresia ochorenia a bola indikovaná hormonálna liečba Eligardom. V súčasnosti sa hodnoty PSA pohybujú okolo 0,2 - 0,3ng/ml. Pre bližšiu charakteristiku ochorenia sú potrebné niektoré ďalšie úaje. Napr. Gleasonovo skóre - píšete Gl 5, ale táto hodnota mi nie je celkom jasná, vždy sa totiž udáva Glesonovo skóre napr. 8 (4+4) a pod. Ďalším dôležitým údajom sú výsledky MR alebo CT prostaty a lymfatických uzlín. Predpokladám, že scintigrafia skeletu bola negatívna. Napriek týmto nejasnostiam si však myslím, že hormonálna liečba sa môže prerušiť a iba sledovať hodnoty PSA. Čo sa týka chirurgického odstránenia prostaty, tak to vyžaduje podrobnejšie zhodnotenie a v tomto momente sa neviem k tomu vyjadriť. Prof. J. Kliment

Dobrý deň p.prof. Mám 64r.Žijem aktívne čo sa týka sexualneho ako aj športového života.Hlavne bicykel-Pred rokmi mi zistili cystu na ladvine,ktorá sa ale nezväčšuje.pri urol.vyšetrení mi zistili krv v moči.Cítil som slabé pálenie pri močení.Cysta sa nezväcuje.Môj urológ tvrdí že krv v moči môže byť práve z tej cysty. Prostatu podla lekára nemám zväčenú,no napriek tomu hodnoty onkomarkerov sa vždy menia.Napr. v roku 2011boli S-PSA 1,75 vroku 2013 v auguste 3-3, v decembri 2,5.?????Ako som už písal vela bicyklujem.Prečo to kolísanie?Pri močení problém nemám až nato že ráno je to trochu pribrzdené.Nepijem ,nefajčím. Ďakujem.
Dobrý deň, je málo pravdepodobné, žeby cysta spôsobila nález krvi v moči.Ak sa uvedený nález bude opakovať, treba absolvovať podrobnejšie vyšetrenia (CT, cystoskopia), aby sa vylúčil iný možný zdroj krvácania. Hodnota PSA sa od roku 2011 trochu zvýšila a kolíše. Kolísanie hodnôt PSA sa pomerne často zaznamenáva a príčiny sú rôzne. Zatiaľ je potrebné iba v pravidelných intervaloch kontrolovať PSA. Môžte samozrejme pokračovať v aktívnom, kvalitnom živote. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den pan doktor . Manzel ma 54 rokov a pri preventivnom vysetreni prostaty mu boli zistene hodnoty : PSA 3,13. fPSA 0,71. Free PSA index 22,9%, p2PSA 13,4. Phi 33,2. Prosim vas je podla vas potrebna v tomto pripade biopsia ? Resp. Liecba ? Vopred Vam dakujem za odpoved .
Dobrý večer, zatiaľ pri uvedených hodnotách biopsiu neodporúčam. Potrebné je však sledovanie týchto parametrov aj v budúcnosti a podľa vývoja sa potom rozhodne o postupe. Zatiaľ teda bez biopsie. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán Profesor V auguste 2012 som bol operovaný na karcinom prostaty,teraz beriem eligard 7,5mg.Prosím Vás ako dlho budem musieť brať tieto injekcie keď výsledky krvných testov mám v poriadku. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď
Dobrý deň, neviem dôvody, pre ktoré po radikálnej prostatektómii dostávate hormonálnu liečbu. Môžte mi ich oznámiť priamo na moje pracovisko a potom sa k liečbe vyjadrím. Alebo príďte na konzultáciu osobne. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, môj otec mal v máji 2013 hodnotu PSA 49, podstúpil biopsiu s negat. výsledkom , vyšli "len" hypertrof.a atrof žliazky/to bol záver urológa- výsledok som nevidela/ diagnostikovaná len BPH. Pri následnej kontrole PSA 54, zrejme dôsledok prevedenej biopsie. Pri ďalšej kontrole v novembri hodnota PSA 48, prevedená druhá biopsia s výsledkom high grade PIN, hyperplázia bazálnych buniek v podstate vo všetkých reprezentatívnych vzorkách. Nerozumiem ako je možné, že pri prvej biopsii PIN nebola spomenutá. Chcem sa opýtať na prognózu a štatistiku zo skúseností Vášho pracoviska. Keďže high grade PIN je hodnotená ako premalignita, ako často prechádza v malignitu? Do akého času zvykne prejsť v malignitu. Takisto sa chcem opýtať, či v tomto prípade stačí kontrola PSA ako prediktor zhoršenia stavu , a ako často je nutná kontrola PSA v takomto prípade. Takisto sa chcem spýtať, prečo je hodnota PSA až taká zvýšená. Poslednou otázkou je, či je možné preventívne odstránenie prostaty v tomto st
Dobrý deň, Váš otec mal opakovane namerané vysoké hodnoty PSA, ktoré by svedčili pre karcinóm prostaty, napriek tomu opakovaná biopsia karcinóm nepotvrdila. Pri odoberaní vzorky tkaniva prostaty sa nezachytilo nádorové ložisko, čo sa opakovane stáva, pretože odber tkaniva je náhodný.High grade PIN , ktorý sa zachytil v odobratom tkanive sa považuje za premalígnu léziu a tiež sa identifikuje iba náhodne. Iba približne do 50% sa v týchto prípadoch neskoršie, obvykle do 3 rokov, diagnostikuje karcinóm. Teda nie u všetkých pacientov prechádza high grade PIN do malignity. Nebýva pri ňom ani vyššia hodnota PSA. Ak je high grade PIN iba v 1-2 bioptických vzorkách môžnosť neskoršie diagnostikovanej malignity je ešte menšia.U Vášho otca trvá vysoké podozrenie na karcinóm prostaty. Potrebuje vyšetrenie magnetickou rezonanciou na potvrdenie podozrivých miest v prostate a potom odber vzoriek z týchto podozrivých miest. V súčasnosti ak je prvá biopsia prostaty negatívna a trvá vysoké podozrenie na

Dobrý deň, môj otec je 4 roky po radikálnej prostatektómií a má momentálne hodnoty následovné: pT3aN0M0, Gleason 7 (4+3), Gr 3, okraje negat. s biochemickou progresiou. Chcela by som sa opýtať, či sú tieto hodnoty závažné pre 63 ročného muža. Za odpoveď vopred ďakujem, s pozdravom Lauková.
Dobrý večer, jednoznačne sa nedá na Vašu otázku odpovedať.Neviem o akú hodnotu PSA v súčasnosti ide. Treba kontrolovať hodnoty PSA v pravidelných intervaloch a podľa viacerých hodnôt sa dá usudzovať mieran závažnosti. Pretože ide o tzv. biochemickú progresiu po 4 r po radikálnej prostatektómii skôr sa mi zdá prognóza do budúcnosti priaznivá.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor Kliment! Mám 61 rokov. Pri preventívnej prehliadke 28.03.2013 som mal test PSA 6,11. ....Pokračovanie Snažím sa, aby pH bolo väčšie ako hodnota 7,00. Súčasne som si začal od 18.06.2013 ako samoplatca pravidelne každý pondelok merať test PSA. Test PSA mi postupne klesal a od 09.09.2014 mám stále pod 2,00.Už som mal aj 1,39. Naposledy 11.11.2013 bol 1,65. Test TST sa mi pohybuje v rozpätí 9,00-11,00. Testy PSA a TST spracované v excelovskej forme Vám pošlem mailom v prílohe. A práve tu mám pre Vás, pán profesor, 4 otázky. 1. Aký je Váš názor v mojom prípade postúpiť hormonálnu liečbu? 2. Aký je Váš názor súčasne sa liečiť aj alternatívnou liečbou? 3. Aký je Váš názor na Graviolu? Na internete sa píše, že je to zabijak rakoviny. 4. Môj urológ mi zatiaľ nenaordinoval žiadne lieky na prostatu. Ktoré voľné predajné výživové doplnky používať ? Posledné 3 roky do 09/2013 som striedavo používal: Prostenal, Prostenal Forte, Prostamen F1, Foma
Dobrý večer, mali ste vyššiu hodnotu PSA, posledné merania však vyššie hodnoty nepotvrdili. Vyšetrovať PSA tak často ako to robíte nie je vôbec potrebné a k ničomu to nevedie. Liečba hormónmi nie je indikovaná. Alternatívna liečba je možná, o rôznych postupoch sa dočítate na internete. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, otec má 73 rokov a diagnózu Ca prostatea T2 Nx MO G2 Gl. skore 3+2/5/. Bolo mu odporúčané vzhľadom k veku a char.nádoru rádioterapia a predtým neoadjuvantá hormonálna liečba Cyproplex tbl. 50x50 mg 2 0 2. Môžete mi prosím priblížiť o ako vážnu diagnózu ide, a či je to dobre liečitelné? Nebolo by lepšie operovať? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, aj keď všetky parametre ochorenia nepoznám (napr. neuviedli ste hodnotu PSA, počet pozitívnych bioptických vzoriek, prípadné ochorenia Vášho otca - to sú všetko údaje , ktoré treba brať do úvahy pri indikovaní liečby karcinómu prostaty), podľa poslaných údajov možno povedať, že ide o nízkorizikový karcinóm prostaty (ak hodnota PSA je menej ako 10ng/ml). V tom prípade je možné iba sledovanie pacienta, bez akejkoľvek liečby. Navrhnutá liečba je tiež jednou z možností, ale je príliš agresívna s možnými vedľajšími účinkami. Chirurgická liečba nie je indikovaná. S pozdravom, J. Kliment

Mojej make nasli nador na oblicke vraj sa to neda operovat.keby sme vas poprozili pozriet ct lebo najprv bolo povedane ze sa to da ale ze potrebuju mag rez.no tam ju objednali az na februar.tak som volalax ci sa to neda urychlit.mala som zavolat poobede.po zavolani bolo povedane ze si lepsie pozreli ct a vraj sa toneda nador maasi 1 Cm.Nemam z toho dobry pocit prosim pomozte.pozrite sa na to ct.dakjjem.x
Dobrý večer, môžte priniesť výsledok CT vyšetrenia (aj celý záznam) na Urologickú kliniku v Martine na konzultáciu. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer, môj 67-ročný otec mal dlhší čas problémy s močením a užíval Prostakan forte. Vo februári bol na pravidelnej kontrole, namerané PSA bolo 4,7. Ďalšia kontrola sa uskutočnila v septembri – po biopsii (odobratých 8 vzoriek – 4+4) bol zistený adenokarcinóm prostaty (PSA 4,8; Gleasin skóre 6/3+3/; zahájená andg blokáda /leuprolelin+Bicalutamid/; CT MP – prostata 34x47x10mmm, okraje ostré, reg LU nezv. T2a?NXMX). Začala sa hormonálna liečba a zároveň bol pacient poslaný na onkologický ústav. Bolo znova vykonané CT vyšetrenie (indikovaný na radik RT – nízke riziko, T2 – na obl. prostaty, TD76-78Gy) a započalo vonkajšie ožarovanie, ktoré má trvať 6 týždňov. Otec je liečený na diabetes 2. typu, vysoký tlak, srdce (užíva Glucophage, Tritace, Porstakan forte, Concor), absolvoval operácie hernie inguinalis a 2x hernie umbilicalis. Trpí hemoroidmi. Chcel by som sa opýtať na celkovú prognózu, ďalej čo znamená, že rádioterapia začala takmer súčasne s hormonálnou liečbou (inde píšete, že
Dobrý večer, Váš otec mal diagnostikovaný karcinóm prostaty s nízkym rizikom progresie v budúcnosti (PSA 4,8ng/ml, Gleasonovo skóre 6 /3+3/. Začal sa liečiť hormonálne (leuprolid+ bicalutamid)/ a začala aj externá rádioterapia. Pri karcinóme prostaty s nízkym rizikom progresie sa kombinovanie hormonálnej liečby s rádioterapiou neodporúča. Stačí iba externá rádioterapia. Ak u Vášho otca z odobratých vzoriek boli pozitívne iba menej ako 3 vzorky tak ide o karcinóm s veľmi nízkym riziko progresie. V tomto prípade je najvhodnejšie iba sledovať nález, bez akejkoľvek liečby. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem, chcem sa Vás opýtať na stravovanie pri zvýšenom PSA - 81. Môjmu ocinovi teraz lekári odobrali vzroku PSA a poslali na biopsiu, nakoľko má zvýšené PSA na 81. Môžem sa opýtať čo to konkrétne znamená a či sa s tým dá bojovať, znížiť tie hodnoty pri úprave stravy. Ako som čítala, veľmi vhodné je konzumovať brokolicu, sóju, paradajky a piť veľa zeleného čaju. Čo sy o tom myslíte, je možné to s týmito jedlami znížiť? Ešte sa chcem opýtať, aký sa volí postup liečenia pri takomto zvýšenom PSA 81? Ďakujem veľmi pekne za informácie S pozdravom Barbora
Dobrý večer, Váš otec má hodnotu PSA 81ng/ml a bola mu urobená biopsia prostaty. Výsledok ešte neuvádzate, ale zrejme sa potvrdí karcinóm prostaty.Budú potrebné ešte ďalšie doplňujúce vyšetrenia s ohľadom na určenie rozsahu ochorenia. Až potom je možné vyjadrenie k liečbe. Strava samotná nezníži hodnotu PSA aj keď Vami uvádzané stravovanie sa pri karcinóme prostaty odporúča.S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán profesor, dovoľujem si obrátiť sa na Vás s prosbou o posú-denie liečby môjho manžela /66 r., diabetik/. Vynasnažím sa čo najpresnejšie popísať jeho problém. V novembri 2012 bol pre silné bolesti brucha /hlavne v podbrušku/ hospitalizovaný,v nemoc-nici,jeho stav diagnostikovali ako zápal sli-nivky brušnej. Jeho stav sa počas hospitalizácie /11 dní/ zlepšil, ale občasné bolesti v pod-brušku pretrvávali aj v čase prepustenia z ne-mocnice a aj potom. Nie sústavné, iba občasné. Majú charakter popichávania. Preto absolvoval kolonoskopické vyšetrenie s negatívnym výsled-kom. Keďže bolesti pretrvávali, odporučila man-žela obvodná lekárka na urologické vyšetrenie. Prvé vyšetrenie bolo v apríli 2013. PSA 61,770. Predpísané lieky: TAMSULOSIN p.o. predĺžené uvoľňovanie 0,4 mg /100 ks/, 1 tbl. večer okolo 19.00 hod. Kontrola o asi 100 dní. Kontrolné vyšetrenie v auguste 2013: PSA 72,220. Predpísané lieky: TAMSULOSIN p.o. predĺžené uvoľňovanie 0,4 mg /100 ks/, 1 tbl. ve
Dobrý večer,urologická liečba Vášho nie je správna. Mal zistené vysoké hodnoty PSA, prvý krát 61,77 a neskoršie 72,22. Ak sú tieto hodnoty skutočne pravdivé mal už dávnejšie podstúpiť biopsiu prostaty, s vysokou pravdepodbnosťou by sa potvrdil karcinóm prostaty. Tieto hodnoty dokonca svedčia pre pokročilejší karcinóm prostaty.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor Kliment! Mám 61 rokov. Pri preventívnej prehliadke 28.03.2013 som mal test PSA 6,11. Následne som 18.04.2013 postúpil biopsiu prostaty s pozitívnym nálezom: Gleason 6/3+3/, od 2% do 25% objemu valčeka. Prostata mierne zväčšená, vľavo tuhšia. V dňoch 06.06.2013-28.06.2013 som absolvoval rádioterapiu (16 ožarovaní) na oblasť prostaty v CD 52,8 Gy. Medzi tým som si na internete prečítal a naštudoval aj možnosť alternatívnej liečby. Zabezpečil som si knihu: „RAKOVINA – prečo stále umierame bez spoznania pravdy“ od Phillipa Day. Od 15.05.2013 som prešiel na zásadotvornú stravu a vylúčil kyselinotvorné potraviny ako je: mäso, mliečne výrobky, ryby a žiaden alkohol . Okrem toho som začal používať vitamín B17(Laetril) v podobe mandľových jadierok (20 jadierok/3x denne) a tekvicové, slnečnicové, ľanové jadierka (všetky 3 produkty – 1 kávová lyžička/3 x denne). Tiež si indikátorovými papierikmi sledujem pH v moči a podľa toho si regulujem stravu. Snažím sa,
Dobrý večer, Vaša otázka nie je v texte úplne zachytená. Podľa uvedených údajov máte nízkorizikový karcinóm prostaty.Absolvovali ste rádioterapiu v dávke 52Gy, ktorá však nie je dostatočná.Začali ste sa venovať alternatívnej liečbe, podľa Vášho uváženia môžte v nej pokračovať a treba len dúfať, že budete na ňu priaznivo reagovať. Urologické kontroly však nesmiete zanedbať. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý den,jsem po vyšetření prostaty TRUS s výsledkem chronického zánětu prostaty a sem.váčků.prostata hraniční cca 27 ccm.Předtím PSA:1,94 /nárust o 0,83 za 18 měsíců/ volné 0,41, poměr PSA 0,21. Mám bolesti kříže, ramen a kyčlí, hlavně v noci.Mám se obávat již metastáz nebo spíše výsledky naznačují začínající CaP?Je mi 54 let děkuji Pavel
Dobrý večer, hodnoty PSA nenasvedčujú na prítomnosť karcinómu prostaty. Môžu súvisieť s nálezom na TRUS - chronický zápal. Bolesti určite nesúvisia s ochorením prostaty a nemusíte sa obávať z karcinómu prostaty. Príčinu bolestí treba hľadať inde. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem, dnes (pondelok) o 9.36 som dostal Vašu odpoveď, keďže však moja otázka opäť nedošla celá, posielam jej dokončenie: Avšak po polroku som bol opäť na kontrole (september t. r.) a moje PSA šokujúco stúplo na 0,15 (dva a pol krát viac ako pri poslednej kontrole), čo je zároveň ešte vyššia hodnota, ako mi bola zistená krátko po ožarovaní (0,13 v júni m. r.). Na kontrolu idem teraz v decembri – čo bude, ak hodnota ešte stúpne? Ako je možný takýto nárast? Mám to prijať tak, že u mňa zlyhala aj rádioterapia? Veď aj pred operáciou, aj pred ožarovaním lekári tvrdili, že mám veľmi priaznivé hodnoty na úspešnú liečbu. Ak mi PSA ešte stúpne, aké sú ďalšie možnosti liečby? Alebo môže hodnota PSA po takomto prudkom náraste ešte aj klesnúť? Ďakujem pekne za Váš čas a za Vašu odpoveď.
Dobrý večer, ide o minimálne zvýšenie hodnoty PSA, z ktorej sa nedajú robiť žiadne závery.Hodnota sa môže ustáliť, ale aj klesnúť. Predpokladám, že ďalšie roky budú iba minimálne pohyby v hodnotách PSA, vzhľadom na veľmi priaznivé Gleasonovo skóre a zrejme aj minimálny rozsah ochorenia v čase primárnej diagnózy ochorenia. Tieto zmeny PSA môžu byť rôzneho pôvodu, jednoznačne sa nedajú určiť. Žiadnu ďalšiu liečbu nepotrebujete a ak by ste ju v budúcnosti aj potrebovali, tak iba pri podstatne vyšších hodnotách PSA a po absolvovaní kompletných kontrolných vyšetrení. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer prajem, pán profesor, dostal som Vašu odpoveď z 20. okt. o 21.01, ale keďže v poradni bola vytlačená iba polovica mojej otázky (a preto ste odpovedali iba na to), zasielam ešte raz aj druhú polovicu, lebo tá asi zmení Váš názor. Dokončenie mojej otázky je teda: Po operácii som mal PSA 0,04, potom 0,023, ale potom to za 5,5 roka pomaly stúpalo, a v januári 2012 bola hodnota PSA už 0,22. A keďže aj vo februári 2012 pri kontrole som mal hodnotu 0,22, lekári mi odporučili rádioterapiu. (RAPE sa teda u mňa ukázala ako neúspešná liečba). Rádioterapiu som ukončil koncom apríla 2012 (16 x 3,13 Gy), pri ďalších kontrolách boli hodnoty PSA: jún m. r. – 0,13, september min. r. – 0,1, december min. r. – 0,1, marec t. r. – 0,06. Vtedy som sa na Vás obrátil so žiadosťou o Vaše stanovisko – predpokladali ste, že približne okolo tejto hodnoty sa PSA bude ohybovať aj v budúcnosti a že sa nemusím obávať zhoršenia. Avšak po polroku som bol opäť na kontrole (september t. r.) a moje PSA šo
Dobrý večer, opäť chýba záverečná časť Vašej otázky. Text končí vetou - avšak po polroku som bol opäť na kontrole (september t.r.) a moje PSA šo. Môžte poslať chýbajúcu časť otázky ?. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor Kliment! Mám 61 rokov. Pri preventívnej prehliadke 28.03.2013 som mal test PSA 6,11. Následne som 18.04.2013 postúpil biopsiu prostaty s pozitívnym nálezom: Gleason 6/3+3/, od 2% do 25% objemu valčeka. Prostata mierne zväčšená, vľavo tuhšia. V dňoch 06.06.2013-28.06.2013 som absolvoval rádioterapiu (16 ožarovaní) na oblasť prostaty v CD 52,8 Gy. Medzi tým som si na internete prečítal a naštudoval aj možnosť alternatívnej liečby. Zabezpečil som si knihu: „RAKOVINA – prečo stále umierame bez spoznania pravdy“ od Phillipa Day Od 15.05.2013 som prešiel na zásadotvornú stravu a vylúčil kyselinotvorné potraviny ako je: mäso, mliečne výrobky, ryby a žiaden alkohol . Okrem toho som začal používať vitamín B17/Laetril v podobe mandľových jadierok (20 jadierok 3x denne), tekvicové, slnečnicové a ľanové jadierka. Súčasne som si začal od 18.06.2013 ako samoplatca pravidelne každý pondelok merať test PSA. Tu sú jeho výsledky: Testy PSA a TST P.č. Dátum Testy tPSA
Dobrý večer, chýba posledná časť Vašej otázky, výsledky PSA testov. Môžte ich poslať ? S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem, pán profesor, prosím o Vaše vyjadrenie k mojej otázke: Pred 7 rokmi bol môj manžel (teraz má 63) na operácii prostaty (Gleason 2 + 3), vybrali mu ju celú. PSA sa od operácie zhoršovalo a vlani mu pri hodnote 0,22 odporučili rádioterapiu, ktorú aj absolvoval. PSA mu postupne klesalo a po roku od ožarovania (zač. apríla t. r.) mu PSA kleslo na 0,059, teraz bol na kontrole koncom septembra a namerali mu PSA 0,15. Prečo? Zlyhala liečba, bolo hádam žiarenie zle zamerané? Bude to ešte stúpať, to znamená že sa mu rakovina vrátila? A ak bude PSA stúpať ďalej, čo bude? Aké sú ďalšie možnosti?
Dobrý večer,jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Hodnoty PSA sú veľmi nízke, do istej miery môžu kolísať, príčiny nárastu môžu byť viaceré, stav t.č. nevyžaduje nijakú liečbu, iba sledovanie v polročných intervaloch. Nepoznám všetky údaje o ochorení, iba pôvodné Gleasonovo skóre, ktoré bolo veľmi nízke, dokonca môžem povedať, že ožarovanie bolo indikované príliš skoro, zrejme bez potvrdenia lokálnej progresie. Je to veľmi komplikovaná vec, ale v každom prípade je potrebné iba sledovať hodnoty PSA. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň chcem sa opýtať manžel je po odstránení prostaty pre Ca Gleason score 3+4, bez postihnutia lym. uzlín, PSA po 3 mesiacoch mal 0,02 po ďalších 3 mesiacoch 0,03 je to v poriadku? Ďakujem
Dobrý večer, je to v poriadku. Ide iba o stotinový nárast, ktorého dôvod sa teraz nedá jednoznačne vyhodnotiť. Možno nasledujúca hodnota bude opäť 0,02 ng/ml ako to občas vidím. Ďalšie kontroly v priebehu roka umožnia vyjadriť sa k príčine. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, pokiaľ pacient 71r. má histologicky potvrdený adenokarcinóm prostaty v oboch lalokoch, Gleason skóre 9, PSA viac ako 100, no vyšetrenie kostí nepotvrdilo prítomnosť evidentných metastáz - aké by mohli byť možnosti ďalšej liečby okrem hormonálnych injekcií? Bola by potenciálne možnosť využiť aj rádioterapiu? Ďakujem.
Dobrý večer, ak by všetky vyšetrenia, ktoré som odporučil boli priaznivé (nepotvrdili by metastázy) je indikovaná kombinovaná liečba hormonálna s externou rádioterapiou.Kombinovaná liečba je v takýchto prípadoch dokonca zásadnou liečbou. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, akú terapiu resp. aké ďalšie vyšetrenia pre určenie rozsahu ochorenia by ste odporučil pacientovi vo veku 71 rokov, PSA nad 100, biopsiou potvrdený invazívny adenokarcinóm prostaty Gleason skóre 9, avšak scintigrafia kostí vylúčila metastázy na kostiach. Celkový zdravotný stav je inak dobrý, pacient nepociťuje žiadne ťažkosti pri močení avšak dlhodobo pokašliava. Ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, obidva uvedené parametre (PSA, Gleasonovo skóre 9) sú nepriaznivé. Scintigrafia skeletu bola negatívna. Odporúčal by som doplniť vyšetrenie o magnetickú rezonanciu na posúdenie lokálneho rozsahu ochorenia a posúdenie postihnutia lymfatických uzlín ( aj keď tieto vyšetrenia s malou pravdepodobnosťou ovplyvnia liečbu, ale pomôžu poznať skutočný rozsah ochorenia). Tiež odporúčam doplniť vyšetrenia o denzitometriu a prípadnú liečbu podľa výsledku. Vzhľadom na už spomínané parametre ochorenia možno čakávať v budúcnosti aj mts zmeny na kostiach. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer prajem, pán profesor, prosím o Vaše vyjadrenie k môjmu problému: V lete 2006 (mal som 56,5 roka) ma urológ poslal na biopsiu prostaty, pretože moje PSA vystúpilo na 6,3. Biopsiou sa zistil nádor, Gleason 2 + 3. Začiatkom októbra 2006 som v Košiciach absolvoval radikálnu prostatektómiu, nadväzujúci histologický nález konštatoval nasledovné: „Ide o adenokarcinóm prostaty so skóre podľa Gleasona 5 (2 + 3), na viacedrých miestach s prejavmi perineurálneho šírenia, ložiskovite so známkami hlienotvorby. Mimo nádora sa pozorujú areály prostatickej intraepiteliálnej neoplázie a známky chronickej prostatitídy s prejavmi aktivity zápalového procesu“. Z nemocnice ma prepustili ústne s tým, že, cit. „ zostalo to zapuzdrené“, a že som prakticky vyliečený. Ukázalo sa, že to boli falošné sľuby. Po operácii som mal PSA 0,04, potom 0,023, ale potom to za 5,5 roka pomaly stúpalo, a v januári 2012 bola hodnota PSA už 0,22. A keďže aj vo februári pri kontrole som mal hodnotu 0,2
Dobrý večer, ste 7 rokov po radikálnej prostatektómii, teraz máte hodnotu PSA 0,2 ng/ml. Predpokladám, že sa máte klinicky dobre. Asi u 30% pacientov hodnoty PSA sa po operácii zvyšujú. U Vás ide po 7 rokoch o minimálne zvýšenie. Podľa môjho názoru ďalej treba iba kontrolovať hodnotu PSA, t.č. nie je dôvod na nijkaú liečbu. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den, bola by som rada ak by mi niekto pomohol. Mam manzela po prostatektomii 2 mesiace a zostal inkontinentny. Niekedy je inkontinencia velmi vyrazna. Chodi na rhb a cvici sam. Ale bohuzial sa to nezlepsuje. Obavam sa ze so len zhorsuje. Co s tym urobit nie je nejaka skupina pacientska organizacia kotra by pripadne mala nejaky tajny recept ako tomu pomoct pripadne nejake ine moznosti pomoci. Dakujem pekne Sme uz dost zufali.
Dobrý večer, je to krátka doba po operácii a stále je šanca na úpravu aspoň takú, aby sa dalo s tým existovať s akou-takou spokojnosťou. Obvykle k úprave dochádza po 3 až 6 mesiacoch, ale aj do roka sa stav môže ďalej zlepšovať. Zostáva preto zatiaľ iba trpezlivo čakať a snažiť sa o rehabilitáciu svalstva panvového dna. Iste ste boli poučený o spôsobe rehabilitácie. Žiaľ na Slovensku žiadna špeciálna organizácia, ktorá by pomohla nie je. V každom prípade zatiaľ len rehabilitovať a trpezklivo čakať na vývin situácie.S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, je možné, že pacient s adenokarcinómom prostaty nemá metastázy na kostiach ale má ich na pečeni a v pľúcach?
Dobrý večer, táto možnosť existuje, je veľmi zriedkavá a vyskytuje sa v terminálnych štádiách ochorenia. Potreboval by som však vedieť presnú charakteristiku ochorenia, predovšetkým výsledok histiologického vyšetrenia.Ak sa takáto situácia vyskytne ide obvykle o zle diferencované karcinómy alebo malobunkvé karcinómy prostaty. Nie sú to však metastázy iného karcinómu, ktorý je súčasne prítomný? S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať ako sa dá riešiť inkontinencia po radikálnej prostatektómii, ktorá bola vykonaná kvôli skorému štádiu adenokarcinómu. Inkontinencia je II/III.stupňa, pretrváva už 4 mesiace, pacient nie vždy cíti kedy mu uniká moč, katéter bol po operácii zavedený 5 týždňov. Zaujímam sa najmä o medikamentóznu a chirurgickú liečbu, kedže vplyv cvikov na posilnenie svalov sa ešte neprejavil. Ďakujem za skorú odpoveď.
Dobrý večer, liečba inkontinencie po radikálnej prostatektómie pomocou liekov neexistuje. Chirurgická liečba je možná v podstate dvoma spôsobmi: tzv suburetrálnou páskou (podobne ako u žien) a pomocou umelého zvierača. Obidve operácie sú zaťažené možnými komplikáciami a s ich použitím by som počkal až kým to bude nevyhnutné. Inkontinencia, ktorá je teraz 4 mesiace po operácii sa môže ešte upraviť, alebo znížiť jej intenzita na prijateľnú mieru do jedného roka. Preto dovtedy v každom prípade treba počkať. Treba pokračovať v intenzívnej rehabilitácii svalstva, ktoré sa podieľa na uzatváracom mechanizme močovej rúry. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán Prof. MUDrKliment, CSc Na základe Vášho stanoviska k môjmu E- mailu zo 7.7.2013 som po 4 rokoch vzhľadom k tomu, že po RT priebežne PSA bolo menšie ako 0,002 ng/ml som začiatkom 08/2013 prestal užívať Bicusan ak HT. Pri kontrole po cca 7 týždňoch PSA sa zvýšil na 0,048 ng/ml. Prosím Vás ostanovisko pri akom prípadnom naďalej sa zvyšujúcej hodnote PSA bude potrebné opätovné nasadenie HT a ako často je potrebné hodnotu PSA sledovať? Za Vaše stanovisko vopred ďakuje a zostáva s úctou
Dobrý večer, za biochemickú recidívu ochorenia sa pokladá hodnota o 2,0 ng/ml vyššia ako sa dosiahla najnižšia hodnota po rádioterapii s alebo bez hormonálnej liečby. Vaša hodnota PSA je veľmi nízka a zatiaľ žiadne obavy nemusíte mať. Kontroly PSA majú byť raz za 3-6 mesiacov, nemá význam robiť častejšie kontroly. Liečba Bicusanom v monoterapii nie je vhodná. Niekedy môžu hodnoty PSA mierne kolísať a z jedného vyšetrenia nemožno robiť definitívne závery. S pozdravom, J. Kliment

Pri preventívnej prehliadke som mal v r. 2011 PSA 2,72, teraz mi zistili PSA 9,2.Podstúpil som biopsiu s nasledovným výsledkom: Ca T2 Nx mo, G3 Gl sk. 3+4=7 + perineurálne šírenie. Aké mi doporučujete alternatívne riešenia a aké sú ich prognózy. ďakujem
Dobrý večer, podľa údajov o ochorení , aj keď by som potreboval vedieť Váš vek a celkový zdravotný stav, Vám odporúčam chirurgické odstránenie prostaty. Prognóza sa dá presnejšie určiť po histologickom vyšetrení odstránenej prostaty, ale podľa uvedených údajov by mala byť priaznivá. J. Kliment

DOBRY DEN PAN PROFESOR, PROSIM O VASE STANOVISKO K C61 DIAGNOSTIKOVANE MANZELOVI - VYSLEDKY MR Z 30.7.2013 - MIERNE ZVACSENA PROSTATA 40X45 mm (AP x LL rozmer )IMPRESIA MEDIALNEHO LALOKA DO BAZY MOCOVEHO MECHURA, BEZ LU, V STADIU B T2c/ POSLEDNE PSAe: 11,17 ZO 6.9.13, PO PUNKCII PROSTAT GLEASONOVO SKORE vi (3+3, NADOROVA INFILTRACIA VPRAVO cca 15%, VLAVO cca 9%, dg - ADENOKARCINOM PROSTATY, WHO GRADE II bez jednoznacnych znamok perineuralneho sirenia, dasie vysledky S_testosteron 2,930 Záver konzulacneho vysetrenia v Prahe na Homolce CaqP, T2a, N, M X, PSA 11, PV bil/10, V: 60g - podla vyjadrenia MUDr.Kohler je stav urgentny na chirurgicke odstranenie prostaty. Moj manzel ma 55 r., nebol lieceny hormonalne, brachyterapia podla BA lekara MUDr. Bardosa aj MUDr. Kohlera z Prahy nemozna. I naprik tomu by som rada vedela, ci je este ina moznost a aka moze byt prognoza do buducnosti ak operaciu nepodstupi. Pripadne ci by bolo mozne sa s Vami stretnut a stav konzultovat Vopred velmi pekne
Dobrý večer, operácia určite nie je urgentná, navrhujem Vám konzultáciu u mňa a prediskutovanie všetkých možností liečby. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň Pán profesor prosím o radu. Mám 66 rokov, pravidelne, dlhodobo, 1x ročne absovujem kontroly u urológa. Posledná kontrola :diagnóza BPH incip.N40, aktuálne mám PSA 0,79. Doporučenie :Alfuzosin 10mg 1tbl večer. Nepravidelne cca 5x/mesiac sa zobudím v noci kvôli močeniu. Po jedle a vypití kávy mám často intenzívne nutkanie k močeniu. Je podľa Vás užívanie lieku potrebné? Ďakujem.
Dobrý večer, máte výborné výsledky, nízku hodnotu PSA a s močením nemáte väčšie problémy. Nemyslím si, že akákoľvek liečba je u Vás potrebná. V pravidelných kontrolách však pokračujte. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den.Chcel by som Vas poprosit, ci by ste mi vedeli popisat ake su moznosti liecby pripadne prognozy a sance u mojho otca 57 r. trpiaceho rakovinou prostaty. V januari 2013 mu diagnostikovali rakovinu prostaty s rozsiahlymi skeletnymi mts. Mal zlomenu panvu, clenok, rebra.Mal zavedenu trubicu do mocoveho mechura. Vo februari bol na operacii semenikov a po 7 mesiacoch sa zacal sam pohybovat. Uziva onkolog. liek - bonefos, urolog. lieky - machiror, bicusan. Algeziologicka ambulancia, lieky - fentanyl ratiopharm 50mg., targin, effentora, contiroxil gamapentin. V auguste bol na klinike nuklearnej mediciny na radionuklidovom vysetreni. Bola uvedena diagnoza C61, aplikovane radiofarmakum c90944 AMERSCAN MDP (n 165), c91102 99m TC generator. Nalez : Na scintigramoch skeletu sa zobrazila loziskovo zvysena komulacia osteotropneho radiofarmaka v : - kalve-oblast os parietale bilateralie, priblizne 1 lozisko na kazdej strane; - stavcoch celej chrbtice s maximom v useku Th3, Th4, Th7, Th8
Dobrý večer, žiaľ, ochorenie je veľmi pokročilé. Liečba je správna a treba len dúfať, že účinnosť liečby bude trvať dlhšie. Ak liečba prestane účinkovať, potom sa doplňuje o chemoterapiu. Nádej na dlhší život je však limitovaná rozsahom ochorenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, chcem Vás poprosiť o radu ohľadom navrhovaného postupu liečby. Otec má 71 rokov, biopsiou potvrdený adenokarcinóm prostaty v oboch lalokoch Gleason skóre 9, PSA 110. Domnievam sa že ide o agresívny nádor. Lekár mu navrhuje liečbu injekciami Diphereline a žiadnu inú doplňujúcu liečbu. Mám obavy že táto liečba nebude dostatočná, čo by ste nám poradil Vy? Ďakujem za radu. Andrea Soukupová
Dobrý večer, máte pravdu, ide o agresívny nádor. Neuviedli ste výsledok scintigrafie kostí, ktorý pri uvedených parametroch musí byť urobený na vylúčenie alebo potvrdenie metastáz. Osobne by som odporúčal začať liečbu Firmagonom, ak by sa potvrdili metastázy na kostiach liečbu treba doplniť o denosumab albo zometu. Hormonálna liečba je však základom liečby pokročilého karcinómu prostaty. Vhodné by bolo vyšetrenie prostaty a panvových lymf. uzlín magnetickou rezonanciou na spresnenie rozsahu ochorenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, mám 55 rokov a pred tromi rokmi t.j. v r. 2010 mi pri kontrole biopsiou bolo v KE Šaci zistené pozitívna adenoca Gleason 6(2/8pozit., PSA 5,7. Bola indikovaná samostarná RT: ožiarovanie prostaty - ukončené 16x dňa 31.12). Nasledovali mesačne, štvrťročné kontroly a neskôr polročné, kde pokles PSA bol pomalejsí a zhruba po dvoch rokoch klesol na 0,85 (za polrok dňa 11.9.2012 -PSA 0,88 na 0,85 dňa 8.3.2013. Dnes 10.9.2013 som bol na kontrolu kde bol PSA vzostup po pol roku na 1,37 ng/ml. Ďalšia kontrola má byť už za tri mesiace (vzhľadom na zvýšenie hodnoty PSA) Prosím Vás pán profesor mám dôvod na znepokojovanie sa, alebo mierne zvýšenie PSA nemusí nič vážne znamenať. Vopred Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom.
Dobrý večer, hodnota PSA sa mierne zvýšila, zatiaľ sa netreba znepokojovať, treba pravidelne kontrolovať PSA v 3 až 6 mesačných intervaloch a až najbližšie mesiace ukážu, či je potrebná doplňujúca liečba. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, poprosila by som radu. Manžel (58r.)-pacient s anamnézou CA prostataT3bN1M0, Gleason 4+4,vstupné PSA 4,7, hormoterapia Firmagon, indikovaný k radikálnej RAT (15.1-14.2013), Gleason skóre 4+4.Operovaný - 20.8.2013 TURP. OD UKONČENIA RAT-14.3.2013 NEBOL NA KONTROLE NA ONKOL.ODDELENÍ.NNEMAL BY CHODIŤ NA ODBER KRVI (ONKOMARK., PSA) ??? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, u Vášho manžela išlo o vysokorizikový karcinóm prostaty (T3b a N1 zrejme na základe vyšetrenia magnetickou rezonanciou a Gleasonovo skóre 8 (4+4). Je liečený hormonálne Firmagonom a externou rádioterapiou. Mal tiež urobenú TURP pre obtiažne močenie. Liečba je správna, mal by však byť kontrolovaný urológom a v rámci kontrolného vyšetrenia má mať aj v určitých intervaloch vyšetrený PSA. Tento marker je spoľahlivý v posudzovení priebehu ochorenia a ako prvý zachytí prípadnú progresiu ochorenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, poprosila by som radu. Manžel (58r.)-pacient s anamnézou CA prostataT3bN1M0, Gleason 4+4,vstupné PSA 4,7, hormoterapia Firmagon, indikovaný k radikálnej RAT (15.1-14.2013), Gleason skóre 4+4.Operovaný - 20.8.2013 TURP. OD UKONČENIA RAT-14.3.2013 NEBOL NA KONTROLE NA ONKOL.ODDELENÍ.NNEMAL BY CHODIŤ NA ODBER KRVI (ONKOMARK., PSA) ??? Ďakujem za odpoveď.
odpoveď poskytnutá - predchádzajúca otázka

Dobrý deň, p. profesor, dovoľujem si Vás poprosiť o odpoveď na môj mail zo dňa 13.8.2013. Ďakujem. Bobeková
Prosím opakovať otázku na môj e-mail.

Dobrý večer, p.prof.chccela by som pomôct môjmu oteckovi, ktorý bude mat 83 rokov a lieči sa na rakovinu prostaty cca 15 rokov, ako mu môžem pomôct, výsledky sa mu zhoršili, vyzerá ale super, navštevuje urologa v PE a teraz je zapísaný aj k onkol.Mudr Kosáčovej,myslím, že má metast., poradte mi prosím, dakujem
Dobrý večer, z Vášho e-mailu sa nedokážem vyjadriť k rozsahu ochorenia. Zrejme ide o progresiu, preto bol odoslaný aj na konzultáciu k onkologičke. Ak by sa potvrdila progresia počas hormonálnej liečby, ktorú iste doteraz dostával, tak ide o kastračne rezistentný metastatický karcinóm prostaty. Je potrebná liečba chemoterapiou, s dôverou sa obráťte na Vášho urológa a aj na onkologičku.Viac v tomto momente pre nedostatok akýchkoľvek bližších informácií o ochorení (PSA, doterajšia liečba, rozsah ochorenia atď) neviem povedať. S pozdravom, J.Kliment

Dobrý den pan profesor pred čssom som pžiadal o odpoved namoju otazku neprišla odpoved preto prosim znovu oodpoved na otazku.Diagnoza BPH,PSA alta 12,39 ng.Bola mi urobena Transuretralna endoresekcia tkaniva prostaty:elektrická vaporizacia.Zsslanich bolo22 gramov hnedastých resekatov prostaty.Zaver.Rezky prostatickeho tkaniva s obrazom myoadenomatoznej hyperplazie,ložisko s chronickým zapalom.Pritomný je dobre diferencovaný adenokarcinom G1 v rozsahu do 5%tkaniva,Glieson,2+3.Z.Dre diferncovaný adenokarcinom G1,Glieson1 2+3=5.C61. Dop.Firmagon na uvod 2 ampule.s.c.,kontrola o mesiac.
Dobrý večer, podrobili ste sa operácii pre benígnu hyperpláziu prostaty. Okrem potvrdenia tejto diagnózy pri histologickom vyšetrení rezkov prostaty bol zároveň diagnostikovaný karcinóm prostaty G 1,Gleasonovo skóre 5 (2+3), v rozsahu do 5% tkaniva. Ide teda o štádium T1a, čo znamená, že riziko progresie ochorenia je veľmi nízke. Takéto štádium ochorenia sa neodporúča liečiť, iba sledovať v istých intervaloch hodnoty PSA.Preto je terajšia hormonálna liečba u Vás zbytočná. J. Kliment

Dobrý večer. Mohli by sme mi prosím napísať vás odborný názor na zdravotný stav môjho uja? Má 65 rokov, v r. 2011 podstúpil prostektomiu kvôli adenokarcinomu prostaty. Znepokojili nás posledné výsledky PSA dňa 3.6. mal hodnotu. 0,68 a dňa 6.8. mal 1,1 Mohli by ste mi prosím napísať či sú tieto hodnoty v poriadku????? Liečba: Lucerin depot á 3 mes. a Bicapleon 50 mg. Ďakujem veľmi pekne. Mohli by ste mi prosím odpísať na môj mail?
Odpoveď odoslaná priamo na mail.

Dobrý deň pán profesor, prosím o radu alebo Váš názor, mám 68 r.môj fyzicky stav je dobrý, absolvoval som TRUS biopsiu prostaty v 07/2013 močenie je bez ťažkosti.PSA-8,2 Histologické vyš: 12 vzoriek. V troch vzorkách Ľ.laloka adenoca prostatae Gleason 6 /3+3/, grade II,bez nádorovej invazie cievami alebo nervami. Vyšetrenie som absolvoval v Košiciach. Po diagnostikovaní mi bola doporučená radikálna prostatectomia.Moj odborný lekár mi doporučil aj možnosť aj intersticiálnej brachyterapie. Vážený pán profesor láskavo Vás prosím o Váš súkromný názor k môjmu problému. Ak sa, prikloníte k alternatíve radikálnej prostatectomii ktorý spôsob by bol vhodnejši / operácia robotom alebo klasicky/. Ďakujem veľmi pekne pán profesor za Vašu odpoveď.
Dobrý večer, máte diagnostikovaný nízkorizikový karcinóm prostaty( hodnota PSA menej ako 10, Gleason 6, pozitivita v 3 vzorkách z jedného laloka). Nemáte ťažkosti s močením. Predpokladám, že palpačný nález pri vyšetrení prostaty cez konečník bol negatívny. Všetky možnosti liečby, ktoré Vám boli navrhnuté sú možné,všetky majú aj svoje komplikácie, ale osobne by som dal prednosť zatiaľ postupovať bez liečby, iba kontrolovať v 3 mesačných intervaloch hodnotu PSA a do roka zopakovať biopsiu prostaty. Ak by sa ukázalo zhoršenie Gleasonovho skóre, prípadne narastanie hodnoty PSA, tak treba podstúpiť aktívnu liečbu. Tento postup je v súčasnosti vo svete overený, umožní zachovať dobrú kvalitu života bez takmer žiadneho rizika premeškania liečby a približne polovica pacientov sa počas života vyhne akejkoľvek liečbe ( karcinóm zostáva bez progresie). S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p. Prof. Kliment. Môjmu ocinovi diagnostikovali v januari 2012 rakovinu prostaty C61. PSA bolo 670, po nasadení hormonálnej liečny kleslo na hodnotu 3,40. Momentálne je liečený na NOÚ v Bratislave s tým ze posledné tri kontroly PSA hodnota sa zvyšuje. Momentálne je na hodnote 40. Berie FIRMAGON. Po scientografii v januari 2012 boli metastázy na kostiach. Pred mesiacom bola scientografia zopakovaná. Výsledok nie dobrý, metastázy sa na kostiach rozširuju. Po poslednej návšteve Dr. a jeho zhodnotení podla výsledkov je nutná chemoterapia po kazdé 3 tyždne 6 opakovaní. Chcem sa spýtat ci neexistuje nieco iné čím oddialiť chemoterapiu. Alebo co sa deje v takýchto prípadoch ked by si chemoterapiu nedal. Velmi pekne dakujem za radu. Katarína R.
Dobrý večer, u Vášho otca po prechodnom zlepšení ochorenia vyjadrené poklesom PSA ( a zrejme aj ťažkostí) sa opäť hodnota PSA zvyšuje. Ide o tzv. kastračne rezistentný karcinóm prostaty, ktorý prestáva odpovedať na hormonálnu liečbu, to znamená, že nádorové bunky sa rozmnožujú nekontrolovateľne ďalej. jedinou možnosťou je začať chemoterapiu, ktorá tento stav môže aspoň prechodne na určitý čas ovplyvniť. Chemoterapia (docetaxel+ prednison) sa znáša celkom dobre a aj výsledky sú často priaznivé. V hormonálnej liečbe treba pokračovať ďalej ako doteraz, vzhľadom na kostné metastázy má tiež užívať denosumab alebo zometu. Iné možnosti v tejto fáze ochorenia nie sú , niekoľko nových možností sa zrejme v najbližšej budúcnosti dostane do klinického používania, ale teraz Vám jednoznačne odporúčam akceptovať navrhnutý postup. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň!Manželovi v máji 2013, diagnostikovali pri preventívnej prehliadke diagnózu C61- zhubný nádor predstojnice perostaty, iPSA 7,45, stav pobiopsii malo diferencovaný adenoCa GS 3+4 G3, MRIvyš.v OUSA-6, ca prostaty, vľavo infiltrujúceho kapsulu a zrejme i odstup v seminalis vľavo. Staging: T3bnomo susp.(III. štádium). Gamagrafickybez prítomnostiložiskového nálezu patologicky zvýšenej kostnej prestavby charakteru osseálnych mts. Obraz difúznych degeneratívnych zmien. CT vyšetrenia hrudníka:abd MPbez LAP. Pacient má 57 rokov a liečba bola zahájená 17.7.2013 Ciproplexom a 31.7. má dostať injekciu diphereline 11,25, ďalej by mal ísť na ko o 3mesiace PSA, je indikovaný na lok. RT+HT.Chcela by som vedieť Váš názor na liečbu a aká bude nasledovná liečba, prípadne vyhliadky na "vyliečenie". Vopred za odpoveď ďakujem.Poprosím odpovedať na e-mail Prípadne, dá sa dohodnúť osobná konzultácia?
Dobrý večer, podľa poskytnutých údajov ide u Vášho 57 ročného manžela o karcinóm prostaty v štádiu cT3b, Gleasonov skóre 7 (3+4), PSA:7,45ng/ml. Štádium cT3b sa asi nedá jednoznačne hodnotiť z uvedených vyšetrení, je celkom možné, že ide o štádiu cT2c. Vzhľadom na vek a ostatné parametre ochorenia sa jednoznačne prikláňam k chirurgickej liečbe, k odstráneniu prostaty. Nepokladám kombináciu hormonálnej liečby a rádioterapie za optimálnu v tomto prípade. S pozdravom, J. Kliment

Vážený pán Prof. MUDr. Kliment. CSc. Prosím Vás o stanovisko k postupu liečby Ca prostaty . Môjmu otcovi (65 r.) diagnostikovali Ca prostaty, PSA chylozne 20,7 (16,63). Lieči sa aj na vysoký krvný tlak, prostata je ohraničená, palp.nebolestivá, vľavo tvrdšia. Histologia z biopsie prostaty: Gleason 6/3+3/, 7/3+4/, vo vzorkách 3,8,9,10 v oboch lalokoch, predpis a aplikácia Eligard 45 mg. Následne mu urobili CT brucho natívne, postkontrastne:.prostata veľ. 51x54 mm, bez jednoznačných známok prerastania do okolia v CT obraze, na bližšie posúdenie MR vyš. Malej panvy na zváženie. Skelet v zachytenom rozsahu bez lož. Zmien. Následne mu dali na výber operáciu, alebo konzervatívnu liečbu. Zatiaľ sa rozhodol pre konzervatívnu liečbu, predpis BICUSAN150mg 1 tbl denne, kontrola po tbl. Liečbe. Chcem sa pán profesor opýtať na Váš názor na tento postup a vážnosť stavu môjho otca. Prípadne či je možná konzultácia a objednanie sa vo Vašej ambulancii. Ďakujem pekne vopred za Vašu odpoveď.
Odpoveď odoslaná na mailovú adresu

Prejaví sa na hodnote PSA., ak má pacient nejaký iný maligný nádor v tele?
Hodnota PSA je špecifická pre tkanivo prostaty. Pri iných malígnych nádoroch sa nezvyšuje.

Dobry den,prosim o odborne posudenie mojho otca, 77 rokov.V minulom rokudiag.N40hyperplazia prostaty SA13ngl,histol.po tel ACprost gr II Gleason ž 3+3 resp.3+4 vz 4-5-89-10 oba laloky.Zá AC prosttatae T1cNXMX. Bral Eligart a Urotam.O 3mesiace uz PSA 0,4.MR-prostata zvacsena CC42xAP34xLL44mm.Zaver Adeno CA prostaty, beligna hyperp.prostaty,prip.infiltr, mo. mechura sa t.č. neda jednozn.posudit.Vedl. nalez-Divertikle sigmy. Skrotalna hernia vlavo,inguinalna hernia vpravo s percialne zachtenym obsahom kluciek tenkeho creva.Susp.gangliove cisty dorzalne od bedroveho klbu vlavo.Prosim, co doporucujete okrem Urotamu a Eligardu. Ocko vaha pri navrhnutom ozarovani a chemoterapii. Prosim o posudenie.
Dobrý večer, liečbu pokladám za dostatočnú, ak by sa Eligardom udržiavala hodnota PSA 6 až 9 mesiacov na hodnote, ktorú ste uviedli, môže sa prejsť na intermitentný spôsob hormonálnej liečby. S rádioterapiou by som vzhľadom na vek a udržanie dobrej kvality života v tomto období ochorenia nepočítal, je vysoko pravdepodobné, že samotná hromonálna liečba bude dostatočná. Chemoterapia teraz neprichádza do úvahy. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor, môjmu otcovi diagnostikovali asi pred mesiacom adenokarcinóm prostaty, posielajú ho na RAT za účelom kuratívnej liečby. Poraďte, prosím Vás, či pri jeho výsledkoch je nevyhnutné ožarovanie, lebo operáciu nedoporučili pre jeho vek, či nestačí pozorovanie a kontrola. Bojím sa, aby mu to viac nepoškodilo. Pred dvoma rokmi bol na biopsii prostaty, vtedy mal výsledky takéto: apríl 2011-SBP PSA 6,52 hist. B/2011,3871, 3872,pravý lalok 6, ľavý 7, vyplnené benígnym prostatickým tkanivom jún 2013 - DFV: prostata zväčšená, vpravo nerovného povrchu, tuhoelastická, TRUS kalk. objem 35ml PSA: 14,12 pomer 0,07 histológia, B13/04682 - B13/04683 Záver: v punktate s pravého a lavého laloka acinárny adenokarcinóm G2, skore 6(3+3), max infiltrácia jednej vzorky asi 60% DG. acinárny adenokarcinóm G2, GS 6 PSA 14012 vek pacienta je 75 rokov, berie lieky na tlak a riedenie krvi. Bol na CT vyšetrení, kde je záver: zväčšená prostata s léziou v ľ. laloku a s parciálne kalcifi
Dobrý večer, ide o stredne rizikový karcinóm prostaty a rádioterapia je jednou z možností liečby. Osobne by som ešte počkal na vývoj hladiny PSA a pri tendencii k vzostupu by som sa definitívne rozhodol po zohľadnení všetkých okolností - celkový zdravotný stav - o rádioterapii prípadne o hormonálnej monoterapii, ktorá môže byť dostatočnou liečbou.Nemyslím si, že sa teraz s liečbou treba ponáhľať. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p.Profesor, chcem sa informovať či pri stanovení diagnózy C61 adenokarcinóm prostaty gradeII., Gleason 6 3+3 - od 5 do 25 % CK 34- v 4 z 10 vzoriek - zhubný nádor predstojnice a oba laloky je nutná prostatektómia. Mám 58 rokov. Ďakujem
Dobrý večer, nepoznám všetky parametre ochorenia - hodnotu PSA, palpačný nález na prostate - tie by pomohli v rozhodovaní. Okrem radikálnej prostatektómie je možná napr. aj liečba brachyterapiou. Najspoľahlivejšie odporúčanie by som Vám vedel dať po vyšetrení u mňa. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý den pan profesor ešte by som rad doplnil otazku ktoru som vam zaslal 11.7. oto že mám 65.rokov a diagnistikovali mi BPH,PSA alta12,39ng.Dop na uvod 2 amp.s.c.kontrola o mesiac.Dop.1. amp.s.c.ix mesačne
odpoveď som odoslal

Dobrý Den pan profesor,prosim odpoved na otazku,rezky prostatickeho tkanivas obrazom myoadenomatoznej hyperplazie,ložisko s chronickým zapalom.Pritomný je dobre diferencovaný adenokarcinom G1 v rosahu do 5%tkaniva,Glieson 2+3Z.Dobre diferencovaný adenokarcinom G1 Glieson2+3=5 C61.
odpoveď som odoslal

prosim odpovedať na otazku dobre diferencovany adenokarcinom G1 v rosahu 5%tkaniva,Glieson 2+3 Dobre diferencovany adenokarcinom G1,Gleison 2+3=5
odpoveď odoslaná

Vážený pán Prof. MUDr. Kliment. CSc. Prosím Vás o stanovisko k postupu liečby Ca prostaty /mám 74 rokov/ V r.2009 biopsia potvrdila ca prostaty s výsledkom G7 /3+4/ ako i s magnetickou rezonanciou - T3NOMO.Zároveň nasadeny Androcur+ Eligard 22,5 mg. V tom istom roku /2009/som absolvoval RAT na oblasť prostaty IMRT v plánovanej TD 72 Gy. PSA z 9,5 poklesol na menšie ako 0,04 ng/ml.Zároveň som prešiel v rámci HT z Eligardu na Bicusan-150 mg ktorý beriem doteraz/ denne 1x/ t.j. už takmer 4 roky. PSA kontrolované každé 3 mesiace je na jednotnej úrovni /menšie ako 0,002 mg/ml/ O.i.pre zistenú osteoporózu 3. rok dostávam 1x za 6 mesiacov inj.Próliu.Vzhľadom na trvale nízke PSA dostal som doporučenie ukončiť HT Bicusan/ a tým i ukončiť liečbu osteoporózy /Prólia/ a naďalej sledovať len PSA. Ako laik sa obávam, že prípadným zvýšením PSA už opätovné nasadenie HT nemusí zabrať. Vzhľadom na Vaše obrovské skúsenosti a znalosti v urologickéj onkológii Vás prosím o Vaše doporučenie ktoré bude r
Dobrý večer, Vaša liečba bola správna a aj navrhované ukončenie hormonálnej liečby je v poriadku.Absolvovali ste kompletnú liečbu Vášho ochorenia tak ako sa to v súčasnosti odporúča. Nemyslím si ( na základe iniciálnych a aj terajších ukazovateľoch o ochorení), že po vynechaní hormonálnej liečby sa významnejšie zmení hodnota PSA. Ak by k takej situácii aj došlo, opätovná hormonálna liečba je opäť účinná. Pokračovať teraz v ďalšej hormonálnej liečbe je zbytočné a prinieslo by Vám viac škody ako osohu. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň prajem, pán profesor, prosím o odpoveď na moju otázku: V októbri 2006 som ako 56-ročný podstúpil radikálnu prostatektómiu (Gleason 2+3), adenokarcinóm bol viazaný na prostatu (T2). Po operácii som mal PSA 0,04, po polroku 0,023 (nadir) a potom PSA začalo pomaly stúpať, až kým v januári min. r. dosiahlo 0,22, pri opakovanej kontrole vo februári opäť 0,22. Lekári mi odporučili rádioterapiu. Absolvoval som ju v apríli min. r. v Košiciach (16 žiarení x 3,13 Gy). Po 6 týždňoch (jún min. r. ) som bol na kontrole. Moje PSA pokleslo na 0,13, v septembri PSA kleslo na 0,1, v decembri opäť 0,1 a v marci t. r. 0,06. Môže účinok rádioterapie ešte ďalej doznievať a dá sa očakávať ešte ďalší pokles PSA - pokiaľ? Alebo sa už bude udržiavať okolo tejto dosiahnutej úrovne? Môže začať aj podstatne stúpať? Moja ortopedička ma pre istotu poslala na scintigrafiu skeletu – pôjdem asi až v auguste. Môžu byť pri týchto hodnotách PSA zaznamenané metastázy v kostiach? Ďakujem pekne za odpoveď!
Dobrý večer, k tzv. biochemickej progresii (hodnota PSA 0,22ng/ml bola hraničná) došlo približne po 6 rokoch do operácie. Externá rádioterapia bola aplikovaná v apríli minulého roku s postupným poklesom PSA na hodnotu 0,06ng/ml. Približne okolo tejto hodnoty sa bude PSA pohybovať aj v budúcnosti. Pokles PSA po rádioterapii sa obvykle stabilizuje po roku od liečby. Tie hodnoty sú pre Vás priaznivé a podľa môjho názoru a skúseností sa nemusíte obávať zhoršenia. Scintigrafia skeletu je pri týchto hodnotách PSA zbytočná, metastázy v kostiach sú vylúčené. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den môjmu manželovi stanovili tieto výsledky z krvi PSA 11,25 ng/ml Free PSA 0,99 ng/ml (freePSA/PSA)*100 8,8 % Pozitívne menej ako 10% P2PSA 17,22 pg/ml Prostate health index 58,5 Pozitivna hodnota viacej ako 52 Zarazil nás výsledok PSA, nakoľko pri preventivnej prehliadke pred mesiacom mal hodnotu 8,78ng/ml. free PSA 0,80 a fPSA/tPSA ratio 9,11 Zatiaľ nepociťuje žiadne príznaky choroby prostaty je bez akýchkoľvek problémov. P.profesor prosím o radu, aký by sme mali teraz zvoliť postup. Ešte sme s výsledkami PHI a p2PSA neboli u urológa. Zvolili sme tento test na stanovenie PHI, pretože bola manželovi doporučená biopsia a chceli sme sa jej pokiaľ možno vyhnúť. Chcem vás poprosiť o odpoveď na otázku, aký by bol podľa Vás najvhodnejší ďalší postup . Magnetická rezonancia alebo sa nevyhneme tej biopsii, ktorá ako som si prečítala, tiež nezaručuje objektívny nález. Manžel má 67 rokov,dlhé r
Dobrý večer, obidve hodnoty PSA v mesačnom odstupe boli vyššie ako by mali byť.Hladina PSA môže kolísať z rôznych dôvodov. Rovnako ostané hodnoty doplňujúcich krvných testov poukazujú na možnosť nádorového ochorenia Magnetická rezonancia pred prvou biopsiou nie je indikovaná. Odporúčam Vám preto absolvovať biopsiu prostaty a podľa výsledku biopsie sa rozhodnúť pre podľa možnosti optimálny ďalší postup.S Pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, chcem sa opýtať aké su možnosti liečby inkontinencie moču u pacienta po RAPE pre Ca prostaty? a ako dlho je treba čakať na spontánnu úpravu, tréningom a cvičením? Manžel je už cca. 2 mesiace po operácii? Ďakujem
Dobrý večer, najčastejšie sa pooperačná inkontinencia moču upraví do 3 mesiacov, ale zlepšenie možno očakávať až do 1 roka. Ďalší postup a liečba závisí od stupňa inkontinencie, operačná úprava je pomerne náročná a nie vždy 100% úspešná. S pozdravom,J. Kliment

Dobrý den p.Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc., môjmu otcovi (65 rokov) diagnostikovali v rozsahu ľ. laloka prostaty v teréne benígnej hyperplázie prostaty drobné ložisko acinárneho adenokarcinomu, T2a, NX, MX Gleason skore 6 (3+3) pozitívna bola 1z12 vzoriek. Posledne vysledky PSA z 24.4.2013 S-PSA 4.88 ng/ml, F PSA 0.76 ng/ml, F/T 15,57 % , predchádzajúce z 16.01.2013 S-PSA 4.80 ng/ml, F PSA 0.70 ng/ml, F/T 14,58%. Ma sa rozhodnúť pre liečbu, zatiaľ bolo navrhnuté prísne sledovanie, najbližšie vyšetrenie v polovici septembra. Akú liečbu by ste odporučil? Ďakujem
Dobrý večer, u Vášho otca ide o nízkorizikový karcinóm prostaty a úplne súhlasím s navrhnutým postupom, s prísnym sledovaním. Biopsiu prostaty treba opakovať do roka po prvej biopsii. Ak druhá biopsia potvrdí pôvodný nález a nepotvrdí zhoršenie treba v aktívnom sledovaní pokračovať, možno, že sa vyhne v budúcnosti akejkoľvek liečbe. Kontroly potom spočívajú v sledovaní hodnoty PSA. K aktívnej liečbe treba pristúpiť iba v prípade zhoršovania ochorenia, ktoré sa dobre monitorovať a aj včas progresia zachytiť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý den Môjmu cokovi vo veku 62 rokov diagnistikovali diagnozu C61 momentalne ho poslali na onkologicke oddelenie v BB kde o vsetko rozhodnu ako dalej postupovat poslal ho tam jeho urolog s tým že ho budú operovať. Chcem sa opýtať po odstránený prostaty nasleduje chemoterapia alebo aká leičba. Aké riziká to obsahuje poperačny stav. Je možné sa aj u Vás objednať na operáciu alebo konzultáciu . Dakujem a pekný den
Dobrý večer, konzultácia je možná, môžte sa ozvať na t.č. 043 4203 444 alebo 0907 129127 a čas konzultácie dohovoríme. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, p. prof. Kliment! Mám 66 rokov, bývam v Košiciach. Od roku 2006 pravidelné vyšetrenia prostaty. Koncom mája 2013 po druhom vyšetrení biopsiou indikovaná diagnóza: CA prostatae Grade 3, Gleason 7 (3+4), pri PSA: 12,774 (prvozáchyt), pravý lalok: z 5 vzoriek sú 2 s nádorovými štruktúrami (3% a 5%), ľavý lalok: z 5 vzoriek je 5 s nádorovými štruktúrami (20%, 40%, 2x50%, 60%). Dňa 9.7. som objednaný na magnetickú rezonanciu. Mám sa rozhodnúť o spôsobe liečby, preferujem klasické operatívne odstránenie. Otázka: aký spôsob liečby by ste preferovali a či je možné operáciu uskutočniť u Vás v Martine. Ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom, B.S.
Dobrý večer, operačná liečba je indikovaná. Operácia na mojom pracovisku je možná po dohovore na t.č. 043 4203 444 alebo mobile 09070129 127. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, p. Prof. Kliment! Otec ma 66 rokov, býva v Košiciach. Od roku 2006 chodí na pravidelné vyšetrenia prostaty. V máji 2013 po vyšetrení biopsiou bola indikovaná diagnóza: CA prostatae Grade 3, Gleason 7 (3+4) pri PSA: 12,774. Máme sa rozhodnúť o spôsobe liečby. Dňa 9.7. je objednaný na magnetickú rezonanciu. Otec preferuje klasické operatívne odstránenie (v KE odporučili práve Vás). Otázka: aký spôsob liečby by ste preferovali, a či je možné operáciu uskutočniť aj u Vás v Martine. Ďakujeme za odpoveď.
Dobrý večer, podľa uvedených údajov o ochorení je operácia indikovaná. Liečba na mojom pracovisku je možná po telefonickom dohovore na čísle 043 4203 444 alebo na mobile 0907129127. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, p. Prof. Kliment! Otec ma 66 rokov, býva v Košiciach. Od roku 2006 chodí na pravidelné vyšetrenia prostaty. V máji 2013 po vyšetrení biopsiou bola indikovaná diagnóza: CA prostatae Grade 3, Gleason 7 pri PSA: 12,774. Máme sa rozhodnúť o spôsobe liečby. Dňa 9.7. je objednaný na magnetickú rezonanciu. Otec preferuje klasické operatívne odstránenie (v KE odporučili práve Vás). Otázka: aký spôsob liečby by ste preferovali, a či je možné operáciu uskutočniť aj u Vás v Martine. Ďakujeme za odpoveď.
Dobrý večer, podľa uvedených hodnôt ide o stredne rizikový karcinóm prostaty (hodnotenie môže ešte spresniť plánovaná magnetická rezonancia). Ak je jeho zdravotný stav dobrý tak potom je operačné riešenie vhodné a potrebné.Sám by som tento spôsob liečby preferoval a odporučil. S pozdravom, J. Kliment

Pán profesor s plačom sa obraciam na Vás môjmu 83 ročnému otcovi teraz zistili rakovinu prostaty žial žiadne lieky už nedostáva oslabol na nohy sa nevie postavit dávam mu celaskon a Béreš kvapky aby sa trochu zosilnil nechceli by sme ho ešte stratit
Dobrý večer, aby som Vám vedel poradiť, musel by som poznať rozsah ochorenia /PSA, výsledok ďalších vyšetrení). Ochorenie môže byť v rôznej fáze svojho priebehu a liečba potom závisí práve od tohto štádia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, prosím Vás o Váš názor na liečenie zhubného nádoru prostaty, ktoré som sa dnes dozvedel. Z nálezu citujem:" ...28.5.2013 biopsia prostatyodobr. 10 vz.,za baze bilat. po 1 vz. zistený acinárny karcinom, M8140/3 GS 3+3. Dop. robot.asist radik. prostatektomia". koniec citátu. Posledný PSA z 23.4.2013 ukazoval 5,29ng/ml, f/t 18,6% Poraďte mi, prosím, pán profesor ako sa mám rozhodnúť a ako veľmi rizikový je zistený stupeň nádoru. Veľmi ďakujem, Jozef
Dobrý večer, podľa uvedených parametrov ide o nízkorizikový karcinóm prostaty. Nepoznám Váš vek, ale pri rozhodovaní ako s liečbou treba byť veľmi opatrný.Dnešné odporúčania vo svete preferujú pri tomto type ochorenia vyčkávanie, tzv. aktívne sledovanie. Prípadnú operačnú liečbu iba v prípade zhoršovania nálezu.. S pozdravom, J. Kliment

dobry den, mam 45 rokov, v poslednych tyzdnoch mam pocit pobolievania v oblasti prostaty a konecnika. Pocit bolesti sa kratky cas (asi 1min) vnima aj po ejakulacii. S mocenim problemy nie su, ale v noci 1 az 2x mocit musim. Okolie prostata silno zaboli aj pri prudkom kychnuti alebo zakalsani, ale toto som mal aj pred 15 rokmi. Ostatne problemy sa objavili iba nedavno. Prosim o info ci sa treba nechat vysetrit, mam obavy ze ohmat by v mojom pripade bol velmi bolestivy. Dakujem voper. pekny den!
Dobrý večer, pri uvedených ťažkostiach je potrebné urologické vyšetrenie. Nemusíte sa obávať, vyšetrenie cez konečník je celkom jednoduché, nebýva bolestivé ak sa robí jemne. Vzhľadom na uvádzané ťažkosti je všek kompletné urologické vyšetrenie potrebné. J. Kliment

Pán Profesor prosím poradte mi otec má 83 rokov a zistili mu rakovinu prostaty nedostal nato žiadny liek len o 3 mesiace má íst na kontrolu velmi je slaby má opuchnuté nohy nevládze stát na nohách má nádej ešte na uzdravenie
Dobrý večer, ak bol pozvaný na vyšetrenie až o tri mesiace a nemal ordinovanú nijakú liečbu, tak potom nejde o závažnú formu ochorenia. Ako som už písal, nepoznám parametre ochorenia, preto sa k postupu bližšie neviem vyjadriť. S pozdravom, J. Kliment

Prajem pekný deň, svokor pociťuje po dvojmesačnej hormonálnej liečbe pokročilej rakoviny prostaty(Gleason skóre 8) bolesti v podbrušku. Je to nežiadúci účinok liečby, alebo progresia choroby? Pri vyšetrení mag. rezonanciou má infiltráciu do semenníkov.Ďakujem za odpoveď. M. Zajoncová
Dobrý večer, ide o lokálne pokročilé ochorenie a vysokorizikové ochorenie / Gleasonovo skóre 8 a infiltrácia semenných mechúrikov - nie semenníkov). Liečbu by bolo potrebné doplniť o rádioterapiu ak nemá metastázy . Nemyslím si, že bolesti sú v dôsledku liečby, ale ani progresia po 2 mesačnej liečbe nie je pravdepodobná. Nepoznám však všetky parametre ochorenia ( PSA, vek, celkiový stav, stav horných močových ciest)), tak nedokážem jednoznačne odpoveddať. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň p.Prof.MUDr.Kliment,CSc., otec má 77 rokov a diagnostikovali mu stredne až slabo diferencovaný adenokarcinóm prostaty, gleasonovo skóre 3+5=8,horm.markely PSA 11,27 ng./ml., < 4.00 ref.medze. Okrem biopsie iné vyšetrenie neboli urobené, doporučená liečba Eligard, Binabic 150, po troch mesiacoch možnosť riešenia operáciou. Chcela by som sa opýtať, či by u neho neprichádzala liečba brachyterapeutiou, prípadne iné vyšetrenie. Vopred Vám ďakujem
Dobrý večer, Váš otec má vysokorizikový karcinóm prostaty (Gleasonovo skóre 8), PSA má však nízke. Vyšetrenia treba doplniť o scintigrafiu skeletu na vylúčenie kostných metastáz, ktoré sú síce pri jeho hodnote PSA nepravdepodobné, ale vzhľadom na Gleasonovo skóre je vyšetrenie potrebné. Mal by mať vyšetrennie magnetickou rezonanciou na posúdenie lokálneho rozsahu ochorenia. Neviem v akom celkovom zdravotnom stave je Váš otec a ani neviem akú operáciu mu navrhovali. Radikálna prostatektómia v tomto veku a pri uvedených parametroch ochorenia je nezmysel. Brachyterapia pravdepodobne tiež nie je vhodným riešením. Treba zvoliť taký spôsob liečby, ktorý v tomto veku ma zabezpečí dobrú kvalitu života, bez zbytočného trápenia. Ochorenie obvykle progreduje veľmi, veľmi pomaly a netreba sa unáhliť príliš aktívnym riešením, ktoré by mu mohlo strpčiť zvyšok života. Pretože nepoznám všetky okonosti ochorenia nedokážem dať úplne spoľahlivé odporúčanie. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den prosim vas co mam rozumiet po vysledkoch histologie po odobrati prostaty pT2c pNX pMX co znamena ze sa neda hodnotit NX,MX dakuje ako dalej
Dobrý večer, po odstránení prostaty uvedená kalsifikácia znamená, že ste mali postihnuté nádorom oba laloky prostaty (pT2c), pNX znamená, že ste nemali odobraté lymfatické uzliny a že teda nemohli byť vyšetrené a pMX znamená, že patológ, ktorý robil zhodnotenie nevie, či máte iné vzdialeneé metastázy. S pozdravom,prof. J. Kliment

dobrý deň pán profesor, môjmu otcovi diagnostikovali Ca prostaty, som zdravotná sestra a moja známa primárka patológie mi oznámila tento výsledok (adenocarcinoma / acinárny typ/ GLEASON score 7/3+4/.Strašne ma to zasiahlo, táto Dg. bola zistená náhodne pri hospitalizácii môjho otca pre HN, nemal doposiaľ nijaké príznaky.Čo môžem očakávať? Už mám preštudované všetky dostupné info. a mám teraz zo všetkého dobrý chaos.Viem, že rpáve Vaša klinika má veľmi dobré meno a mnohí moji pac.boli u Vás liečený s dobrým efektom.Spolieham na Vaše skúsenosti, ďakujem.
Dobrý večer, poznám iba jeden parameter ochorenia / Gleasonovo skóre 7, čo by svedčilo pre stredne rizikový karcinóm. Potrebujem však vedieť viac o ochorení a potom V8m môj názor dokážem povedať. Potrebujem vedieť vek, PSA, podľa PSA sa indikujú aj ďalšie vyšetrenia). Môžte mi poslať bližšie informácie na adresu kliment@jfmed.uniba.sk a potom Vám poskytnem moje stanovisko k ďalšiemu postupu. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den, p. prof. Kliment, moje meno je Ivan Luknár, mám 69 rokov a som z Piešťan. Pred 3 rokmi mi diagnostikovali karcinom prostaty. Odvtedy chodim do NOÚ v Bratislave. Najskôr som dostával Eligard 1x za pol roka, Bicalutamid. Teraz 1x mesačne Eligard, Bicalutamid už nie. Stále užívam aj Prostamol 1x denne. Postupne sa mi však zvyšuje PSA - teraz mám 65, testosterón cca 20-25. O mesiac mám dostať aj chemoterapiu. Chcel by som Vás veľmi pekne poprosiť, či by nebolo možné aj vyšetrenie resp. konzultácia osobne u Vás, prípadne či je chemoterapia nevyhnutná, a aké doplnkové informácie mojich doterajších výsledkov by som mal dodať? Za Vašu odpoveď vopred veľmi ďakujem. S pozdravom, Ivan Luknár.
Dobrý večer pán Luknár, navrhujem Vám stretnutie v piatok okolo obeda na Urologickej klinike v Martine. Podľa možnosti so všetkými Vašimi doterajšími záznamami o ochorení. Ak Vám termín nevyhovuje zavolajte mi na mobilové číslo 0907 129 127 a môžme dohovoriť iný termín. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer, pred chvíľou som sa dozvedela o otcových výsledkoch testov, prosím o odpoveď, druhá ebiopsia prostaty je pozit. Ca prostatae Gleason 8. Incialne PSA 23ng/ml. pacient pred RAPE preferuje RAT. farmakotická liečba Flutamid , pravý lalok prostaty carcinoma prostatae gleason grade 4, gleason score 4plus4 8, nádorové štruktúry tvoria cca 15%objemu,imunohistochemická analýza cytokeratin, confirm, ventana bez expresie, p63 4A4 DAKO bez e specific Antigen (PSA/, polyclonal DAKO exprimuje pozitívne, e-cadherin NCH38 Dako exprimuje pozitívne, CD45 LCA2B11 PD7/26, cell marque bez expresie, AMACR, P504S, clone 13H exprimuje pozitívne, MKCH C61, SNOMED M: 8550/3, SNOMED T: 9200.0 doteraz sme sa s tým v rodine nikdy nestretli, prosím o vysvetlenie ďakujem Vám Tkáčová
Dobrý večer, Váš otec podľa oznámených výsledkov má vysokorizikový karcinóm prostaty - to znamená, že je vo vysokom riziku zhoršovania - progresie ochorenia. Neviem však koľko má rokov, aký je jeho celkový zdravotný stav , aký je výsledok scintigrafie skeletu , aký je výsledok magnetickej rezonancie, ktorá má posúdiť lokálny rozsah ochorenia a prípadné postihnutie lymfatických uzlín. Vyžaduje aktívnu liečbu. Sú dve možnosti , a to radikálne odstránenie prostaty (musí mať však negatívne nálezy na scintigrafii skeletu a vhodný aj nález na magnetickej rezonacii), druhou možnosťou je rádioterapia. Rádioterapia sa musí kombinovať v tomto prípade s hormonálnou liečbou a hormonálnu liečbu Flutamidom nepokladám za dostatočnú. V poslednej dobe sa skôr odporúča pri týchto nálezoch radikálna prostatektómia, ak sú splnené horeuvedené podmienky. S pozdravom, J. Kliment

Vazeny pan profesor, obraciam sa na Vas s prosbou o radu v zalezitosti zahajenia pravidelnych, preventivnych vysetreni prostaty. Mam 31 rokov, momentalne bez zdravotnych komplikacii. U matky ako aj u starej matky doslo po 50. roku zivota k opakovanym ochoreniam rakovinou prsnika. Vzhladom na tento stav mi bolo doporucene zacat s preventivnymi vysetreniami prostaty skor ako po 50.tke. Vedeli by ste mi, na zaklade uvedenych informacii odporucit vek, v ktorom by bolo vhodne zacat s takymito vysetreniami? Velmi pekne dakujem za Vas cas a odpoved! S pozdravom, Frantisek Vesely
Dobrý večer, vzhľadom na isté vyššie riziko ochorenia na karcinóm prostaty sa odporúča vo Vašom prípade prvé vyšetrenie PSA vo veku 45 rokov. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Môj otec navštívil urológa 06.02.2011 a vtedy mal 63 rokov. Dg-N40 Prostata - stredne veľký adenom. Lab.vyšetrenie : Kreatín 70,90 umol/1 PŠA 3.72 ng/ml. Od vtedy berie lieky TAMSULOSIN - TEVA a0,4 mg 1-0-0. Urológa navštevuje pravidelne po dobratí liekov. 16.01.2013 lab.vyšet.mu bolo urobené druhý-krát.Kreatinin 53,10 umol/1,PŠA 5.09 ng/ml.Pre vyšie hodnoty PŠA mu 10.05.2013 urobili biopsiu prostaty.Výsledky biopsie sú dobré bez nádorových zmien a bez ligh-grade PIN.Problémy s močením ma horšie, močí ľahko ale častejšie, počas dňa ale aj v noci a to 6 až 7 krát v noci. Dnes mu ošetrujúci lekár napísal zase tie isté lieky a po ich dobratí čo je o tri mesiace ma isť na kontrolu. Prosím Vás pán profesor je to správna liečba? Nemal by podstúpiť operáciu alebo nejaké iné lieky? Ďakujem
Dobrý večer, Váš otec má intenzívne príznaky dolných močových ciest, predovšetkým časté a zrejme aj urgentné močenie, súvisiace podľa údajov so zväčšenou prostatou. Nádor bioptickým vyšetrením prostaty nebol potvrdený. Lieči sa dlhšiu dobu tamsulosínom, zrejme bez väčšieho efektu. K liečbe treba pridať anticholinergikum , to sú lieky, ktoré relaxujú svalovinu močového mechúra a tým by sa častosť močenia mala zmierniť. Čo sa týka operačnej liečby pre zodpovedné vyjadrenie by som potreboval vedieť ďalšie parametre / veľkosť prostaty odmernú sonografickým transrektálnym vyšetrením, výsledok uroflowmetrie, stanovenie reziduálneho moču). Rozhodne treba najskôr skúsiť liečbu anticholinergikami. S pozdravom, J. Kliment

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Otec 61r.je 3tyzden po totalnej prostatektomii kvoli ca prostaty. Pred tyzdnom mu vybrali mocovy kateter, no pretrvava u neho inkontinencia mocu. Otec cvici cviky na posilnenie panvoveho dna a uziva Spasmex 2x15mg. Chcem sa opytat ako dlho moze tento stav trvat a ako by sme mu mohli moct. Dakujem
Dobrý večer, inkontinencia moču rôzneho stupňa v krátkom období po operácii je takmer u každého pacienta. Stav sa zvykne podstatne upraviť do 3 mesiaca po operácii a niekedy úprava trvá aj dlhšie. Treba byť trpezlivý a pokračovať v dôslednej rehabilitácii svalstva panvového dna tak ako Vám to lekár odporučil. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Chcel by som sa informovať ahladne hyperechogénneho ložiska na prostate 15mm ventrálne. Bolo mi diagnostikované ložisko , onko negat,. Mám 40 rokov a pán doktor mi predpisoval predtým len prostamol a teraz mi odporučil prostavitan . Po dva a pol roku mám stále ložisko cca tých istých rozmerov a podla pocitov sa to nezlepšuje. Mohli by ste mi poradiť ako a čo by bolo vhodné. Ďakujem Miroslav
Dobrý večer, máte 40 rokov, užívate rastlinné extrakty a nenapísali ste aké máte ťažkosti. Akým spôsobom bolo diagnostikované ložisko v prostate? Iba podľa podrobných inormácií sa môžem k nálezu vyjadriť. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. pán profesor! Absolvoval som liečbu karcinómu prostaty brachyterapiou v Ba 10/2011.Hodnoty PSA boli tesne po operácii nízke, po roku a ďalej mierne rastú, naposledy 5,9. Aké sú skúsenosti s touto metódou a tým aj moje vyhliadky. Publikuje sa síce 85 perc. úspešnosť do 10 rokov, ale chcel by som vedieť ako sa doliečovalo aj tých zvyšných 15 percent. Sú dostupné aj nejaké zahraničné štatistiky, resp. výsledky?
Dobrý večer, predovšetkým sa ospravedlňujem za oneskorenú odpoveď. Výsledky po brachyterapii sú výborné aj preto, že sa ňou liečia pacienti , ktorí majú veľmi priaznivé Gleasonovo skóre (obvykle 6 (3+3)) a hodnoty PSA pod 10ng/ml. Predpokladám, že takéto hodnoty ste pred brachyterapiou mali aj Vy. Zvýšenie hodnôt u Vás znamená biochemickú progresiu ochorenia a ak sa nárast potvrdí aj pri ďalšom vyšetrení je potrebné urobiť radikálnu prostatektómiu. Predtým, je však potrebné urobiť kompletné reštádiovanie ochorenia. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň, vážený pán profesor. Náhodou som natrafila na Vašu poradňu a rada by som sa poznala Váš názor na náš problém, ak budete mať chvíľu času na odpoveď na e-mail. Manželovi diagnostikovali C61, čo v decembri 2012 potvrdila biopsia. Lieši sa hormonálnou terapiou (1xmasačne injekcia do brucha) a liekom binabic. Celotelový scan potvrdil početné metastázy v kostiach. Proti bolestiam má transdermálne náplasti a analgetiká. Po 5 injekciách poklesli onkomarkery z vyše 100 na 40. Existuje však niečo proti metastázam v kostiach? Veľmi ho bolia nohy. Vopred ďakujem za Váš čas a názor. Napíšte mi , prosím , na t.medvedova@gmail.com Ďakujem.
Dobrý večer, odpoveď posielam na Vašu e-mailovú adresu. J. Kliment

Dobrý deň, p. Prof. Kliment! Otec ma 66 rokov, dňa 4.4.2013 mu po vyšetrení biopsiou bola indikovaná diagnóza: Ca prostatae, PSA: 3.67...5.43, záver: v 3 z 5 punktátov zachytený CONVENTIONAL/ACINAR ADENOCARSINOMA gleason sc. 6 (3+3), grade II, celková kontinuálna lineárna nád. infiltrácia má cca 5mm, mal. nád. inf. cca 6%, v 3 zo 7 punktátov zachytený CONVENTIONAL/ACINAR ADENOCARCINOMA, Gleason sc. 7b (4+3), grade III, celková kont. lin. nád. infiltrácia má cca 10 mm, malígna nád. infiltrácia cca 10% zo zaslaného objemu, neprítomná perineurálna nád. invázia, bez zistenej intravask. nád. permeácie, bez infiltrácie preprost. tuk. tkaniva, p.r. prostata okolo 25g, bez evid. ložiska, periféria hypoechogénejšia, pr. lalok viac prominuje, tuholelastická, odporúčaná radikálna operácia alebo RAT. Približne 2 dni po biopsii dostal vysoké horúčky, následne bol hospitalizovaný na inf. odd. diagnoza: incipientný pravostranný bronchopneumonický syndróm. Momentálne je dosť zoslabnutý, má problémy z
Dobrý večer, podľa Vašich údajov ide o stredne rizikový karcinóm prostaty, ktorý by mal byť lokalizovanýna prostatu, teda nie rozšírený mimo. Obidva navrhnuté spôsoby liečby prichádzajú do úvahy, treba vybrať optimálny spôsob, obidva sú približne rovnocenné čo sa týka účinnosti a dĺžky prežívania po liečbe.Treba pri rozhodovaní zobrať do úvahy celkový zdravotný stav. Ak by ste sa rozhodli pre rádioterapiu treba ju kombinovať s krátko trvajúcou hormonálnou liečbou. S pozdravom, J. Kliment

DObrý deň, pán profesor. Predminulý týždeň som Vám posielala otázku ohľadne ochorenia môjho otca. Zatial som nedostala odpoveď, tak by som sa chcela uistiť, či Vám pošta prišla, prípadne, či nemám otázku poslať ešte raz. Ospravedlňujem sa za urgovanie, no tieto dni čakania na MRI sú pre nás nesmierne náročné a nechcela by som niečo zanedbať. Ďakujem za pochopenie. S pozdravom. E.G.
Dobrý večer, Vašu otázku som nedostal,aspoň v mojich záznamoch som ju nenašiel. Môžte ju poslať ešte raz? S pozdravom, J. Kliment

Prajem pekný deň. Môj otec má 59 rokov, 175cm a 86kg a diagnostikovali mu - hyperplázia prostaty- predstojnice.Prúd moču má dobrý a nemá žiadne bolesti. Užíva tabletku 1xdenne BINABIC a do ramena dostal injekciu Firmagon-každý mesiac.Bolo mu zistené HV: invaz.slabo nízko dif.acin.adenoca G3, Gleason 3+4=7, kreatinin 87, PSA 59 Ľavý lalok prostaty: invazívny slabo nízko diferencovaný acinárny prostatický adenokarcinóm, Glasonovo skóre 3+4=7. Pravý lalok prostaty: invazívny slabo nízko diferencovaný acinárny prostatický adenokarcinóm, Glasonovo skóre 3+4=7.Biopsia prostaty: l.-lV. ľ lalok V.-Vlll. pr.lalok. Pseudocysta kaudy pankreasu 18,5x12,9 mm.Prosím Vás o zhodnotenie týchto výsledkov. Ako je natom môj otec? Ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, Váš otec podľa údajov má vysokorizikový karcinóm prostaty (PSA:59ng/ml). Vzhľadom na tieto hodnoty má mať urobenú scintigrafiu skeletu na potvrdenie alebo vylúčenie kostných metastáz. Mal by mať tiež urobené vyšetrenie MR prostaty na spresnenie lokálneho rozsahu ochorenia. Ak sa potvrdí lokalizované ochorenie na prostatu, teda bez prerastania do okolia prostaty bez metastáz, do úvahy prichádza vzhľadom na vek radikálne odstránenie prostaty.Ak je v dobrom zdravotnom stave, to je tiež ďalšia podmienka. Druhou možnosťou je hormonálna liečba, ktorú už dostáva, ale musí byť kombinovaná s ožiarením. Celkove si myslím, že ochorenie možno udržať pod kontrolou dlhé roky. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň. Prosím o radu.Po odbere krvi som mal PSA 5,4 a následnej biopsii prostaty pozitívny ohraničený nález v ľavej časti s GS 3+4. Mám 56 r.-Prosím, ako mám postupovať ďalej.Bolo mi navrhnuté chir.odtránenie prostaty. ďakujem za odbornú radu. Maroš
Dobrý večer, máte nízku hodnotu PSA a asi podľa Vašich údajov v jednej vzorke poziívny nález s Gleasonovým skóre 3+4. Ide o stredne rizikový karcinóm prostaty. Potrebujete ešte vyšetrenie prostaty MR, ktoré spresní lokálny rozsah ochorenia. Potom sa treba rozhodnúť buď pre radikálne odstránenie prostaty, alebo pre iba sledovanie , ktoré je tiež možné . Spočíva v sledovaní PSA a opakovaní biopsie prostaty do 1 roku od predchádzajúcej biopsie. Ak sa pri opakovanej biopsii potvrdí nález, alebo bude nepriaznivejší potom je indikované radikálne odstránenie prostaty. S pozdravom, prof. J. Kliment

Vážený pán profesor, mám 64 rokov a pred mesiacom mi diagnostikovali rakovinu prostaty s metastázami v kostrovom skelete.Chcem Vás poprosiť o odpoveď na otázky:- mám hľadať pomoc aj na iných pracoviskách, alebo ostať v rukách lekárov NsP v Banskej Bystrici, - je adekvátne a postačujúce riešenie môjho stavu Zometou ? - treba nejako upraviť systém stravovania ? - som fajčiar / viem že by som nemal fajčiť /, preto sa pýtam, či je alebp nie je možné pri tejto liečbe fajčiť - viem, že sa mi skrátil neplánovane čas, ale koľko mi ho približne ostáva ? - keď už sa to nedá viliečiť, existuje nejaká možnosť aspoň zastabilizovať situáciu v terajšom stave ? Prepáčte za tieto možno absurdné otázky, ale musel som to dostať zo seba von. Ďakujem Vám za porozumenie, pochopenie a Váš čas. S úctou Dr. Anton Hoffmann
Dobrý večer, liečba ochorenia v pokročilom štádiu s metastázami by mala byť štandardná na všetkých pracoviskách, preto si nemyslím , že treba hľadať pomoc inde. Konzultácie o liečbe sú však vhodné a treba sa na názory pýtať, tak ako to robíte Vy. Predpokladám, že liečba hormonálna, ktorá je principiálna pri metastatickom postihnutí u Vás je robená. Čo sa týka Zomety, liečba je správna, ale vhodnejším preparátom a aj niečo účinnejším je denosumab,(preparát Xgeva, ktorý je však na doplatok pacientom). Čo sa týka stravovanie treba obmedziť mastné jedlá a viac používať zeleninu, paradajky a pod. Fajčenie nemá podľa doterajších vedomostí vyslovene nepriaznivý vplyv pri karcinóme prostaty. Treba si udržiať dobrú fyzickú výkonnosť, iste podľa možností, ale je to dôležité. Čo sa týka ďalšieho života, to závisí od rozsahu ochorenia, počtu metastáz v skelete, hladiny PSA , celkové Vášho zdravotného stavu. Takže šnaca na život je stále. S pozdravom, prof. J. Kliment

Dobrý deň, chcem sa spýtať na Váš názor: môj otec má 64 rokov, v decembri 2012 mu zistili carcinom prostaty v januári sa potvrdili metastázy na kostiach chrbitice a rebier. V januári dostal inj. Lucrin (ďalšia o pol roka). V marci sa začala liečba XGEVA 1x za mesiac + Caltrate 1xdenne. PSA z počiatočných 67,4 je momentálne 4. Otec je relatívne v dobrej fyzickej kondícii, cíti sa fajn na svoj vek, nikdy mu nič nebolo. Teraz však tak 2-3 mesiace ho veľmi bolievajú ruky, najviac v noci, často sa na túto bolesť budí. Inak zatiaľ žiadne zhoršenie choroby sa neprejavilo. Zaujímal by ma Váš názor, či je to tak ako má byť, či to súvisí s liečbou, alebo tá bolesť znamená, že sa to zhoršuje? čo môžeme očakávať? je mi jasné, že sa to môže zrazu zhoršiť, ale aj tak ma zaujíma Váš názor, prípadne prognóza, čo môžme v blízkej budúcnosti čakať. Veľmi pekne ˇˇdakujem. Žaneta S.
Dobrý večer, Váš otec má pokročilý karcinóm prostaty s metastázami v kostiach. Liečba je správne ordinovaná. Hodnota PSA je v súčasnosti priaznivá 4 ng/ml. Liečba je účinná a prípadné zhoršenie alebo progresia ochorenia saprejaví postupným narastaním hodnoty PSA. Je to veľmi spoľahlivý marker na hodnotenie liečby. Zvýšenie hodnoty vždy predchádza aj zhoršeniu klinických príznakov. Preto by som súčasné ťažkosti nepripisoval zhoršovaniu ochorenia.Ide zrejme o dôsledok samotného ochorenia,komplexnej liečby liečby, prípadne iných degeneratívnych zmien. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň,pán profesor. Chcela by som Vás poprosiť o názor a prognózu pri ochorení môjho otca. Pacient má 65 rokov. Stav séra S-PSA 20,7. Adenohistol.Gr.II,Gleason 6(3+3), 7(3+4) vo vz. 3,8,9,10 v oboch lalokoch. Dg.C 61, aplikácia Eligart 45 mg. Momentálne čaká na MRI, dátám má na jún. Vzhľadom na to, že sme sa v našej rodine zatiaľ s takýmto ochorením nestretli, veľmi sa obávame. Aká je podľa Vás prognóza. Má význam urýchliť MRI trebárs na inom pracovisku? Nechceli by sme nič zanedbať. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Dobrý večer, Váš otec podľa uvedených parametroch ochorenia má karcinóm prostaty so stredným rizikom progresie. Začal hormonálnu liečbu, podľa môjho názoru prekotne rýchlu, pretože nemá určený presný rozsah ochorenia. napr. čaká na MR vyšetrenie. Vo veku 65 rokov ak je v dobrom zdravotnom stave, prichádza do úvahy aj operačná liečba bez hormonálnej liečby. Myslím si , že prognóza ochorenia je celkom dobrá, ale pre presnejšie vyjadrenie by som potreboval poznať komplexnejší obraz o pacientovi.S pozdravom, prof. J. Kliment

Dobrý deň, je možné liečiť rakovinu prostaty, keď sú metastázy v chrbtici.Ak áno, ako? Ďakujem S pozdravom Urban Pavel
Dobrý večer, liečba karcinómu prostaty s metastázami do chrbtice je možná. Základnou liečbou je hormonálna liečba doplnená o liečbu zometou alebo denosumabom. V prípade bolestí je možná rádioterapia bolestivého miesta. S pozdravom, prof. J. Kliment

Dobrý deň pán Profesor, môj otec má 57 rokov, hodnota PSA 3,03, na základe biompsie bola zistená rakovina prostaty. momentálne čaká na MRI. Je možnosť rozšírenia rakoviny aj do kostí pri takejto nízkej hodnote? Dá sa u Vás objednať na vyšetrenie? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom
Dobrý večer, pri takto nízkej hodnote PSA postihnutie kostí nebýva. Treba však brať do úvahy aj Gleasonovo skóre, predpokladám, že pri tejto hodnote PSA je priaznivé. Na vyšetrenie sa môžte objednať cez telefónne číslo 043 4203 444. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý den. V r.2006 po zjištění karcinomu prostaty jsem absolvoval 35 ozáření.Od té doby jsem byl léčen hormonálně.Nyní nastal vzestup PSA,byla mi nabídnuta prostatektomie,nebo brachyradioterapie.Jaký je Váš názor na tuto léčbu,nebo co navrhujete. Mnohokrát děkuji. Josef Vávra
Dobrý večer, nepoznám detaily priebehu a súčasného stavu Vášho ochorenia, napr hodnota PSA, lokálny rozsah ochorenia, prítomnosť vzdialených metastáz, vek, celkový zdravotný stav. Ak sú všetky parametre vyhovujúce odporučil by som radikálnu prostatektómiu. Po ožiarení a dlhodobej hormonálnej liečbe je však výskyt komplikácií častejší, to sa týka najmä úniku moču. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň vážený pán profesor Kliment, prosím Vás o radu ako sa mám rozhodnúť pri liečbe zhubného nádoru prostaty. Pri komplexnej preventívnej prehliadke, ktorej súčasťou bolo aj urologické vyšetrenie,ktorého súčasťou bolo vyšetrenie PSA - celk. 8,88 ng/ml.DRV - prostata zväčšená hladká polotuhá ohraničená. Po mesačnej kontrole a dobratí atb MEDOCIPRIN bola vykonaná kontrola PSA - celk. 7,09, fPSA/PSA-23,38 %.Lekárom bola navrhnutá biopsia prostaty. Dňa13.3.2013 bola vykonaná biopsia prostaty v nemocnici v B.Bystrici.Bolo odobratých 10 vzoriek, všetky reprezentatívne. Adenokacrinóm grade II, Cleason 6 /3+3/ vo vzorkách č. 6 a 10 (ľavý lalok). Prostata zobrazuje sa vo veľkosti 45 g. Urológ na základe výsledkov doporučuje operáciu - radikálnu prostatektómiu alebo rádioterapiu. Necháva čas na rozmyslenie, mám mu prísť oznámiť rozhodnutie pre akú liečbu som sa rozhodol.Neviem sa rozhodnúť, ako postupovať. Mám 56 rokov,doteraz nemám žiadne potiaže ohľadom prostaty.Pracujem manuálne ako živ
Dobrý večer, podľa uvedených parametrov ide u Vás o asymptomatický karcinóm prostaty s nízkym rizikom progresie / PSA pod 10 ng/ml, Gleasonovo skóre 6 v 2 vzorkách/. Máte 56 rokov, predpokladám, že ste zdravotne inak v poriadku a žijete normálnym životom.Obidva navrhnuté spôsoby sú možné, brachyterapia je konzervatívnejšia metóda s podobnými výsledkami pri tomto type nádoru ako radikálna prostatektómia, ale pohlavná funkcia sa zachováva celkom dobre.Ochorenie spĺňa aj kritéria na aktívnu observáciu, čo znamená zatiaľ nič s karcinómom nerobiť a do roka zopakovať biopsiu prostaty a skontrolovať, či sa histologický obraz nezhoršil, čo by bola potom indikácia na aktívnu liečbu. zmyslom tohto postupu je udržať doterajšiu kavlitu života a liečiť až potom, keď je to potrebné. Takéto karcinómy môžu byť alebo lepšie sú dlhodobo bez významnejšej progresie a zachovanie normálneho života čo najdlhšie je pre človeka najdôležitejšie. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň.Vážený pán profesor, manžel má 59 rokov,popis vyeštreného materiálu z cytolaboratória je acinárna adenokarcinom prostaty, Gleason skore 6 /3+3/, grade II, fokálne zachytená perineurálna nádorová invázia, bez intravaskulárnej nádorovej propagácie, maligná národová infiltrácia predstavuje vľavo 62% vpravo 43% objemu valčekov, bez evidentnej nádorovej infiltrácie periprostatického tukového tkaniva. Prosím Vás láskavo o infomáciu, aké sú možnosti liečby a prognóza. Klin. nález bol realizovaný 4.4.2013. Vopred ďakujem.
Dobrý večer,ochorenie má priaznivé hodnoty PSA a aj Gleasonovo skóre, ale neviem koľko bioptických vzoriek bolo pozitívnych. Ak beriem do úvahy percentuálne zastúpenie malígneho tkaniva, tak pozitívnych vzoriek bolo zrejme viac. V tom prípade, ak je celkový zdravotný stav dobrý , by som navrhol radikálnu prostatektómiu. Prognóza ochorenia podľa uvedených paramtrov je veľmi dobrá. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán doktor, od vlani mám občasné problémy s močením. Často ma nutkalo na močenie, resp. som častejšie močil hlavne k večeru, ako náhle som zaspal, cez noc som močiť nechodil ani nechodím, nebudím sa nato... Krv, kultivácia moču, sono obličiek bolo OK. Prvotne som u urológa v ZV bol ešte vlani v júny, následne aj v novembri. Urolog v oboch prípadoch nič nezistil, povedal mi, že môj problém je zrejme neurologického pôvodu, že som zdravý. Cez zimu som mal pokoj, no teraz sa to kus vrátilo. Posledné dni nejak nemočím často avšak občas ma pobolievajú kríže, bedrá a striela mi to až do nôh – kolien a stehien, je to niečo ako reuma, mával som to občas aj v minulosti a prešlo to samé. Keďže mám len 25 rokov chcem sa opýtať či by to nemohla byť prostata, tú mi doktor nevyšetril, nakolko mi povedal, že nato ešte nemám v mojom veku nárok a nemám ani tie typické príznaky pre problemy s prostatou ako je nočné močenie, slabý prud moč ua pod. . Som náchylný na zimu a chlad, takž
Dobrý večer, k Vašim problémom sa na základe Vášho opisu nedokážem jednoznačne vyjadriť Treba dôverovať záverom Vášho urológa a vyhľadať ďalších špecialistov podľa jeho odporúčania.

Pozdravujem Vás a prosím o radu. Som po operácii prostaty už tretí rok.PSA sa mi zvýšilo z 0,0 na 1,2 preto beriem GLANUTU 50. Často mávam depresie a zvýšený krvný tlak. Môže to byť reakcia na GLANUTU ? Ďakujem ! František.
Dobrý večer, vo Vašom prípade ide o biochemickú progresiu ochorenia /zvýšenie PSA na 1,2ng/ml/. Neviem ostatné parametre Vášho ochorenia, predovšetkým výsledok histologického vyšetrenia prostaty po operácii je dôležitý. Liečba Glanutou v dávke 50 mg podľa môjho názoru nie je dostatočná, v monoterapii je vhodnejšia dávka 150 mg denne. Sú však aj iné možnosti hormonálnej liečby. Depresia môže byť dôsledkom hormonálnej liečby. S pozdravom, J. Kliment

Zdravím Vás. Môj starý otec má 70 rokov, a zistili mu zvýšený PSA,rakovinu prostaty. Sťažuje sa na bolesť krížovej oblasti. Chcem sa spýtať, aké sú možnosti liečby v takomto veku?Prípadne ak sa pacient nelieči vôbec, ako dlhý čas prežije??... Ďakujem Vám za odpoveď.
Dobrý večer, Vaše údaje o ochorení sú veľmi strohé, preto sa nedá poskytnúť jednoznačná odpoveď. Zrejme ide o rakovinu prostaty s metastázami do kostí vzhľadom na bolesti v krížovej oblasti. Ak je to tak, potom je potrebná hormonálna liečba, ktorá mu zmierni alebo dokonca odstráni bolesti. Dĺžka života závisí od rozsahu postihnutia, k presnejšej predpovedi dĺžky prežitia sú však potrebné podrobnejšie údaje o ochorení. Prof. J. Kliment

Môjmu manželovi bol diagnostikovaný- acinárny adenokarcióm -Gleaso score 7/3+4/ -histilogický grade 2 -celkový počet vzoriek 9, z toho sú štyri jednoznačne pozitívne/všetky z pravej strany/ -celková dĺžka nádorovej infiltrácie 28 mmm 2xPNI -GPC:90% -TPC:26% Prosím Vás pán profesor o prognózu liečby, manžel má 54rokov, pracuje v zahraničí a docestuje až o štyri týždne. Lekár nariadil okamžitú operáciu a ja neviem či bude stačiť manželovi prísť až tak neskoro. Výsledky som prebrala ja a on už bol odcestovaný.ďakujem veĺmi pekne za odpoveď.
Dobrý večer, podľa uvedených údajov o ochorení je radikálna prostatektómia indikovaná. Ochorenie nie je však také, aby vyžadovalo urgentnú operáciu. Môže sa naplánovať v priebehu najbližších mesiacov. J. Kliment

Dobry vecer, som lieceny na prostatu, moje vstupne PSA bolo 11,40 po lieceni Gyrablockom a Spasmedom sa hodnota zvysila na 12,90. Pritom problemy (bolest) ustupili a dost vyrazne.Bola urobena biopsia s vysledkom: 1. Benigna zlazova hyperplazia, urotelialna metaplazia. 2.V oboch valcekoch infiltracia stredne diferencovanym acinarnym adenokarcinomom G2, Gleason skore6(3+3) Biopsia bola robena po oboch stranach prostaty po 2 odbery. Moja otazka je: bude nevyhnutna operacia, alebo mozno postaci liecba? Mam 59 rokov.Velmi pekne Vam dakujem. S uctou Horvath
Dobrý večer, liečba Gyrablokom a Spasmedom sa netýkala rakoviny prostaty. Potom bol diagnostikovaný dobre diferencovaný karcinóm prostaty - Gleason 6 - pri hodnote PSA 12,9ng/ml. máte 59 rokov a ak Váš celkový zdravotný stav je dobrý, odporúčam Vám operáciu. Prof. J. Kliment

zdravim, chcem sa opytat na otca - v juni 2011 bol na operacii prostaty - mal ju zvacsenu, mal problemy s mocenim ... apod. teraz ma ista zasa na nejaky zakrok, lebo sa mu tam vraj nahromadila voda ... absolvoval mnozstvo predoperacnych vysetreni na roznych oddeleniach ... ma 56 rokov ... moze to byt vazne? moze mat rakovinu prostaty, v poslednom obdobi viditelne schudol...po tychto vysetreniach by na to prisli?? dakujem za odpoved
Dobrý večer, Váš otec roku 2011 prekonal zrejme operáciu prostaty pre benígne zväčšenie. Teraz má Vami opísané problémy, pre ktoré chodí na vyšetrenia a čaká ho operácia. Najpravdepodobnejšie nejde o rakovinu prostaty, iste by sa o výsledkoch vyšetrení zmienil. Absolvované vyšetrenia by rakovinu odhalili. S pozdravom J. Kliment

Pán profesor chcem sa opýtať aká je najvhodnejšia liečba brachyterapia, operácia či ožarovanie? U pacienta s adenoCa prostaty? Vek 56 rokov, Gleson skóre 3+3, PSA cca. 6 mesiacov 5,4...5,3...4,8, z biopsie bolo 4 alebo 5 vzoriek pozitívnych za odpoveď ďakujem Alena
Dobrý večer, pacient mal diagnostikovaný karcinóm prostaty s nízkym rizikom progresie Gleason 6, nízke PSA , 4 alebo 5 vzoriek z biopsie je pozitívnych. Treba sa rozhodnúť vzhľadom na vek najmä medzi operáciou a brachyterapiou. Treba brať do úvahy pri rozhodovaní aj ďalšie ukazovatele, celkový zdravotný stav, ťažkosti pri močení. Každá liečba má isté vedľajšie účinky, ktoré môžu ovplyvniť život pacienta v budúcnosti. S pozdravom J. Kliment

dobry den prajem posielala som vam na konci februara otazku ohladom rakoviny prostaty, chcem sa opytat neprisla mi ziadna odpoved. Mozno sa stala chyba niekde v mojom maily ak otravujem tak sa vopred ospravedlnujem
Dobrý večer, odpoveď som Vám vo februári alebo začiatkom marca dal, nemiem, prečo ste ju neobdržali. Kópiu odpovede Vám opäť posielam.Dobrý večer, podľa Vašich údajov ide o veľmi pokročilé ochorenie s metastázami v lymfatických uzlinách a v kostiach. Neuviedli ste hodnotu PSA ani výsledok histologického vyšetrenia, konkrétne Gleasonovo skóre.Liečba pri takomto rozsiahlom ochorení musí byť hormonálna, najlepšie Firmagonom podávaným mesačne vo forme injekcie a mesačne by mal dostávať aj Zometu alebo denosumab, ktoré chránia zmenené kosti pred komplikáciami ako sú napr. zlomeniny.Liečba môže byť prechodne účinná, čo sa prejaví poklesom PSA a prípadne aj celkovým zlepšením stavu, ale obvykle po 6-12 mesiacoch dochádza k progresii ochorenia. V tom prípade prichádza do uvahy chemoterapia docetaxelom.Operačná liečba nie je možná. Žiaľ nádej na dlhšie prežívanie je minimálna. S pozdravom prof. J. Kliment

mám51 rokov, prostata zväčšená za pol roka z 36 na 55mm (homogénna), hodnota PSA 76, stredne diferencovaný acinárny adenokarcinóm G2, Gleason skňore 6(3+3) tumor tvorí 80% objemi valčeka. lekár mi pichol injekciu eligard a ojednal ma na rádiofarmakon vyšetrenie. Liečba eligardom je podľa Vás správna? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý večer, mali ste diagnostikovaný karcinóm prostaty vysokého rizika pre progresiu - PSA 76 ng/ml. Treba dokončiť rádionuklidové vyšetrenie, absolvovať MR prostaty a panvových lymfatických uzlín. Ak nebudú potvrdené metastázy odporúčam Vám operačné odstránenie prostaty. Definitívne rozhodnutie o spôsobe liečby má byť až po kompletnom vyšetrení rozsahu ochorenia a to sa týka aj prípadnej hormonálnej liečby.S pozdravom Prof. J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor, chcela by som sa Vám veľmi pekne poďakovať za Vašu odpoveď na moju otázku zo dňa 4.2.2013, ktorá nám dodala aspoň trochu optimizmu. Ešte by som sa chcela informovať, napísali ste, že otec má pravdepodobne postihnuté aj lymfatické uzliny, ak by sme to chceli vedieť presne, musia sa chirurgicky odstrániť a vyšetriť pod mikroskopom? Ak by postihnuté neboli, zmenil by sa postup jeho liečby? Pýtam sa preto, aby som mala istotu, že je to všetko, čo sa dá v jeho liečbe urobiť a či u neho nie je potrebná nejaká operácia. Jeho doktor mu povedal, že v jeho prípade pri takých nízkých hodnotách PSA mu krv stačí kontrolovať raz za pol roka, nemal by radšej chodiť každé 3 mesiace? Písali ste , že jeho stav je možné dlhodobo stabilizovať, viem, že sa nedá presne stanoviť táto dĺžka, ale mohli by ste mi prosím napísať, či to môže byť aj viac ako 5 rokov? Pripájam ešte celú správu z magnetickej rezonancie. Ešte raz veľmi pekne ďakujem. Popis MR vyšetrenia 31.3.2011: Prostata
Dobrý večer, chirurgické odstránenie lymfatických uzlín nie je indikované, pretože aj v prípade ak nie sú postihnuté sa postup v liečbe nemení. Súhlasím s názorom , že PSA stačí teraz kontrolovať raz za pol roka. Intervaly treba zmeniť v prípade vzotupu hodnoty. Dúfam, že stav skutočne bude stabilizovaný viac ako 5 rokov, aj keď s istotou sa to nedá povedať. Veľa šťastia. MR prostaty však nebolo priložené. S pozdravom J. Kliment

Dobry den mojmu ujovi diagnostikovali rakovinu prostaty. Pritomny je rozsiahly infiltrativny tumor prostaty s prerastenim celej centralnej aj perifernej zony, s prerastenim cez kapsulu do okolia. Infiltrovane su obidve seminalne vezikuly. Pritomne su pocetne rozsiahle patologicke LU bilat.pozdz internych,externych a spolocnych iliackych ciev. Tumorozne hmoty aj postihnute LU su ciastocne zarkvavacane(T1 hyperSi)aj cysticky zmenene.Pritomne je aj rozsiahle postihnutie zachyteneho skeletu-obojstranne kosti panvy,os sacrum,zachyteny L5 stavec a obidva femury. Steny panvy a rektum su bez jednoznacnej infiltracie. Mocovy mechur je tiez bez infiltracie, je vyrazne dilatovany pre porchu odtoku mocu.Bez ascitu. Staging T3b N1 M1b aka je tu sanca liecby a prezitia? sa nam zda ze s nim nic nerobia dostal jednu chemoterapiu na kosti a uziva lieky.Je tu este potrebna operacia? vopred dakujem
Dobrý večer, podľa Vašich údajov ide o veľmi pokročilé ochorenie s metastázami v lymfatických uzlinách a v kostiach. Neuviedli ste hodnotu PSA ani výsledok histologického vyšetrenia, konkrétne Gleasonovo skóre.Liečba pri takomto rozsiahlom ochorení musí byť hormonálna, najlepšie Firmagonom podávaným mesačne vo forme injekcie a mesačne by mal dostávať aj Zometu alebo denosumab, ktoré chránia zmenené kosti pred komplikáciami ako sú napr. zlomeniny.Liečba môže byť prechodne účinná, čo sa prejaví poklesom PSA a prípadne aj celkovým zlepšením stavu, ale obvykle po 6-12 mesiacoch dochádza k progresii ochorenia. V tom prípade prichádza do uvahy chemoterapia docetaxelom.Operačná liečba nie je možná. Žiaľ nádej na dlhšie prežívanie je minimálna. S pozdravom prof. J. Kliment

dobry den chcela by som sa spytat na zavaznost ochorenia otcovi dnes diagnostikovali rakovinu prostaty gleason 5 3+2 T1c-T2 nasadili mu flutasin a chcela by som vediet aku liecbu by ste odporucili vopred dakujem
Dobrý večer, uviedli ste iba dva údaje týkajúce sa ochorenia a to Gleasonovo skóre a klinické štádium. Neuviedli ste hodnotu PSA, ktorá je tiež dôležitá ani vek Vášho otca. Podľa dvoch údajov ide o nízkorizikový karcinóm prostaty ( týka sa to možnej progresie ochorenia), ktorý má celkom dobrú prognózu.Hormonálna liečba , ktorú ordinoval jeho urológ je zbytočné, takéto nádory sa hormonálne neliečia. Podľa môjho názoru treba postupovať konzervatívne, zatiaľ neliečiť, sledovať zmeny hodnoty PSA a opakovať biopsiu prostaty po 3 až 12 mesiacoch od prvej biopsie. Potom sa na základ evýsledkov rozhodnúť o ďalšom postupe. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobry den pan profesor.Mam 37 rokov a mam problem, ze ma miern pobolievaju semenniky,nemam horucky, ani to velmi neboli a casto to prejde .Problemy z mocenim nemam ani bolesti penisu.Mohol by to byt nejaky chronicky zapal prostaty?Len sem tam trochu opuchne okolo semennikov.Dufam, ze by to nieje nic vazne.Bol som na CT koli niecomu inemu, ale to neukazalo nic na pankrease, ani peceni ani na oblickach ani crevach.Ukazalo by pan profesor ak by tam bo, nador uz nieco pri CT?Dakujem.
Dobrý večer, negatívny nález na CT vyšetrení Vás musí uspokojiť. V každom prípade je potrebné vyhľadať urológa a prediskutovať s ním Vaše problémy. Na základe jeho vyšetrenia iste zodpovedne posúdi Vaše stav. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň prajem. Mám 63 rokov. Zistili mi na biopsii v jednej vzorke z 10 mikrokarcinom mikroacinálneho typu G1 a (v jednej vzorke 7 nádorových žliazok lavého laloka prostaty.) Gleason skore 3+3=6. MKCH C61. M-snomed 1. M-8140/3. PSA 5,12. TRUS-prostata bez patologického ložiska, púzdro ohraničené. Dostal som lieky Bicalutamid 1x1, za týždeň dostanem injekciu LH-RH. Lekár mi povedal, že sa mám rozhodnúť medzi operáciou radikálna prostatektómia alebo brachyterapiu. Čo by ste mi doporučili. Ďakujem pekne za odpoveď. Jozef
Dobrý večer, máte diagnostikovaný nízko rizikový karcinóm prostaty, Gleasonovo skóre 6 /3+3/, PSA:5,2ng/ml. Teraz nepotrebujete nijakú liečbu, hormonálna liečba, ktorú ste začali je nezmysel. Ani chirurgickú liečbu alebo brachyterapiu by som teraz neodporúčal. Ale odporúčam jednoduché kontroly PSA v 3 mesačných intervaloch, opakovanie biopsie prostaty 3-12 mesiacov od predchádzajúcej biopsie. Ďalší spôsob postupu by som zvolil podľa výsledku druhej biopsie prostaty. Nič nezmeškáte, takéto sú dnes trendy v liečbe lokalizovaného nízkorizikového karcinómu prostaty. S pozdravom, prof. J. Kliment

Dobrý deň.Pán profesor chcel by som sa opýtať.Mám 57 rokov a na vyšetrení prostaty mi lekár zistil C61-zhubný nádor predstojnice.PSA 3,68 Gleason 6-3+3,MRvyšetrenie CA prostaty-T2 scintigrafický nález T.č nie sú jednoznačné známky ossealneho mts procesu v zobrazovanom skelete.Toto všetko boli výsledky od septembra 2012 až ku dnéšnému dňu keď kontrolna hladina PSA bola 4,85.Biopsia pacient s histol.bverif.adenoca prostaty gr.II,Gleason 6-3+3 jedna vzorka pozitívna.Moje otázky.Zvýšujúca sa hladina PSA znamená že ochorenie sa zhoršuje? Môžem niečím ovplyvniť hladinu PSA? Nemá ďalšia biopsia/ bola mi robená v oktobri/nejaké negatívne následky? Č bude nasledovať? Operácia? Ožarovanie? Bojím sa mám dve školopovinné deti a žijem s nimi sám.Ak mi môžete odpovedať budem veľmi vďačný,lebo môj ošetrujujúci lekár nemáá čas na dlhšie vysvetlenie.Veľmi pekne ďakujem ak si nájdete čas.Matej Brečka Brezno
Dobrý večer, mali ste diagnostikovaný nízko-rizikový karcinóm prostaty / to znamená, že riziko progresie ochorenia je nízke). Pri nízkej hladine PSA a Gleasonovom skóre 6 (3+3) nie je ani indikovaná scintigrafia skeletu, pretože rozšírenie ochorenia do kostí pri týchto parametroch nebýva. Z jedného vzostupu hladiny PSA - 4,85ng/ml - sa nedajú robiť závery. Často ide o spontánnu variabilitu PSA, preto sa skôr treba orientovať podľa opakovaných vyšetrení v 3 mesačných intervaloch. Váš opísaný nález - karcinóm prostaty s Gleasonovým skóre 6 v jednej pozitívnej vzorke a PSA 3,68 - t.č. nie je indikáciou na liečbu, ale len na sledovanie. Do jedného roka má však byť urobená nová biopsia, aby sa pôvodný nález potvrdil. Ďalšia biopsia nemá negatívny vplyv na ochorenie. Hladina PSA sa v týchto prípadoch neovplyvňuje, treba nechať ochoreniu prirodzený priebeh a kontroly robiť v pravidelných intervaloch. Iba prípadné zhoršovanie nálezu je indikáciou k liečbe.Nič v tomto čase nepremeškáte S pozdr

mám51 rokov, prostata zväčšená za pol roka z 36 na 55mm (homogénna), hodnota PSA 76, biopsia bole prevedená dnes. Mám rakovinu prostaty? V najhoršom prípade koľko mesiacov života mám pred sebou? Vopred ďakujem pán profesor za Vašu úprimnosť.
Dobrý deň, oznámte mi výsledok biopsie, potom budem konkrétnejší v predpovedi priebehu ochorenia. Z uvedeného sa to jednoducho nedá. Pozdravujem. J. Kliment

Vážený pane profesore, v 7/10 jsem se podrobil TURPa byl mi diagn.ca prostata T2cN0M0 GS 5+5 PSA 5,9,nasazen Eligard,RTpanve v LD 80Gy do 2/11 pokr.hormonalni terapie do 12/12.v pruběhu lecby PSA 0,11-0,14.testosteron 0,30 nmol/l.Po vysazení HL dochazi k elevaci PSA: 6/12-0,18,9/12-0,22,12/12-0,28.Zaroveň však dochazi ke zvýšení hladiny testosteronu 6/12-2,11,9/12-4,28,12/12-6,20.Muže mit tato okolnost vliv na vyši PSA a nebo jde již o biochemicky relaps? S úctou Jirka.
Dobrý deň, absolvovali ste kombinovanú hormonálnu liečbu s rádioterapiou pre vysoko rizikový karcinóm prostaty čo sa týka možnej progresie s Gleasonovým skóre 10 (5+5), ak to správne uvádzate. Ak sú Vaše údaje správne, hormonálna liečba mala trvať 3 roky. Terajší vzostup PSA by som hodnotil opatrne, je naznačená tendencia k biochemickej progresii,hodnoty sú však nízke, treba počkať na ďalšie hodnoty a potom sa rozhodnúť o ďalšom postupe. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. V prvom rade by som Vám chcel v mene pacientov chorých na prostatu poďakovať za užitočné rady ktoré tu prezentujete. A teraz k mojej otázke. Pred jeden a pol rokom mi bola diagnostikovaná rakovina prostaty na základe výsledkov biopsie so skóre 3+3. Mesiac po zistení som podstúpil brachyterapiu a odvtedy mám hodnoty psa 0,001. Súčastne som liečený aj hormonálne, dostal som už 3x injekčne Eligard, každého pol roka. Prosím Vás o radu či je nutné pri hodnotách psa 0 pokračovať v hormonálnej liečbe alebo ju ukončiť. Podotýkam, že som aj v imunosupresívnej liečbe po transplantácii obličky. Ďakujem.
Dobrý deň, liečba hormonálna po brachyterapii pri Vašom ochorení nie je odôvoditeľná. Výsledky sú výborné a hormonálnu liečbu treba prerušiť aj vzhľadom na močné komplikácie s ňou súvisiace. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň,pán profesor,chcela by som sa Vás opýtať na priebeh ochorenia môjho otca.Vek,62r.V marci 2011 zistená Ca prostaty, PSA 76,6.Väčšina punkč.vzoriek(1,2,4,5,6,7,10)s nálezom parciálnej nádor.infiltr.štruktúrami acinárneho adenokarcinómu prostaty (Gl.gr.3+4),vo vz.č.3,9,12 sú zachytené iba mikroložiská acin.adenokarc. a iba vo vz.č.8,11 bez nádor.štruktúr. 28.3.11 podaný Firmagon.26.4.11 Lucrin Depot 30mg.Sono brucha –negatívne. Záver MR: patologická signálová intenzita periférnej zóny prostaty v zmysle tumoróznej infiltrácie s extraprostat.šírením parciálne do oblasti vesicule seminalis vpravo so zväčš.reg.LU vľavo. Scintigrafia 28.4.11 bez metastáz, 25.1.12 tiež bez metastáz.Záver:T3b-N1-M0.Absolvoval 3týž.rádioterapiu,nasadený Bicalutamid 1xdenne, naďalej Lucrin Depot.8.3.12 PSA?0,05,28.6.12 PSA?0,05,8.11.12 PSA?0,05.Prosím Vás ako často je potrebné robiť scintigrafiu?Budú mu robiť ešte nejaké kontrolné vyšetrenie prostaty?Aký je ďalší postup liečby a aké sú jeho prognózny na
Dobrý deň, u Vášho otca ide o lokálne pokročilý karcinóm prostaty s možným postihnutím aj lymfatických uzlín. Bo resp. je liečený kombináciou hormonálnej liečby s rádioterapiou. Výsledky sú doteraz priaznivé,svedčí o tom pokles PSA na hodnoty 0,05ng/ml. Metastázy v kostiach neboli dokázané. Hormonálna liečba má trvať pri tomto štádiu ochorenia 3 roky, potom sa má prerušiť.Ďalšie kontroly v pravidelných intervaloch sú vždy potrebné, pri nich treba sledovať zmenu hodnoty PSA. Scintigrafiu skeletu netreba opakovať, pokiaľ sa nebude PSA zvyšovať.Aj ďalšie vyšetrenia napr. MR pokiaľ sa nezvyšuje PSA a klinický stav sa nemení sú nadbytočné. Prognóza môže byť priaznivá v tom, že sa ochorenie podarí dlhodobo stabilizovať a kontrolovať. Tento názor podporuje výborná odpoveď na liečbu vyjadrená poklesom PSA. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Môj ocko 72 ročný bol na prvom vyšetrení u urológa v novembri 2012 mal nameranú hodnotu PSA-77,72 ng/ml. Hodnota sa v januári zvýšila na 96,64 ng/ml. Na sono vyšetrení:prostata prominuje, má norm. echo, objem 41 cm3. TRUS: resic seminal, max. šírky 16 cm3. Prostata je dosť veľká, zóny sú zachované. Objem je 70 cm3. Výsledky biopsie: odobratých 10 vzoriek z toho 2 pozitívne (1pravý a l ľavý lalok) - zachytený je drobný areál (menej ako 0,5 mm) acinárneho adenokarcinomu prostaty. Gleasonovo skóre pre malý objem nádorových štruktúr len odhadom 8 (4+4), grade III. Diagnóza C 61, M-8140/3, pT1c, pNx, pMx.Predpis: Eligardu 45,0 mg, Flutasim 3x1 tbl. Odporučená scintigrafia skeletu, ktorú absolveje na druhý týždeň. Na ďalší týždeň by sa mal podrobiť operácii.Obávam sa že sa však potvrdia metastázy karciómu prostaty v kostiach, pretože sa skoro 2 roky sťažuje na bolesti kĺbov najmá v členkoch. Pocit stuhnutia a chadu v prstoch nôh. Po odborných vyšetrniach nebola zisten
Dobrý deň, Váš 72 ročný otec má vysokorizikový karcinóm prostaty s hodnotou PSA 96,6ng/ml a Gleasonovým skóre 8 (4+4). Výsledok scintigrafie skeletu ešte nie je známy. Chystá sa na operáciu prostaty, ale neuvádzate aký typ operácie mu bol odporučený. Predpokladám, že ide o transuretrálnu resekciu prostaty, ktorá mu umožní voľnejšie močenie. Radikálna prostatektómia vzhľadom na uvedené parametre ochorenia a vek nie je indikovaná.Začal hormonálnu liečbu, v ktorej je potrebné pokračovať, po mesiaci však liečbu flutasinom treba ukončiť a zostať iba na Eligarde. Po doplnení ostatných vyšetrení ( týka sa to najmä potvrdenia alebo vylúčenia metastáz v skelete) prípadne liečbu doplniť . S pozdravom J. Kliment

Pacient : Ing. Džupon Vlastimil , Brnenské námestie 2238 / 10, 946 03 Kolárovo ,Slovensko , e mail: dzupon@gmail.com , Dobrý deň prajem pán profesor Kliment Som pacient 62 ročný. 1. BIOPSIE prostaty 4/10 v nemocnici Nové Zámky v roku 28.04.2010 mi bol zistený karcinom prostaty , histol. adenoCa G1 . Vzorka z pravého laloka dlžky 1 cm cca 80% tvorí adenokarcinom Gleason grade 2 , ostatné bebigne prostatické tkanivo / Výsledok prikladám ako prílohu / . PSA 9 ng/l = Gleason 4 /2+2/ = štadium T 3a-b, NO , MO na základe MR 20.08.2010 tumor pravej polovice prostaty s prerástaním cez kapsulu s dosahom na pravú vesikulu . 2. Liečený MAB- Lucrin a Androcur 3. Ožiarovaný od 10.09.- do 27.okt.2010 v nemocnici Sv.Alžbety Bratislava ,lokálna ERT prostaty spolu 50 Gy , 4. Ožiarovaný od 7.jan .do 13 jan 2011 v tej istej nemocnici Brachyterapia / 41 zrn J 125 / , Moje otázky : 1. Čo pre prognozu vývoja rakoviny znamená nárast PSA od 10.jan.2011 z PSA 0,11 na 0,53 ng/ m
Odpoveď bola odoslaná na e-mailovú adresu p. Ing. Džupona.

Dobrý večer pán profesor.Chcela by som Vás poprosiť o radu. Manžel má 55rokov apo vyšetreni PSA 3,69 murobili biopsiu s výsledkom: pacient s histol.bverif.adenoca gr.II,Gleason 6-3+3 jedna vzorka 3.Gama skeletu-len degenerat.zmeny,Vyšetrenie MR-Záver-CA prostaty-T2/málo pravdepodobná počínajúca infiltrácia seminálnych vezikúl.Tarlovova cysta S2 Osteitius pubis. Ošetrujúci lekár doporučil operáciu. dal manželovi na výber klasicky alebo rístrojom Da Vinci.Chcela by som sa Vás opý tať Je nutná operácia ihneď? A ak áno je možné operáciu uskutočniť u Vás? Pán profesor ďakujem Vám za odpoveď a prajem Vám veľa úspechov v práci a príjemných dní v osobnom živote.L.babicová s5s3v
Dobrý deň, podľa udaných hodnôt - PSA:3,69ng/ml,pozitívna jedna vzorka s Gleasonovým skóre 6 (3+3)- ide o nízkorizikový karcinóm prostaty. Bezprostredná liečba nie je teraz indikovaná, môže byť sledovaný v istých časových intervaloch a podrobiť sa liečbe vtedy, keď bude plne indikovaná. Operácia u mňa je samozrejme možná. Najvhodnejšie je dostaviť sa teraz na konzultáciu ku mne a celý ďalší postup preberieme. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý večer pane profesore, chtěl bych se Vás zeptat na prognózu mého otce (62 let, dobrá fyzická kondice). Vstupní PSA 7,55 a index 16. Nyní je po operaci prostaty - jejího odstranění vč. lymfatických uzlin. Scintigrafie skeletu negativní, výsledky CT neprokázaly vzdálené metastázy. Po dalším rozboru nám byly sděleny tyto výsledky: T2b N1, Prostatický karcinom GS 4+4 bez extrapulární propagace (bez extraprostatické extenze), bez postižení semenných váčků bez nádorové infiltrace resekčních okrajů s nálezem 2 masivně postižených lymfatických uzlin s celk. vyšetřených 14 uzlin. Bloky 1 a 2: části 2 lymfatických uzlin prakticky kompletně spotřebované metastázou acinárního adenokarcinomu. Nyní má přijít na řadu radioterapie. Prosím Vás o zhodnocení zdravotního stavu a možného dalšího vývoje nemoci. Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem M. Navrátil
Dobrý deň, Váš otec mal urobenú radikálnu prostatektómiu pre vysokorizikový karcinóm prostaty - Gleason 8 (4+4)- bez extraprostatického rozšírenia a bez invázie do semenných vezikúl, chirurgické okraje boli negatívne. Známená to, že bo lokálny nádor kompletne odstránený. Ale sú pozitívne lymfatické uzliny. Teraz sú 2 možnosti,buď bolo odstránenie uzlín kuratívne, čo by znamenalo pozitivitu iba v týchto 2 postihnutých uzlinách ( bola by to ideálna situácia), ale skôr možno predpokladať nádorové bunky aj v ďalších častiach lymfatickej drenáže prostaty. Z tohto predpokladu treba indikovať aj ďalšiu liečbu. Okrem rádioterapie treba liečbu doplniť o hormonálnu liečbu. ktorá môže eliminovať prípadné nádorové bunky vo vzdialených lokalitách. Prognóza môže byť celkom priaznivá, moniteruje sa opakovanými vyšetreniami PSA v priebehu liečby. S pozdravom, J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Pred pol rokom mi bol diagnostikovaný Ca prostaty T2N0M0, PSA 24.27, gleason 8 (4+4), biopsia z 10 vzoriek 6 pozitívnych, gamagrafia kostí negatívna. Bral som bikalutamid a eligard s 6 mes. účinkom. Pred 2 mesiacmi PSA 0.05. Minulý mesiac MR panvy – na axiálnych rezoch v periférnej zóne dorzokraniálne sledujem signál na ploche 33x17x10,8 mm. Transkapsulárne hypointenzívny signál siaha dorzálne obojstranne na odstupy vesicule seminalis, neurovaskulárne zväzky bez známok infiltrácie, v priebehu ilických ciev a zachyteného retroperitonea nedefinujeme patologicky zmenené LU. Mám 56 rokov. Môj otec zomrel v 82. rokoch na Ca prostaty. Prosím o odpoveď na 2 otázky. Aké sú možnosti liečby môjho stavu? Aký je váš názor na použitie protónoveho ožiarenia na Ca prostaty? Ďakujem pekne za vašu odpoveď.
Dobrý deň, mali ste diagnostikovaný vysokorizikový karcinóm prostaty - Gleason 8 (4+4), PSA 24,7ng/ml - scintigrafia skeletu bola negatívna , ste hormonálne liečený s dobrou odpoveďou s poklesom PSA na O, 05ng/ml, MR naznačuje inváziu do semenných mechúrikov. Možnostiďalšej liečby sú 2. Chirurgické odstránenie prostaty - radikálnu prostatektómiu, ale pre presné posúdenie možnosti operácie by som Vás potreboval vidieť a posúdiť stav, vzhľadom na vek je to jedna z dôležitých možností. Druhou možnosťou je pokračovať v hormonálnej liečbe a liečbu doplniť o rádioterapiu. Čo sa týka protónu, výsledky sú rovnaké ako u iných dostupných žiaričov, uvádzajú sa menšie vedľajšie účinky, ale posledné správy z literatúry ani túto výhodu nepotvrdzujú. S pozdravom J. Kliment

Dobry den pan profesor! Otcovi (66r) diagnostikovali v juli 2012 biopsiou rakovinu prostaty. PSA mal 7,32; Gleason 7b (3+4); zahajena MAB. Sken kosti ukazal metastazy (zaver:loziska zvysenej osteogenezy, v niektorych lokaciach aj so zvysenym prekrvenim maju scintigraficky charakter kostnych mts). Prostata bola tuha, s rozsiahlou infiltraciou obojstranne, vpravo aj fixacia. Makke organy (aj kolonoskopia) bez nalezu. Hormonalna liecba zabera, v auguste bolo PSA 0,89; v septembri PSA=0,2. Otec uziva Binabic, okrem toho inj. Eligard (asi polrocne). Po zisteni MTS bolo planovane ozarovanie prostaty odvolane. Zatial otec nema komplikacie. Bolo spravne zrusit ozarovanie? Osteosken je vraj nepresny, nebolo by vhodne urobit aj dalsie vysetrenia ako CT, MR ? Kedy je vhodne aplikovat lieky na monoklonatickej baze? Uz v prvych stadiach, alebo az pri bolesti? Ako dlho zabera hormonalna liecba, resp. co urobit aby zaberala co najdlhsie ? (spominate jej prerusovanie..). Cim by ste doplnili l
Dobrý večer, ako spomínate hormonálna liečba je účinná čo potvrdzuje aj pokles PSA na hodnotu 0,2ng/ml.Ide o veľmi rýchly pokles PSA - od začiatku liečby už v septembri, čo je veľmi dobrý prognostický znak. Aj ostatné charakteristiky nádoru sú priaznivé, iniciálne PSA 7,32ng/ml, Gleasonovo skóre 7 (3+4), t. j. Grade 2. Mal potvrdené metastázy v kostiach, neviem však o aký počet metastáz ide, čím nižší počet tým je prognóza priaznivejšia.Potreboval by som tiež informáciu o ich lokalizácii. Ak sú definitívne potvrdené scintigrafickým vyšetrením, nie je potrebé CT alebo MR vyšetrenie, nezmenilo by to liečebný postup.Ak sú však pochybnosti o scintigrafickom náleze na kostiach najvhodnejšie je urobiť MR. Správne nebola prostata ožiarená, pretože pri metastázach nie je potvrdený účinok rádioterapie. Pri metastázach do kostí sa má liečba doplniť o Zometu, to je bisfosfonát, alebo o denosumab, ktorý je trochu účinnejší. Obidva sú účinné v prevencii komplikácií kostných metastáz.Odporučil by s

dobry vecer prajem znamemu diagnstikovali v malakach rakovinu prostaty mal ist na vysetrenie do Banskej bystrice kde by ho mali aj operovat ale objednali o tam az na 30.1 co sa mi zda celkom dost dlho pri rakovine.neviete mi poradit ci sa to da a nejako urychlit alebo je to typ rakoviny pri ktorej je cas na vsetko teraz je vlastne doma 17 dni a caka co vlastne bude dalej vopred dakujem
Dobrý večer, termín operácie je primeraný, ani na iných pracoviskách nie sú kratšie čakacie doby. Čo sa týka urýchlenia operácie, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť, pretože nepoznám žiadne parametre ochorenia u dotyčného pána, obvykle sa netreba ponáhľaď a možno ani operácia nie je potrebná.

Dobrý deň pán doktor, písala som dva maily, ten prvý pravdepododne zlyhal, takže ešte raz PSA bolo vo výške 64,70 a nejaká hodnota 40ccm, to bolo asi to palpačné / vo veľkosti mandarinky/, má občasné dosť veľké bolesti chrbtice na rôznych miestach , tak sa obávam, že sú tam aj metastázy na kosti, na skríningové vyšetrenie sme ešte neboli, má nám prísť objednávka do Ružomberka práve. Chcem sa Vás spýtať, sme z rajeckých Teplíc, dalo by sa dohodnúť až budeme mať CT výsledky s Vami na Vašom pracovisku v Martine na ďalšom postupe? ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Mária Škorová
Dobrý večer pani Škorová, keď budete mať výsledok CT ohláste sa na mojom telefóne 0907129127 alebo e-mail kliment@jfmed.uniba.sk a dohovoríme sa na termíne stretnutia. S pozdravom J. Kliment

k predchádzajúcemu meilu: ešte na konci sa mi to zdalo nepodstatné, ale pre istotu C61, M-8140/3 , pT1c. ďakujem veľmi pekne . Mária Škorová
Dobrý večer pani Škorová,podľa poskytnutých údajov o ochorení Vášho otca ide o rakovinu prostaty s Gleasonovým skóre 7 (3+4).Histologicky ide o stredne diferencovaný karcinóm s pomerne priaznivou prognózou. Neuviedli ste hodnotu PSA ani palpačný nález na prostate pri vyšetrení cez konečník, aj keď lekár napísal , že ide o štádium cT1c, čo znamená, že nádor na prostate nie je hmatný. Chýba tiež výsledok scintigrafického vyšetrenia kostí. Iba na základe všetkých výsledkov možno zvážiť optimálnu liečbu. Preto sa mi zdá, že aplikovaná hormonálna liečba je prirýchlym rozhodnutím. Váš otec má iba 63 rokov a ak je v dobrom zdravotnom stave a už spomínané vyšetrenia, ktoré nemám k dispozícii sú priaznivé do úvahy prichádza operácia - radikálna prostatektómia, ktorá by ho mohla vyliečiť. S pozdravom. prof. J. Kliment

Dobrý deň chcem sa spýtať na diagnózu môjho otca, ktorú mu nikto bližšie nevysvetlil, len mu povedali, že ho musia objednať na scintigrafiu skeletu.Laickým okom sa obávam, že to je veľmi vážne. Má 63 rokov, a histologický nález:pravý lalok 3-2-2, ľavý lalok 3-2-2, 14 punktátov, 10,11,14-menšie množstvo celé, Punktáty č.10 a 14 sú nereprezentatívne. V punktátoch, č.1,2,3,4,5,6,7,9,11,12, nachádzame subtotálnu až totálnu nádorovú infiltráciu acinárnym adenokarcinomom prostaty Gleas.sk. 3+3, ojedinele 3+4. Vo viacerých vzorkách s nálezom perineuinvázie lymfovasculárnej. Imuno: HMWCK-,p63, CK7-, CK20-, p-504+, PSA+.Liečba analógmi predpis a aplikácia Lucrin 30mg. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpoveď bola odoslaná v doplňujúcej otázke

Dobrý deň,môjmu otcovi (58r.) bola v máji diagnostikovaná rakovina prostaty s metastázami do kostí. Popis diagnózy: PSA 50,13 ug/l, biopsia pozit, Gleason 8/4 4/, na gmg kostí zistené mnohopočetné postihnutie skeletu a na Ct mediastinálna a hílová LAP, paraaortálna a parakaválna LAP v obl. epigastria, deg. zmeny s MTS postihnutím skeletu Th a L chrbtice. Subjektívne slabší prúd moča, nyktúria 3-4x, stolica v norme, bolesti v koxách a chrbtici. Od júna na hormonálnej liečbe Binabic 1x polročne injekcia. Histologicky bola potvrdená adenoca prostatae T3N1M1 OSS. V súčasnosti je po polročnej hormonálnej liečbe, od 6.8.2012 liečba biofosonátom a t.č. v liečbe LHRH agonista. Lieky ktoré v súčasnosti dostáva Eligard, Akiferin, Zometa, Caltrate. Pri kontrole v septembri kleslo PSA na 34,2 a novembri na 25. Chcem sa spýtať či tento pokles PSA dostatočným údajom, že stav sa zlepšuje a je nejaká nádej na vyliečenie a aj odstránenie metastáz z kostí (je to vôbec možné?). Ďakujem za reakcie. J
Dobrý večer, žiaľ, ochorenie Vášho otca je veľmi pokročilé s generalizovaným postihnutím metastázami. Liečba je správna, nič iné v tomto štádiu ochorenia nie je možné urobiť. Aktivita ochorenia sa hodnotí podľa hodnoty PSA, bol zaznamenaný pokles, čo je dobrý znak a treba dúfať, že hodnota bude ďalej klesať. Druhým kritériom hodnotenai odpovede na liečbu je zmiernenie bolestí a zlepšenie celkového stavu.Nie je však nádej na odstránenie metastáz z kostí a ani nádej na vyliečenie.Liečba môže predĺžiť prežívanie, všetko bude záležať na už spomínanej odpovedi na hormonálnu liečbu hodnotenej hlavne poklesom PSA. Ak PSA začne stúpať, znamená to , že ochorenie sa stáva nezávislé na hormonálnej liečbe. Potom sa obvykle začína chemoterapia, ale hormonálna liečba pokračuje ďalej.Ak by mal výrazné bolesti iba v istej lokalite skeletu, možno ich pritlmiť rádioterapiou. S pozdravom prof. J. Kliment

dobry den prajem.pan profesor moj manzel ma rakovinu prostaty gs 8 s metatazami do kosti.Je mozne aby boli metastazy aj do pluc,dakujem Tothova
Dobrý večer pani Tothová, rakovina prostaty zriedkavo metastazuje do pľúc. Je to však možné. V každom prípade však treba zistiť, či metastázy v pľúcach nie sú iného pôvodu ako z prostaty. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, chcel by som sa spýtať na prognózu a priebeh ochorenia môjho otca. Mikroskopicky popis: Lavý lalok prostaty:I.-IV vo všetkých vzorkach prítomne prevažne kribriformné nádorové štruktury, ktoré svojou archytektonikou, cytologickými atapiami a imunohistochemickym profilom _CK HMW-,p504+zodpovedaju karcinomu. Pravý lalok prostaty:V.-VIII. Vo všetkych vzorkách prítomné prevažne kribriformné a menej acinárne nádorové štruktury, ktoré svojou architektonikou, cytologickými atypiami a imunohistochemickým profilom CK HMW- p504s+yodpovedaju karciomu. Geason skore 4+4=8 MKCH C61 M_snomed_1 M-8140/3 Grading 2 Poprosi vás aké sú jeho prognózy na prípadné vyliečenie. Ďakujem
Dobrý večer, Váš otec má diagnostikovaný vysokorizikový karcinóm prostaty (Gleason 8 (4+4), Grade musí byť 3 a nie 2, pričom podľa počtu pozitívnych vzoriek je difúzne postihnutá celá prostata. Aby som sa však mohol vyjadriť k prognóze potrebujem vedieť hodnotu PSA, vek , nález na scintigrafii kostí skeletu, klinické štádium podľa vyšetrenia príslušným lekárom. Z poskytnutých údajov o histologickom vyšetrení bioptického materiálu môžem iba konštatovať, že ide o vážny nález. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, poprosila by som Vás o názor k liečbe môjho manžela - 77 rokov: za posledné dni som toho totiž naštudovala strašne veľa a chcela by som vedieť Váš názor, či popri rádioterapii by ste odporučili aj hormonálnu liečbu? Z 2.11.2012 mám lekársku správu - 5 x valček tkaniva prostaty - v 4 valčekoch je záchytný CONVENTIONAL/ ACINAR ADENOCARCINOMA Gleason score 6(3+3) grade II (WHO, TNM 7th ed) -perineurálna nádorová invázia prítomná - intravaskulárna nádorová permeácia nezistená - nádorová infiltrácia periprostatického tukového tkaniva nezistená, v každom valčeku tvorí kontinuálna lineárna nádorová infiltrácia cca 1 mm, - maligná nádorová infiltrácia predstavuje cca 5-10% objemu zaslaného materiálu - 4 x valček a viaceré drobné fragmenty parenchýmu prostaty bez nádorovách zmien - bez PIN high grade - bez iného podstatnejšieho nálezu potom CT vyšetrenie z 12.11.2012 hovorí o Gleasone pozitívnom 6 (4/9) čo je iné ako v prvom vyšetrení a pokiaľ viem vyššia hodnota b
Dobrý večer, Váš 77 ročný manžel mal diagnostikovaný karcinóm prostaty, v 4 vzorkách mal pozitívny nález dobre diferencovaného karcinómu Gleason 6 (3+3),. dĺžka nádorovej infiltrácie v každej vzorke bola 1 mm. Tento nález je veľmi priaznivý, dobre diferencovaný karcinóm prostaty pomaly progreduje ak vôbec. Neviem ďalšie parametre aké je PSA, aký je palpačný nález na prostate. Tieto parametre sú dôležité k posúdeniu ochorenia a k rozhodnutiu ako postupovať v liečbe. Ak sú tie parametre priaznivé, nijakú liečbu by som u Vášho manžela zatiaľ neodporučil. Stačilo by iba sledovanie PSA a podľa nálezov by sa rozhodlo o prípadnej aktívnej liečbe. Žiadne ožarovanie vo veku 77 rokov pri tomto náleze by som neindikoval, pretože ak nemal doteraz žiadne ťažkosti tak po ožiarení ich bude mať. Treba postupovať opatrne a rozhodnúť sa optimálne v prospech pacienta a jeho kvality života. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj otec má 68 rokov a už 4 krát absolvoval biopsiu. Dva krát po tomto zákroku musel byť hospitalizovaný v nemocnici, nakoľko po dvoch dňoch po zákroku dostal vysoké teploty 39,8 - 40,2. Dne sbol po výsledky z biopsie a lekár mu povedal, že musí absolvovať jedno špeciálne vyšetrenie v Martine, kde mu budú brať vzorku kosti. Chcela by som sa spýtať, prečo sa toto vyšetrenie robí ? Na biopsii mu bolo odobratých 14 vzoriek a vo vzorke č.1 a 2. sa nachádzajú drobné ložiská nádorovej infiltrácie acinárnym adenokarcinomom prostaty Gleas.sk.3+3, mistami úseky HGPIN. zodpovedajúci imunohistochem.profil: HMYCK -, p63-,P-504+,CK7-,CK20-,PSA+.C61M-6140/3 pTlc. Môžte mi prosím Vás vysvetliť, čo konkrétne otcovi je a aká je ďaľšia liečba ? Lekár mu totiž nič nepovedal okrem toho, že musí ísť do Martina na vyšetrenie. Ďakujem Vám pekne.
Dobrý večer, Váš 68 ročný otec mal diagnostikovaný karcinóm prostaty v dvoch vzorkách, ktoré potvrdili drobné ložiská dobre diferencovaného karcinómu. Vzroky z kostí sa pri tomto náleze nikdy nerobia, asi zle pochopil odoslanie na vyšetrenie, pravdepodobne išlo o scintigrafiu skeletu, to je vyšetrenie neinvazívne kde pomocou rádionuklidu sa znázornia kosti a prípadné zmeny v nich. Ochorenie je nízkorizikové, pravdepodobne ho u Vášho otca ani nie je potrebné liečiť. Neviem to však úplne posúdiť , pretože okrem výsledku biopsie nemám k dispozícii žiadne iné parametre ochorenia. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, V decembri v roku 2012 mi bola diagnostikovana adenoca prostatae s odporučaním na radikálnu prostatektomiu. Mám 54 rokov, problémy s močením(slabý prúd moču, vnoci močím 1-krát). Výsledky po tretej biopsii: PSA: 2 RATIO: 6,3 GLEASON: 3+3 Odobraté vzorky 6-krát pravá a 6-krát ľavá strana Moja otázka: Je nutná radikálna prostatektómia pri týchto výsledkoch? A váš názor a odporúčaná liečba S pozdravom pacient Dušan
Dobrý večer, ozvite sa mi ešte raz. Napíšte hodnotu PSA, nález pri palpácii prostaty cez konečník a koľko bolo pozitívnych vzoriek z biopsie.Tieto údaje potrebujem nevyhnutne vedieť. Potom sa vyjadrím k liečbe. Z doteraz udaných hodnôt mi nie je všetko jasné. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Otec sa lieči na rakovinu prostaty formou injekcií Diphereline, odpoveď na liečbu je dobrá, avšak objavili sa u neho nežiaduce učinky ako Quinckeov edem - angioedem následkom podávania dipherelinu. Chcem Vás poprosiť o radu, ktorý z radu liekov GnRH agonistov iný ako diphereline by mohol mať menšie nežiadúce účinky. Chcela by som sa vyhnuť skúšaniu naslepo ...odpoveď mi prosím zašlite na email 2andrea@centrum.sk Ďakujem pekne za radu a prajem všetko dobré
odpveď bola odoslaná na e-mailovú adresu pisateľky

Pán profesor, prosil by som o informáciu. V júli 2012 mi zistili rakovinu prostaty v pokročilom štádiu. Ukazovaťeľ PSA som mal 560. Teraz po začati liečby mám hodnotu PSA 25.Metastáti mám už v kostiach.Bolí ma chrptica a bolesti mám aj v nohách.Nie sú to zatial veľmi veľké bolesti, da sa to vydržať. Liečba spočíva v troch dávkach lieku flutasin a kontrola v urologickej ambulancii jeden krát v mesiaci. V ambulancii dostávam injekciu do brucha pravdepodobne zolodr 4 mg. Teraz mi ošetrujúci lekár predpísal liek Bicalutamid 3 krat denne.Prosím o radu či sa to ešte dá vyliečiť.Ďakujem. Mirosalv Beseda Banská Bystrica
Dobrý večer pán Beseda, ochorenie je skutočne pokročilé a úplne sa nedá vyliečiť . Dá sa však udržať pod kontrolou rôzne dlhú dobu, je to individuálne rozdielne. V liečbe Vám podávajú raz za mesiac injekciu, asi to bude Zoladex 3,6mg a teraz Vám vymenili flutasin za bicalutamid. Bicalutamid sa však neužíva 3x denne, užíva sa 1 krát denne 50 mg rámci tzv maximálnej androgénovej blokády. Liečbu treba doplniť o Zometu, to je liek práve na kostné metastázy a podáva sa v infúzii raz mesačne.Ak by ste potrebovali bližšiu diskusiu ohľadom ochorenia a liečby môžte ma v Martine navštíviť. Prof. J. Kliment

Dobrý deň, bola mi diagnostikovaná rakovina prostaty. Mám 59 rokov, PSA 5,89ng/ml, močová kultivácia negatívna, kreatinín 85umol/l, prostata nezväčšená, pravý lalok tuhší, odber 5+5 vzoriek, vo vzorke č.1 pravého laloka prostaty mikroacinárny adenkarcinóm G1, Gleason skóre 3+3=6, MKCH C61, M_snomed_1 M-8140/3, Grading 1, pravdepodobne cT2. Súčasne sa liečim na anamnézu parox AF/AFL, mám predsieňovú fibráciu a flater. Aký druh lišby je pre mňa najvhodnejší (prostatektónium, ožarovanie, hormonálna ličba) ? Ďakujem
Dobrý deň,podľa poskytnutých údajov ide o nízkorizikový karcinóm prostaty - Gleasonovo skóre 6, PSA 5,89, palpácvia prostaty - nezväčšená, tuhšia, zrejme cT štádium ochorenia. Aj keď úplne všetky parametre Vášho ochorenia nepoznám, navrhoval by som rádioterapiu vo forme brachyterapie - aplikácia rádioaktívnych zŕn do prostaty.Operácia vzhľadom na interný nález je pre Vás viac riziková, preto by som volil práve menej rizikovvý spôsob liečby.

Manžel na vyšetrenie prostaty ma hodnoty PSA 5,3ng/mnl, fPSA 1,21 free 22,83% záver BPH/vyššie tPSA,nižšie fPSA. Môže ísť aj o rakovinu prostaty?
Dobrý deň, podľa uvedených hodnôt najpravdepodobnejšie nejde o rakovinu prostaty aj keď ju úplne neviem vylúčiť. Pre BPH svedčí aj percento voľnej frakcie PSA. Vyššie celkové PSA môže byť aj pri BPH. Neviem koľko rokov má Váš manžel, pretože hodnoty PSA závisia aj od veku. Odporúčam v pravidelných 6 mesačných intervaloch kontrolovať hodnotu PSA a podľa dynamiky hodnôt sa prípadne ošetrujúci lekár rozhodne vykonať biopsiu prostaty.prof. J. Kliment

Mal som zúženú močovú trubicu a po operačnom zákroku mi ju rozšírili v Nitre na urologii.Ináč mám Ca prostaty!Stále chodím močiť a v noci aj 5 až 6x.Chcel by som vedieť že aká je prevencia proti tomuto lebo som z toho velmi smutný a nešťastnýProsím Vás o radu a pomoc pán prednosta!Ďakujem Vám vopred za ochotu!Posledné PSA mám 0.96 Ahlavne by som Vás ešte poprosil že aké bylinkové čaje mám užívať?Ostávam s pozdravom T.Varga M.R.Štefánika 14 Levice.mobil.0907484439
Dobrý deň, k vyjadreniu o Vašom ochorení by som potreboval ďalšie údaje. Ozvem sa Vám na uvedené telefónne číslo a celý problém prediskutujeme.Prof. J. Kliment

OPRAVA ÚDAJOV V MOJEJ PREDCHÁDZAJÚCEJ OTÁZKE: Dobrý deň prajem, pán profesor, keď dovolíte, moja otázka: V októbri 2006 (vtedy som mal 56 rokov) mi bola vykonaná radikálna prostatektómia (Gleason 2+3), adenokarcinóm bol viazaný na prostatu (T2). Po operácii som mal PSA 0,04, po polroku 0,023 (nadir) a potom PSA stúpalo, v januári t. r. dosiahlo 0,22, pri opakovanej kontrole vo februári opäť 0,22. Lekári mi odporučili rádioterapiu. Absolvoval som ju v Košiciach (16 žiarení x 3,13 Gy) a po 6 týždňoch (jún t. r.) som bol na kontrole. Moje PSA pokleslo, ale iba na 0,13. Čakal som však výraznejšie zníženie PSA. Keď som bol opäť na kontrole v septembri, PSA kleslo na 0,1. Môže účinok rádioterapie ešte ďalej doznievať a dá sa očakávať, že keď pôjdem začiatkom roka na kontrolu, že moje PSA ešte poklesne? Alebo sa už bude udržiavať, resp. oscilovať okolo dosiahnutej úrovne? Môže začať aj podstatne stúpať? Ďakujem pekne za odpoveď!
Dobrý večer, vo Vašom prípade išlo o biochemickú progresiu ochorenia po radikálnej prostatektómii. PSA stúpalo veľmi pomaly a vtedy je pravdepodobné, že ide o lokálnu recidívu ochorenia, teda v mieste po odstránenej prostate. Po rádioterapii sa znížila hodnota PSA, ale nie tak, ako by ste očakávali. Po rádioterapii však pokles môže pokračovať takmer do jedného roka, kedy sa obvykle hodnoty PSA stabilizujú. Je preto možné, že pri najbližšej kontrole sa zaznamená ďalší pokles. Aj keby sa hodnota PSA už neznižovala, môžte byť s liečbou úplne spokojný. Hodnoty PSA zostávajú stabilné a nemyslím, že by sa mohli zvyšovať. Želám Vám všetko najlepšie . S pozdravom , J. Kliment

Dobrý den pane Profesore prosim o doporuceni a zpusobu lecby. Mám 51 let ,klinicky nalez Hyprpplázia prostaty PSA 10,7 vzorka 5 Adenokarcinom G2 gleason score 8/5+3/ zabera 40% vzorky , vzorka 7 Adenokarcinom G2 gleason score 8/5+3/ zabera 30% vzorky prosm o dopruceni lečby mnohokrat dekuji
Dobrý deň, podľa uvedených hodnôt ide o vysokorizikový karcinóm prostaty a vzhľadom na vek, aj keď dopodrobna nepoznám Váš nález, odporúčam radikálnu prostatektómiu. prof. J. Kliment

Dobrý den pane Profesore prosim o doporuceni a zpusobu lecby. Mám 51 let ,klinicky nalez Hyprpplázia prostaty PSA 10,7 vzorka 5 Adenokarcinom G2 gleason score 8/5+3/ zabera 40% vzorky , vzorka 7 Adenokarcinom G2 gleason score 8/5+3/ zabera 30% vzorky prosm o dopruceni lečby mnohokrat dekuji
Dobrý večer, podľa údajov, ktoré ste mi poskytli ide o karcinóm prostaty s vysokým rizikom pre progresiu - Gleasonovo skóre bolo v oboch vzorkách 8 (5+3). V tomto prípade, aj vzhľadom na vek, odporúčam chirurgické odstránenie prostaty - radikálnu prostatektómiu. Predtým sú ešte potrebné doplňujúce vyšetrenia a to scintigrafia skeletu a magnetická rezonancia prostaty a panvovej oblasti. J. Kliment

Dobry den pan profesor, vopred by som sa chcel podakovat za precitanie a Vasu odpoved na nasledujucu otazku. Ako prevencia a liecebna latka sa v literature uvadza vitamin B17. Viete mi prosim povedat v akom pomere ucinnej latky / kilogram hmotnosti pacienta sa odporuca vitamin uzivat? Takisto, aky pomer ucinnej latky sa nachadza v 100 g neupravenych cerstvych semien marhuli? Za odpoved Vam vopred velmi pekne dakujem. S pozdravom, Ing. Martin Pavlinsky
Vážená pán inžinier, žiaľ, na Vašu otázku Vám neviem odpovedať. Alternatívnou medicínou sa zaoberám minimálne a na tak cielenú, presnú otázku nedokážem odpovedať. Skúste nájsť odpoveď cez internet. S pozdravom, J. Kliment

Pán profesor, veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď. Štefan Hittmár, Žilina
Vážený pán Hittmár, želám Vám všetko najlepšie. J. Kliment

Dobry vecer, chcela by som sa poradit ohladom liecby, co by ste skor odporucili pri novodiagnostikovanom adenokarcinome prostaty- Gleas.skore 7(3+4), T2N1M0. Jedna sa o 60r.pana. Velka vdaka.
Dobrý večer, vzhľadom na vek, predpokladám aj dobrý zdravotný stav, by som odporučil radikálnu prostatektómiu. Nie je mi však jasné štádium N1 znamenajúce metastázu v lymfatickýchn uzlinách. Táto sa dá stanoviľ iba na základe odstránenia lymfatických uzlín aj ich pozitivite pri histologickom vyšetrení. S pozdravom, J.Kliment

Vážený pán Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc., chcem sa poradiť ohľadne liecby kostnych metastaz rakoviny prostaty otca monoklonalnymi protilatkami. Ktore monoklonalne protilatky su pre otca vhodne? Aku inu liecbu kostnych matastaz rakoviny prstaty by ste otcovi odporucili? Bisfosfonaty pacienti zle znasaju a su vhodne pre pacientov s vysokym vapnikom v krvi. Otec do tejto skupiny nepatri a mame bisfosfonaty zdravotny stav zhorsili, odvapnili kosti a zvysili parathormon. Otec 66, dlhorocny pravidelny darca krvi, predtym zdravy bez akychkolvek diagnostikovanych a liecenych zavaznych zdravotnych problemov, PSA4, T0, močí cez PK,po operacii chrbtice, metastaza z rakoviny prostaty mu tlacila na miechu, ma problemy s chodzou. Otcov urolog aj vseobecny lekar uz pred 10 rokmi, po pravidelnych opatovnych navstevach odignorovali a neriesili otcove zvysene PSA,T...Na Slovensku sa rakovina zacina riesit az ked udru na pacienta metastazy?
Dobrý večer, u nás dostupnou liečbou kostných metastáz karcinómu prostaty je monoklonálna protilátka denosumab / preparát Xgeva/. Túto liečbu aj odporúčam, je účinnejšia ako liečba Zometou, čo je bisfosfonát. Váš 66 ročný otec mal diagnostikovaný karcinóm prostaty z metastázy v stavci chrbtice. Bo predtým pravidelne kontrolovaný a sledovaný urológom. Neviem, akú mal inicálnu hodnotu PSA ani aký mal pohmatový nález na prostate.Pri Vami udávanej hodnote PSA 4,0ng/ml nebývajú metastázy, iba vo výnimočných prípadoch , keď karcinóm tvoria nediferencované nádorové bunky produkujúce minimálne množstvo PSA. V týchto prípadoch však býva jednoznačný pohmatový nález na prostate poukazujúci na karcinóm. Z neúplných údajov sa preto neviem spoľahlivo vyjadriť prečo bola diagnóza karcinómu prostaty urobená neskoro. Predpokladám, že hormonálnu liečbu,najlepšie v tomto pokročilom prípade Firmagonom, začal . Treba zvážiť aj transuretrálnu resekciu prostaty, ako paliatívny výkon, ktorý umožní obnovenie s

Pán profesor, prvý klinický nález som mal PSA 30,5 ng/ml, výsledky biopsie:Adenokarcinom prostaty, gleason score 6 (3+3) zaberá 22 %. Myoadenomatozna hyperplázia, chronická prostatitída. Od 25.7.2012 beriem Cyproplex a Eligard.27.9.2012 pri kontrolnom vyšetrení som mal PSA 0,68 a testosteron 0,137. Od vtedy neberiem Cyproplex ale Binabic. Chcem sa spýtať či treba postúpiť aj rádioterapiu? A keď by boli zistené pri vyšetrení metastázy nie je možné pristúpiť k rádioterapii? Dakujem S úctou Ján Zima
Dobrý večer, mali ste zvýšenú hodnotu PSA, ale pomerne priaznivý histologický nález - Gleasonovo skóre 6, teda dobre diferencovaný karcinóm prostaty. Ak nemáte metastázy, ak ste v dobrom zdravotnom stave, vek nižší ako 70 rokov prichádza do úvahy aj operačné odstránenie prostaty. Druhou možnosťou je kombinovaná liečba hormonálna, ktorú už absolvujete, v kombinácii s rádioterapiou. Ak by ste mali potvrdené metastázy rádioterapia nie je indikovaná. Inak, netreba užívať Binabic, stačí iba liečba Eligardom. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, môj otec( 71 ) bol v októbri presne rok po robotickej operácii prostaty, hodnoty PSA sú dobré, ale odvtedy má inkontinenciu moču najťažšieho stupňa.Psychicky to už veľmi ťažko zvláda, dúfal že do roka sa to znormalizuje ale čím ďalej, tým je silnejší únik moču.Dá sa s tým ešte niečo urobiť ? Ďakujem pekne, s pozdravom Judita Magyarová
Dobrý večer,zlepšenie po roku od operácie sa už nedá očakávať. Existujú operačné techniky, ktoré môžu upraviť alebo aspoň zmierniť únik moču. Ide o použitie suburetrálnej pásky, čo sa podobá operácii, ktorá sa používa u žien s inkontinenciou moču. Pre zhodnotenie stavu a návrh riešenia by som však potreboval Vášho otca vyšetriť. S pozdravom J. Kliment

Vážený pán Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc., chcem sa poradiť ohľadne otcovej medikamentóznej liečby karcinómu prostaty. Otec je lekármi zanedbaný pacient, ktorý od r.2002 pravidelne navštevoval urológa s BPH. Ale urológ otcovi počas desaťročnej "liečby" BPH neurobil ani biopsiu prostaty...Acinárny adenokarcinóm prostaty, Gleason 7/3+4/, grade III bol diagnostikovaný až po laminektómii Th5 a parc. Th4 s resekciou tumoru s histologicky potvrdenou MTS adenoca v uvedených oblastiach. Otec absolvoval hormonálnu liečbu: ELIGARD 45 MG, plv iol 1x45 mg, 1bal, BICALUTAMID 50mg 2x1 2 týždne.Otec močí cez PK, nový urológ mu predpísal TAMUROX,TAMSULOSÍN 10x10 CPS 0,4mg na vyriešenie močenia bez PK.Operácie sú údajne zbytočné.Žiadna iná onkoliečba nebola otcovi zatiaľ nasadená.Posúdite prosím doterajšiu medikamentóznu liečbu Ca prostatae? Na akú liečbu, medikamenty, terapie má otec nárok? Aké sú najnovšie metódy liečby do kosti metastázovanej rakoviny prostaty vo svete? Ako sa postupuje pri l
Dobrý večer, diagnóza karcinómu prostaty bola, žiaľ, histologicky potvrdená až po laminektómii. Ide teda o pokročilé ochorenie s metastázami v kostiach. Neuviedli ste vek Vášho otca, ani iniciálnu hodnotu PSA a v akom celkovom zdravotnom stave je v súčasnosti. Primárnou liečbou pokročilého ochorenia je hormonálna liečba, ktorú správne dostáva. Tamsulosín, ktorý mal tiež ordinovaný, môže pomôcť pri obnove spontánneho močenia, aby bol zbavený katétra. Ale najvhodnejším spôsobom ako obnoviť močenie je transuretrálna resekcia prostaty - ak nie je z rôznych príčin kontraindikovaná, najčastejšie sú to interné ochorenia.Pretože ide o pokročilé ochorenie s kostnými metastázami mal by dostávať bisfosfonáty - Zometu alebo denosumab. Bližšie informácie o karcinóme prostaty môžte získať aj z mojej publikácie pre pacientov s názvom Čo treba vedieť o ochoreniach prostaty. Je dostupná v predajniach kníh. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň p. profesor, chcel by som sa spýtať, po odbere krvi mi bolo namerané 3,73 PSA, bola mi daná liečba s prostamol uno cca 3 mesiace.Asi po troch týždňoch začínam pociťovať bolesti v rôznych častiach brucha a chrbta, dokonca v práci mi hovoria, že chudnem a som bledý. Začínam mať problém so sexom, čo pred dvoma mesiacmi nebolo.Chcel by som vedieť, či ´mám urýchlene navštíviť opäť svojho lekára a po prečítaní rôzných článkov je odporúčaná magnetická rezonácia. Pomohlo by mi to k diagnostikovaniu môjho problému.Ten sexuálny život je vyvrcholením problému a preto by som to chcel riešiť čím skôr. Ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, hodnota PSA je hraničná alebo ľahko zvýšená , neviem koľko máte rokov. Užívanie prostamolu nič nerieši, nemá nijaký vplyv na prípadné zhubné ochorenie prostaty iba môže čiastočne zlepšiť ťažkosti s močením, ak vôbec nejaké máte. Pri uvedenej hodnote PSA vylučujem príčinu ťažkostí v ochorení prostaty. Sexuálne problémy pravdepodobne sú psychogénne a môžu súviesieť s obavami z ochorenia prostaty. Ohľadom ďalších ťažkostí sa poraďte s Vaším praktickým lekárom, možno budete potrebovať vyšetrenia iných orgánov. Informujte však aj Vášho urológa o svojom zdravotnom stave. Prof. J. Kliment

Prosím o Váš názor na mou rakovinu prostaty. Pře 5lety mi byla zjištěna rakovina T3bN0M0 GS5 PSA22. Podstoupil jsem hormonální léčbu a radioterapii. PSA kleslo na 0,28 a na této hranici s mírnými výkyvy se drželo celých pět let. Nyní po půlroční kontrole stouplo na 0,6. Jsem pozván na kontrolu až po roce, s tím, že není třeba se vzrušovat. Je to tak v pořádku. Myslím, že by kontrola měla být provedena dříve. Děkuji
Dobrý večer, na základe uvedeného štádia ochorenia ,Gleasonovho skóre a hodnoty PSA môžem konštatovať, že Vaša liečba bola správna. Hodnota PSA sa však teraz zvýšila na O,6ng/l, čo môže svedčiť pre začiatok biochemickej progresie ochorenia a aktivizáciu ochorenia. Na druhej strane však nemusí a môže sa opať ustáliť na približne rovnakých hodnotách. Vo Vašom prípade by som odporučil predsa včasnejšiu kontrolu PSA a to o pol roka od nameranej vyššej hodnoty. Je to potrebné pre detailnejšie posúdenie stavu ochorenia a nakoniec aj pre Vaše uspokojenie. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobrý deň.Pán profesor chcel by som sa s vami poradiť.Môj otec 77 rokov prekonal mozgovu mrtvicu nasledkom ktorej ochrnul na pravú polovicu tela.Už 15 rokov žije s týmto ochorením avšak až doteraz nemal problémy s močením.V júli ho museli cievkovať a nasadili mu hadičku do mechura.Od vtedy ma stále trubičku zavedenú už mu ju museli 7 krát vymienať lebo mu moč dostatočne neodchádzal a mal veľke bolesti.Lekár nám povedal že PSA má v poriadku ale vzhľadom na jeho stav operácia nie je možná a ani nie je ina možnosť ako tato hadička doživotne a jej mesačné vymieňanie.Odkedy má zavedenú trubičku už 3 krát musel brať ATB vzhľadom na zápal.Naozaj nie je iné riešenie u takto ťažko postihnutých pacientov? Otec nie je trvalo ležiaci. S pomocou dokáže prejsť okúpať sa a aj po pszchickej stránke je na tom dobre.Ak je možné poprosím vás o odpoveď. Velmi pekne ďakujem.
Dobrý večer,u Vášho otca ide o vysoké operačné riziko vzhľadom na neurologické postihnutie.Na druhej strane už roky žije po mozgovej príhode, je čiastočne pohyblivý a preto by som možnosť operačnej liečby úplne nevylučoval. Pre rozhodnutie či operovať alebo nie sú potrebné dôkladné vyšetrenia interné, neurologické a anesteziologické, na základe ktorých možno urobiť definitívne rozhodnutie. Konzultujte týchto špecialistov čím najskôr, obvykle sa po dlhodobej katetrizácii močového mechúra šanca na operáciu stráca. Prof. J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor. Mám 62 rokov - pri preventívnej prehliadke mi boli zistené problémy s prostatou. Absolvoval som nasledovné: Prvý odber: 7. 6. 2012 - PSA 5,98 Druhý odber: 26.9. 2012 - PSA 6,567 Biopsia 1. 10. 2012 Opis z 9. 10. 2012: ...V punktátoch č. 1 – 7 nachádzame parciálnu až subtotálnu nádorovú infiltráciu acinárnym adenokarcinómom prostaty Gleas.sk. 3+3, bez zachytenia lymfovasculárnej, resp. perineurálnej nádorovej invázie. V ostatných vzorkách s úsekmi adenomatóznej hyperplázie, miestami s HGPIN, miestami s chronickým, aktívnym nešp. zápalom. Imunohistochem. vyš.: CK7-, HMWCK-, p63-,P-504+, PSA1. C61 M-8140/3 pT1c ............... Prosím o Vaše posúdenie stavu, resp. odporúčanie na ďalší postup. Ďakujem Štefan Hittmár, Žilina
Dobrý večer. Podľa výsledku bioptického vyšetrenia prostaty ide karcinóm prostaty s pozitivitou v 7 bioptických vzorkách, dobre diferencovaný - Gleason 6 (3+3) a s hodnotou PSA 6,56ng/ml. Ide zrejme o nádor, ktorý je lokalizovaný na prostatu (nepoznám však pohmatový nález na prostate) . Podľa Vami uvedených výsledkov, aj keď nie celkom úplných, najvhodnejším postupom je chirurgické odstránenie prostaty. Do úvahy by ešte prišla liečba žiarením - brachyterapia alebo aj externá rádioterapia. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň pán doktor,mám 51 r. a dnes som bol na kontrole k výsledkom krvi na PSA, laboratórny výsledok bol 3,73, čo je k môjmu veku pomerne vysoká hodnota. Pociťujem bolesti pri erekcii, v noci sa silne potím a mám bolesti v pravom boku v oblati pravej obličky. Moč bol odobraný s dobrým výsledkom. liečba bola užívanie Prostamol uno 1xdeň a potom znovu na odber. Na tejto stránke som sa dočítal, že je dobré využiť diagnostiku buď CTC, alebo magnetickou rezonáciou. týmto by so Vás chcel poprosiť o radu pre ďalšiu liečbu a či doterajšie vyšerenie a liečba je správna. Ďakujem Vám veľmi pekne. Porubčanský
Dobrý večer. Postup lekára pri Vašom vyšetrení bol správny. Zaznamenala sa pre Váš vek vyššia hodnota PSA a ak sa pri ďalšom meraní PSA táto vyššia hodnota potvrdí je potrebná biopsia prostaty, ktorá buď potvrdí alebo vylúči rakovinu prostaty. Ostatné ťažkosti, ktoré udávate iste nesúvisia s ochorením prostaty. Treba ich však Vášmu lekárovi povedať a on urobí potrebné vyšetrenia. CT ani MR vyšetrenie v tejto fáze Vášho vyšetrenia nie je indikované a nepomôže v diagnostike. prof. J. Kliment

Dobrý deň pán doktor! Môjmu otcovi, ktorý má 61 rokov a nikdy predtým nebol vážne chorý, diagnostifikovali karcinóm prostaty. Jeho PSA malo hodnotu 431ng/ml, bola u neho vykonaná biopsia s výsledkom Gleasonovho skóre 8. Tento týždeň u neho aplikovali LUCRIN-DEPOT ako aj ANDROCUR-DEPOT. Teraz by mal absolvovať scintigrafiu kostí. Všetko nasvedčuje tomu, že rakovina metastázovala do kostí. Ma problém zdvihnúť ľavú ruku, skoro sa unavý, je totálne vyčerpaný, bolia ho pľúca, chrbtica... chcel by som vedieť, čo ho (nás) v najbližšej budúcnosti čaká, ako vieme docieliť aspoň to, aby netrpel toľko, čo teraz. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Zrejme ide o pokročilý karcinóm prostaty s metastázami, ktoré síce zatiaľ neboli potvrdené, ale PSA a klinické symptómy tomu jednoznačne nasvedčujú. Hormonálna liečba sa začala teraz a treba dúfať, že bude účinná. Malo by sa to prejaviť poklesom PSA asi po mesiaci pri tomto tomto type hormonálnej liečby. Vzhľadom na klinický stav podľa môjho názoru by bola vhodnejšia liečba Firmagonom, ktorá zabezpečí už na druhý deň po podaní kastračnú hladinu testosterónu a nasleduje po tom aj zlepšenie ťažkostí. Ak teda hormonálna liečba bude účinná tak sa zlepšia aj ťažkosti. Efekt liečby je však dočasný a trvá podľa rozsahu metastáz od 6 do 18 mesiacov.Potom sa opäť zvyšuje hladina PSA a zhoršia sa aj symptómy ochorenia. Liečba sa potom dopĺňa o chemoterapiu, prípadne ak budú už u nás dostupné aj ďalšie možnosti (abirateron, alfaradin, MDV3100/, ktorých účinnosť je v súčasnosti potvrdená v klinických štúdiách. Bolesť možno tlmiť aj ožiarením bolestivých miest. S pozdravom J. Kliment

Dobrý deň.P.Prof.bol som uVás pred rokom s karcinom prostaty,dohodli sme sledovanie.PSA vyskočilo na 9,5.Pijem z.Jačmeň a chlorelu, snažím sa i ovocie a zeleninu,ale niečo som okašľal.Urológ MUDr.Pilar ma poslal k Vám.Mám zato,že ešte to treba sledovať, pri dodoržovaní životosprávy.Rád byiklujem,chodiť do pary a plávanie.Viete mi poradiť stravovanie a cvičenia? Alebo radšej prísť osobne? Ďakujem
Najlepšie bude osobne sa stretnúť a prediskutovať ochorenie a ďalšie možnosti postupu. Ohláste sa telefonicky a dohovoríme termín stretnutia. S pozdravom J.Kliment

Vazeny pan prof.dr.Kliment, chcem sa Vas spytat, ci by ste boli taky laskavy a paskytli nam osobnu konzultaciu . Mojmu manzelovi na zaklade postupne rastucich hodnot PSA (sucasnosti 8,28)a vysledkov magnetickej rezonancie uskutocnia biopsiu a to 17.10.2012. Neviem kedy budu vysledky, ale predpokaldam, ze do konca oktobra by mohli byt. Pre dalsiu liecbu je pre nas Vas nazor velmi dolezity, preto VAs uctivo prosime o moznost konzultacie. Dakujem za odpoved.
Dobrý večer, rád poskytnem konzultáciu. Keď budete mať k dispozícii výsledky vyšetrení, dohovoríme sa na stretnutí. Môžte mi zavolať na mobilný telefón 0907 129 127 a určíme si dátum stretnutia. J. Kliment

Mám 48 rokov. Mal som problémy s močením a spojené s horúčkou.Po preliečení s nolicinom som som šiel na vyšetrenie k urológovi. Bola mi odobratá krv na vyšetrenie s výsledkom S-PSA 5,01 ng/ml, S- voľný PSA 0,21 ng/ml,fPSA/tPSA ratio 4,19%. Z dôvodu podozrenia na rakovinu prostaty som podstúpil biopsiu prostaty (10 odberov) s výsledom - vo všetkých odberoch prostatické tkanivo, avšak sú prítomné ložiská granulomatózneho zápalu.Prosím Vás o odpoveď, o aký zápal sa jedná, ako je ho možné vyliečiť. Za skorú odpoveď Vám vopred ďakujem.
Prekonali ste zápalové ochorenie prostaty a biopsiou sa potvrdila granulomatózna prostatitída. Presná príčina tohto ochorenia nie je celkom známa. Ale môžte byť úplne spokojný, ochorenie väčšinou nie je potrebné ďalej liečiť. Ak by ste však výrazne zle močili v tom prípade je potrebná bežná operácia na úvoľnenie močenia - TUR tak ako sa robí pri nezhubnom zväčšení prostat. Ochorenie nie je zhubné a ani v budúcnosti nebude príčinou vývinu rakoviny prostaty. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobry den. Chcem sa informovat na liecebny postup v pripade nasledovnych faktov: stadium T3aM0N0, Gleason (5+4=9), WHO high grade 3 - 4,PSA pred liecbou 8. Pacient 59 rokov. Nasadená je cca. 3 mesiace hormonalna liecba. Pacient dostal odporucenie na radikalnu prostatektomiu. Chcem sa spytat ci by operacia bola efektivna a na Vas nazor na celkovu prognozu.
Dobrý večer.Ide o lokálne pokročilý karcinóm prostaty(podľa uvádzaného štádia prerastá cez puzdro prostaty) a má nepriaznivý histologický stupeň malignity, ktorý svedčí pre biologicky agresívne ochorenie. Operácia je možná, ale treba počítať s tým, že môžu zostať pozitívne chirurgické okraje a aj riziko mikroskopických metastáz v lymfatických uzlinách, ktoré sa odstraňujú počas operácie, je pomerne vysoké. Liečba v týchto prípadoch sa doplňuje o hormonálnu liečbu, ktorá sa už vo forme neoadjuvatnej aplikuje a pooperačne sa v nej pokračuje, potom aj v kombinácii s rádioterapiou. Prognóza ochorenia je vážna. Bližšie a aj presnejšie odporúčanie liečebného postupu by som mohol urobiť po vyšetrení pacienta. prof. J. Kliment

Dobrí deň pán Profesor pred 2,5 roka my zistili nádor prostaty PSA 9,1 po punkcii Glasov skore 5+5=10 pán Dr mi nasadil inekcie Firmagon po mesiace PSA 2,4 za 4 mesiace PSA 0,9 medzi tím som mal ďalšie vyšetrenia (Gamografia: negatív,CT: podľa môjho urológa slušné,Magnetická rezonácia: bez prerastanie kapsule prostaty.)tak že do poručily rádio terapiu.Zatiaľ stále na hormonálnej liečbe.Pravidelné troj mesačné kontroly,a PSA od rádioterapie cca 2 roky 0,02 podla vás aká je ďalšia prognóza.ďakujem za odpoveď a som s pozdravom Jurányi
Dobrý večer pán Jurányi, podľa Gleasonovho skóre máte agresívny nádor prostaty pri nízkej hodnote PSA. Ďalšie vyšetrenia nepreukázali rozšírenie nádoru mimo prostaty.Liečbu treba doplniť o rádioterapiutak ako Vám ju navrhol Váš urológ. Doterajšia liečba Firmagonom bola účinná, čo sa prejavilo poklesom PSA. Treba len dúfať, že po doplnení liečby o rádioterapiu sa účinnosť liečby udrží dlhú dobu. Riziko progresie ochorenia po určitom čase však pri Glesaonovom skóre 10 je vysoké.

Dobrý deň, pán profesor, chcem sa opýtať:môj priateľ má 62 rokov a rakovinu prostaty.Je muž po odstránení prostaty ešte schopný erekcie? Za Vašu odpoveď Vám ďakujem. Marika z Nitry
Po radikálnom odstránení prostaty sa žiaľ erektilná funkcia obvykle poruší. Záleží však aj na rozsahu ochorenia, v začiatočnom štádiu ochorenia je často možné zachovať nervy, ktoré sú potrebné k erekcii. V pokročilejších štádiách to obvykle nie je možné. Sú však spôsoby ako aspoň u časti pacientov po odstránení prostaty obnoviť erekciu.

Moja rakovina prostaty sa nasla uplnou nahodou vdaka neurologicky, ktora ma poslala na PSA vysetrenie v suvislosti s mojou Hortonovou neuralgiou, (markery 9,28 po 2 mesiacoch 8,35) mi doporucili biopsiu, pricom pohmatom nezistili absolutne ziadne zvacsenie, vsak potvrdila nalez:- stredne dif. invazivne rastuci adenoca prostaty GS 2+3=5. V B.Bystrici minulý týzdeň na ureoonkologii doporucili invazivny zasah - odstranenia prostaty. Doktor v sprave o náleze nenasiel pocet odobratych vzoriek, navrhol MR (mag. rezonanciu) v oblasti malej panvy (20.9.2012). Mohol by som ocakavat skor, ze mozem mat onkologicky nalez napr. hrubeho creva. V tejo suvislosti sa rieši len problem prostaty. Mám zaujem riesit stav aj inych organou na onkologicke vysetrenie, lebo sa citim zdravi, v podstate nepijem, nefajcím k veku 53, citim sa vitalny. Potrebujem s niekym skonzultovat aj ine suvislosti, ktore mi poukazu co sa deje so mnou ako dalej, lebo vytazeni lekari riešia len tento nahodou
Požiadajte Vašho praktického lekára o komplexné preventívne onkologické vyšetrenie. Mali by ste absolvovať všetky preventívne vyšetrenia pred navrhnutou operáciou prostaty. Pri normálnom palpačnom náleze na prostate , pri iba jednej pozitívnej vzorke a s priaznivým Gleasonovým skóre, hodnote PSA pod 10 by som sa s operáciou vo vašom veku neponáhľal. Ide o nízkorizikový karcinóm prostaty a až čas ukáže, či je operácia potrebná.

Dobry den pan doktor ja sa chcem spytat moj otec ma na semmeniku jednom taku velku gulu skoro ako vacok...a nechce ist k lekarovi..ci sa hanbi,alebo neviem ..ma to uz asi 3 roky, chcela,by som sa spytat o co asi ide..moze to byt nador?
Ide zrejme o hydrokelu - tekutinu , ktorá sa nahromadí v obalioch semenníka. Ochorenie sa dá ľahko liečiť operáciou.

Dobrý večer pán MUDr. Kliment. Mám 64 rokov. 21.6.2012 som absolvoval biopsiu prostaty po postupnom narastaní PSA za obdobie asi 2,5 roka o asi 2,3 ng/ml na súčasných 7,14.Výsledok biopsie bol pozitívny na Adenokarcinom s výsledkom Gleason 7/4+3, G3, O - per rectum len mierne zväčšená propstata, vľavo pri báze tuhšej konzistencie OP +/-, Trus- P kalk. objem prostaty 25 ml, bez presvedčivých ložiskových zmien , vezikuly symetrické, bez dilatácie. Počas prev. prehliadok moč neg.Neviem sa rozhodnúť medzi rádioterapiou a operáciou. Ďakujem
Dobrý večer, podľa uvedených parametrov ide o karcinóm prostaty so stredným rizikom progresie, ak ste v dobrom celkovom zdravotnom stave skôr by som sa priklonil k operácii. Liečba je potrebná, máte šancu sa vyliečiť. S pozdravom prof. J. Kliment

Jozef Trella, Podolinec Vážený pán Profesor Ján Kliment CSc. V e-mailovej správe som Vám napísal o svojích promlémoch. Pokial by však bola možnosť namiesto e-mailovej komunikacie osobná návšteva prišiel by som v termíne Vámi určenom. Za všetko vopred ďakujem a ostávam s pozdravom
Vážený pán Trella, do 20.8.2012 som na dovolenke. Rád Vás vyšetrím po návrate z dovolenky v ktorýkoľvek deň po 21.8 . 2012. S pozdravom J. Kliment

Laboratorné vyšetrenie PSA:5,640ng/ml.,fPSA:0,557 ng/ ml., fPSA 9,6 %. Prostata len mierne zväčšená, ohraničená. Ťažkosti žiadne. Následne punkcia prostaty. A vzorok s okrskom atrofických žliazok B: vzorka s drobným limitovaným ložiskom acinárneho adenokarcionómu, Gleason skóre 5/ 2+3/. Imunohistochemický je AMACR+, CK34betaE12p-63.C: vzorka so skupinou atrofických žliazok D: vzorka s nodulárno hyperplastickými zmenami, E: vzorka s hyperplastickými zmenami a okrskom charakteru PIN F: vzorka s hyperplastickými zmenami a riedkými lymcytárnimi infiltrátmi G: vzorka bez podst. nálezu H: vzorka bez podst. nálezu, I vzorka s miernými hyperplastickými zmenami, J vzorka bez postatného nálezu. Výsledok C T vyšetrenia Histologický verifikovaný Ca prostaty bez známok infiltrácie okolia /T2NO MO/Cysta renis bilat. / Bosniak I/ Na základe týchto vyšetrení konzultácia s lekárom, kde bolo navrhnuté chirurgicke odstránenie prostaty a na moj návrh, či nie je vyhnejšia radioterapi som dostal možnosť sa
Dobrý večer, podľa Vašej e-mailovej adresy predpokladám, že sme sa dohovorili na osobnej konzultácii. Vzhľadom na uvedené parametre a odporúčanie lekára je to najvhodnejší spôsob ako celú problematiku prediskutovať. S pozdravom J.Kliment

Dobrý deň , rada by som sa opýtala našmu starému otcovi oznamili že má S_PSA 78,940 jeho vek je 86 a už ma aj bajpas na srdci srce mu robi iba na 20 % podstupili sme mnohe vysetrenia a dodnes nas nikto na nic take ani neupozornil, nemohli by ste nam poradit ci je to uz velmi zle alebo co by sa s tym dalo robit?
Dobrý večer, hodnota PSA 78,94 ng/ml svedčí, že´u Vášho starého otca, ktorý má vysoký vek, ide zrejme o karcinóm prostaty.Starý otec má však najväčšie problémy so srdcom, ktorého činnosť limituje jeho žitie. Preto si myslím, že ak nemá z prostaty nijaké ťažkosti a nemá výraznejšie problémy s močením netreba z urologického hľadiska nič robiť. Iba kontrolovať PSA a podľa nárastu hodnoty resp. objavení sa ťažkostí skompletizovať urologické vyšetrenie a začať liečbu.Vhodné je poradiť sa aj s lekárom, ktorý má o Vašom starom otcovi všetyk informácie. S pozdravom. prof. J. Kliment

Dobry vecer pon profesor,mam 58rokou a diagnozu hyperplazia prostaty predstojnice PSA 3,70 Histol-adenoka prostaty gr.Gleason 6-3+3 Dg neo prostate T1cx NX MX je tato diagnoza zla a je potrebne uplne odstranit prostatu alebo je aj ina moznost.Dakujem za odpovet
Dobrý večer, uvedené hodnoty PSA, Gleasonovho skóre a klinického štádia T1cNXMX svedčia o tom, že ide o karcinóm prostaty s nízkym rizikom progresie ochorenia, teda ide o ochorenie s priaznivými ukazovateľmi svedčiacimi o tom , že najpravdepodobnejšie aspoň najbližšie roky nebudete mať problémy súvisiacimi s ochorením. Vo Vašom prípade pri Vašom veku prichádzajú do úvahy okrem chirurgického odstránenia prostaty, aj brachjyterapia a aktívne sledovanie. Aktívne sledovanie znamená ponechanie bez liečby s tým, že sa v pravidelných intervaloch budete kontrolovať a liečba začne až vtedy, keď ju budete skutočne potrebovať / zvyšovanie hodnoty PSA alebo zmena histologického typu karcinómu na základe biopsie/. Zabezpečí Vám to iste niekoľko rokov dobrej kvality života. Brachyterapia znamená liečbu žiarením, rádioaktívne zrná sa implantujú priamo do prostaty. Je to tiež jedna z dobrých možností, menej invazívna ako chirurgická liečba. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobrý deň, diagnostikovali mi karcinom ( CA prostatae T2aNxMx ). Dg. CA prostaty, zväčšená prostata z možným porušením kapsuly v mieste stredneho laloka s prominenciou do MM. PSA: 4,05 ng/ml Lekár mi navrhol 2 možnosti: ožarovanie alebo operácia. Neviem sa rozhodnúť čo je k mojej diagóze lepšie? Ďakujem
Dobrý večer, na presnejšie posúdenie ochorenia by som potreboval vedieť výsledok histologického vyšetrenia a tiež Váš vek.. Predpokladám, že pri uvádzanej hodnote PSA 4,05ng/ml a štádiu T2aNXMX ide najpravdepodobnejšie o karcinóm s Gleasonovým skóre 6.Ak je tomu tak tak ide o nízkorizikový karcinóm prostaty. Dôležitý je aj počet pozitívnych vzoriek . Ak nepresahuje počet viac ako 3 tak by som odporučil iba sledovanie, bez akejkoľvek liečby a prípadnú aktívnu liečbu by som odporučil až vtedy, keď by sa objavili známky progresie ochorenia. Prvým ukazovateľom progresie je obvykle stúpanie hodnoty PSA. Moje odporúčanie vychádza len z neúplných informácií, pre presné odporúčanie by som potreboval celý Váš zdravotnícky záznam. S pozdravom prof.J. Kliment

Dobrý deň, pán profesor Môj otec ma 79 rokov, v januári mal problémy s močením PSA mal 15 ng/ml. Bola mu vykonaná TURP. Výsledok histologie B12/00649-654: V zaslanom materiali v jednej z vyšetrených šiestich rovín sa zachytili súčasti acinárneho adenokarcinomu s Glesonovým skore 2+3=5. Rozhodujúca časť tkaniva je však tvorená obrazom hyperplázie prostaty fibroadeomyioimatozného charakteru, navyše miestami s výskytom PIN lowgrade high grade a výnimočne aj ASAP. Otec bol odporučaný na RAT prostaty. Zatial bola odložena. 26.6.2012 mal kontrolné PSA - hodnoty 4,46 ng/ml ratio 9%, opätovne nam lekár odporúčal zváženie RAT. Chcela by som sa spýtať na Váš názor vzhľadom k veku. Toho času sa ma otec dobre nemá žiadne problémy. Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom Monika
Dobrý večer, vzhľadom na histologický nález a vek by som v žiadnom prípade neidikoval RAT. Nejde o agresívny karcinóm prostaty a z liečby RAT by mal iba ďalšie problémy. Preto odporúčam iba sledovanie PSA v polročných intervaloch. Ak by dochádzalo k prudšiemu zvyšovaniu PSA, čo nepredpokladám, dal by som prednosť intermitentnej hormonálnej liečbe. Ale teraz žiadna liečba. S pozdravom J.Kliment

Dobry den,moj otec je v pokrocilom stadiu metastazujucej rakoviny prostaty,uz je to 2 1/2 roka od kedy mu bola tato choroba diagnostikovana.V poslednom case,ma aj velke bolesti/pouziva opiaty-boli nasadene/v oblasti panvy,prava noha je uplne opuchnuta,tvrda na dotyk.Lava noha zacina puchnut od clenka.Kazdy den berie antitrombosicum-Fragmin/injekcie-1xdenne do brucha/berie ich uz skoro 6mesiacov-koniec juna by mal vybrat poslednu injekciu,potom nastava pauza,uz 2dni ma aj krv v moci.Pravdepodobne uz su ladviny zasiahnute,vieme ze sa to bude tahat k plucam.Moja otazka je,kolko casu mame,ak by sa dal jeho zivot predlzit bez bolesti urobili by sme cokolvek.Poradili by ste p.Kliment?Vrucna vdaka. A.Matin
Vážený pán Matin, žiaľ, liečebné možnosti v tomto pokročilom štádiu ochorenia sú značne obmedzené. Predpokladám, že Váš otec je stále na hormonálnej liečbe, predpokladám tiež , že absolvoval chemoterapiu docetaxelom a že je liečený Zometou. Ak je to tak, potom ešte v druhej línii pripadá do úvahy liečba abiretaronom /Zytiga/, ktorá je však dostupná iba na mimoriadny dovoz, ale poisťovne obvykle dávajú súhlas k tejto liečbe. Bolesti v kostiach možno ovplyvniť aj ožiarením. Opuch dolnej končatiny ako ho spomínate je dôsledkom postihnutia lymfatických uzlín metastázami . Nepoznám ostatné parametre ochorenia, napr. terajšiu hodnotu PSA, vek atď. Tieto parametre prispievajú k presnému posúdeniu stavu ochorenia. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobrý deň prajem, pán profesor, keď dovolíte moju otázku: V októbri 2006 mi bola vykonaná radikálna prostatektómia (Gleason 2+ 3), adenokarcinóm bol viazaný na prostatu (T2). Po operácii som mal PSA 0,04, po polroku 0,023 (nadir) a potom PSA stúpalo, až v januári t. r. dosiahlo 0,22, pri opakovanej kontrole vo februáci opäť 0,22. Lekári mi doporučili rádioterapiu. Absolvoval som ju (16 žiarení x 3,13 Gy) a po 6 týždňoch som bol na kontrole. Moje PSA pokleslo síce, ale iba na 0,13. Úprimne povedané, som z toho sklamaný, čakal som podstatne výraznejšie zníženie PSA. Môže účinok rádioterapie ešte ďalej doznievať a dá sa očakávať, že keď pôjdem o 3 mesiace na kontrolu, že moje PSA ešte poklesne? Ďakujem pekne za odpoveď!
Dobrý večer, pokles PSA môže ešte pokračovať a trvá obvykle dlhšiu dobu kým sa hodnota po ožiarení stabilizuje. Inak, mali ste veľmi dobré Gleasonovo skóre v odstránenej prostate a je malý predpoklad významnejšej progresie ochorenia. Takže si nerobte problémy s terajšími hodnotami PSA. S pozdravom J. Kliment

Dobry den. Chcem sa opytat otec (62rokov)ma rakovinu prostaty s metastazami do chrbtice a panvy. IV stadium. Vo 2/2012 kedy sa zistila rakovina bolo PSA nepocitatelne. Nasadena bola hormonalna liecba a po 4 davkach (kazdy mesiac injekcia do brucha) kleslo PSA na hodnotu 32. Novsie vysledky zatial nemame. Myslite si, ze je to obvykle taketo dramaticke znizenie PSA a je mozne, ze ustupuju aj metastazy? Citi sa vyborne Dakujem pekne za odpoved
Dobrý večer. išlo skutočne o dramatický pokles hodnoty PSA, aj keď východziu hodnotu nemáme. Niektoré laboratóriá udávajú hodnoty niekoľkotisícové, možno výsledok z Vášho laboratória mal určený strop hodnoty a vyššie nad tou hodnotou nezaznaménavali. V každom prípade sa zaznamenal výrazný pokles a predpokladám, že sa hodnota ešte zníži. Znamená to , že ide o karcinóm dobre citlivý na hormonálnu liečbu, čo vzbudzuje nádej do budúcnosti. Napriek poklesu však nemožno očakávať úplný ústup kostných metastáz, aktivita ochorenia sa však podstatne znížila.

Dobry vecer. mojmu otcovi diagnostikovali c61 - zhubny nador predstojnice-prostaty. popisem ambulantnu spravu: terajsie ochorenie - subj.dobre, aferbrilny, bez dysurii a hematurie. Adenoca l.laloka prostaty G2 s kribriform strukturami, gleason 4+4=8. Dop. eligard lamp a 180dni, biculutamid ltR, biopsia prostaty I-IV lalok, V-VIII lalok psa 8,8 Neo prostatae susp. vysledky vysetrenia .lavy lalok prostaty: I. niekolko benignych zliazok prostaty a vazivo so svalovinou. II,III kribriformne struktury ktore svojou architektonikou, cytologickymi atypiami a imunohistochemickym profilom CK HMW -p504s+, zodpovedaju karicnomu. IV.vazivo, hladka svalovina a niekolko benignych prostatickych zliazok. Pravy lalok prostaty: V,VI tak ako v IV. VII tak ako v V, VIII male mnozstvo vaziva a jedna benigna prostaticka zliazka. Zhrnutie: adenokarcinom laveho laloka prostaty G2, tvoreny kribriformnymi stukturami (vz č. II.III) gleason skore 4+4=8. Pravy lalok bez nadorovych zmien. MKCH - c61, M-s
Dobrý večer, podľa údajov, ktoré ste napísali, ide u Vášho otca o vysokorizikový karcinóm prostaty nakoľko bolo Gleasonovo skóre 8 (4+4). PSA mal však nízke achýba údaj o klinickom štádiu ochorenia. Potrebné je ešte vyšetrenie kostí pomocou scintigrafie skeletu a prípadne aj magnetická rezonancia prostaty a panvových lymfatických uzlín. K vyjadreniu o spôsobe liečby potrebujem vedieť aj vek pacienta a celkový zdravotný stav. Ak by výsledky chýbajúcich vyšetrení boli priaznivé, vek nižší ako 70 rokov a dobrý celkový stav jednoznačne prichádza do úvahy operačné odstránenie prostaty prípadne kombinovaná hormonálna liečba s rádioterapiou.. S pozdravom prof.J.Kliment

Dobrý večer,Vážený pán profesor môj problém je možno menej závažný, ale využívam túto možnosť. Mám 51 rokov V novembri 2011 mi v rámci prehliadky 50+ zistili PSA 13,31;fPSA 1,08 a / 11%. Preto som 14.11. podstúpil biopsiu 5+5 so záverom bez malignity. Bol mi predpísaný FINAJELF a pri kontrole v 04/12 bola PSA 12,22; fPSA 1,08 a /8,4% teraz 3 mesiace bez liečby a odporučená rebiopsia. A teraz otázky:Môže biopsia vyvolať rakovinu prostaty?; Existujú aj iné vyšetrovacie metódy?; Existujú iné lieky znižujúce PSA?; Ako často sa budem podrobovať rebiopsii ak PSA nepoklesne? Za Vaše odpovede vopred ďakujem. Miroslav Gogoľ, Magurská 14, 08001 Prešov
Dobrý večer, mali ste zaznamenanú vyššiu hodnotu PSA a nízke % F/T PSA. Obidve hodnoty naznačili možnosť ochorenia na karcinóm prostaty. Bol Vám ordinovaný Finajelf čo je finasterid , inhibítor -alfa reduktázy. Pri liečbe týmto preparíátom po 6 mesiacoch klesá PSA o 50%, ale normálnu hodnotu PSA získame po vynásobení 2. Vy ste užívali Finajelf kratšiu dobu. Nemyslím si, že podávanie Finajelfu bolo správne, k žiadnemu výsledku takáto liečba nevedie. U Vás trvá podozrenie na karcinóm prostaty preto sa treba opäť podrobiť biopsii prostaty. Biopsia nemôže vyvolať rakovinu prostaty.Žiadne iné metódy, ktoré by potvrdili karcinóm prostaty neexistujú. Musí byť diagnóza potvrdená histologickým vyšetrením tkaniva prostaty odobratého biopsiou. Znižovať PSA pri nedokázanom karcinóme prostaty z biopsie nemá význam a nie je indikované. Rebiopsia je u Vás potrebná, obvykle sa robí raz po prvej negatívnej biopsii. Ďalší postup je veľmi individuálny a rozhoduje sa podľa výsledkov vyšetrení . S pozdravo

Otec je po operacii prostaty,už mesiac je hospitalizovaný,no stále dochádza k pretekaniu moča cez operačnú ranu,ktorá sa nehojí i napriek tomu,že ma zavedený moč. katéter.Má aj zvýš. TT i napriek tomu,že berie ATB.Neviem si to vysvetliť,prečo dochádza k pretekaniu moča a ani lekár mi to nevedel dostatočne vysvetliť.Ako postupovať ďalej?
Nemám bližšie informácie o type operácie, ale jediná možnosť pravdepodobne je byť trpezlivý a čakať, kým sa operačná rana neuzatvorí. K tomu, aby sa to stalo je potrebná dobrá drenáž močového mechúra, starostlivosť o priechodnosť katétra. Niekedy k takejto situácii dochádza, ale vždy nakoniec dôjde k uzatvoreniu operačnej rany

Dobrý deň pán profesor. Prosím Vás a o Váš názor na liečbu a na prognózu ochorenia pacienta. 52 r. po transplantácii obličky v r. 2007,teraz v imunosupresívnej liečbe, tiež DM na konv.INZ režime. Október 2011 PSA 76,44. Biopsia CaP GS 6/3+3/T3NxM0 gamagraf. negat. Je v liečbe Bicalutamid, Diphereline 3 mes inj. podaný v októbri 2011 a v januári 2012. V januári a vo februári 2012 externá radiotherapia prostaty. V marci 2012 PSA 0,32, TEST 0,04. V apríli Diphereline ex, aplikov. FIRMAGON. Ďakujem za Vašu odpoveď.
U pacienta ide o vysokorizikový karcinóm prostaty podľa dvoch hodnôt a to hodnoty PSA 76,44 ng/ml a klinického štádia cT3. Gleasonovo skóre svedčí o dobrej diferencovanosti karcinómu, je priaznivé, skôr by som si myslel, že je podhodnotené vzhľadom na spomínané 2 parametre. Odpoveď na hormonálnu liečbu a externú rádioterapiu je dobrá o čom svedčí nízka hodnota PSA. Kombinovaná liečba hormonálna a rádioterapia je správna. V hormonálnej liečbe treba pokračovať do 3 rokov od začiatku. Myslím si, že prognóza ochorenia môže byť resp. je priaznivá. S pozdravom J.Kliment

Dobrý deň pán profesor,mám 60 rokov,diagnostikovali mi acionárny adenokarcinom prostaty. Boli mi odobraté 5 vzorky zľava, 5 zprava . Výsledky biopsie: Pravý lalok: - Gleason skore 9 (4+5), gradeIII - perineurálna nádorová invázia prítomná - bez zistenej intravaskulárnej nádorovej permeácie - malígna nádorov infiltrácia predstavuje 70% objemu valčekov z pravej strany - bez evidentnej nádorovej infiltrácie periprostatického tukového tkaniva Ľavý lalok: - Gleason skore 9(4+5), grade III - malígna nádorová infiltrácia predstavuje 30% objemu valčekov z ľavej strany - taktiež zachytené štruktúry ductus ejaculatorius s fokálnou nádorovou infiltráciou Dg. C61, M-8140/3, pT1c, pNx, grading 3 Urológ mi dal možnosť výberu buď odstrániť karcióm chirurgicky, alebo ožarovanie. Chcel by som vedieť Váš názor na odporúčanú liečbu a moju ďalšiu prognózu. Ak si nájdete čas na moju odpoveď, budem Vám vďačný. Ďakujem Vlado G.
Dobrý večer, ďakujem za otázky, ale aby som Vám vedel odpovedať tak potrebujem vedieť aké ste mali PSA, ďalej výsledok scintigrafie skeletu a výsledok magnetickej rezonancie prostaty a panvových lymfatických uzlín. Len po získaní týchto údajov sa budem môcť vyjadriť k liečbe. V každom prípade ide o vysoko rizikový karcinóm prostaty ( podľa Gleasonovho skóre) a liečba bude potrebná. Uvedená diagnóza pT1c, pNx nie je správna a nesvedčí o dobrej znalosti problematiky dotyčnej osoby, ktorá Vám túto diagnózu napísala. S pozdravom prof.J.Kliment

Pán profesor prosím o Vaše vyjadrenie.Nám vysledky ockovej správy kde ja potvrdená dg.C61.9 so cleason skore 8(4+4) M-8140/3.Vo všetkých vzorkách je prítomný acin. adenokarc. pričom PSA ja 77.Bol aj na scintigrafii tam nie sú pritomne MTS.Zatiaľ nie je stanovená žiadna thetapia.Veľmi pekne Vám dakujem za odpoved.
Podľa poskytnutých údajov ide o lokálne pokročilý vysokorizikový karcinóm prostaty, čo potvrdzuje hodnota PSA : 77ng/ml a výsledok biopsie - Gleasonovo skóre 8 (4+4). Metastázy v kostiach sa nezaznamenali. Odporúčam kombinovanú liečbu hormonálnymi preparátmi (LHRH preparáty) + externú rádioterapiu. J.Kliment

Chcela by som sa opytat ako prebieha operacia na prostatu? Moj ote ma 68 rokov ma prostatu, casto nemoze ist na malu potrebu, potom musi ist na pohotovost, daju mu trubicku. Je to nebezpecna operacia? Ako dlho trva? Je pod narkozou?Ako prebieha? dakujem za informaciu!
Predpokladám, že ide o benígnu hyperpláziu prostaty s opakovanými retenciami moču. Tento stav je absolútnou indikáciou k operácii. Operácia pre benígnu hyperpláziu prostaty patrí medzi stredne závažné operačné výkony, najčastejšie sa robí endoskopicky cez močovú rúru, pacient je buď v celkovej anestéze alebo v znecitlivení dolnej polovice tela, trvá približne 1 hodinu. Váš otec zrejme veľmi trpí pre ťažkosti s močením a mali by ste vyhľadať lekára s požiadaním o operáciu. V súčasnosti sú operácie prostaty bezpečné a výsledky sú výborné. Prof. J. Kliment

Dobrý deň pán profesor. Prosím Vas o Váš názor na prognózu ochorenia môjho otca. Teraz v apríli 2012 mu diagnostikovali Ca Prostaty cT3NxMx, pri hladine SPSA 7,95, SFPSA 1,44, PV FPSA 18,1%. Biopsia bola vykonaná zprava doľava 2-3--3-2 a ukázala acinárny adenokarcinóm G3, gl 4+5/9/. Vyšetrenie per rectum: vyhodnotené ako symetrická prostata bez uzlov, obojstranne na hrane tuhšia, bez známok fixácie. TRUS ukázal ostré ohraničenie až na hypoechogénne ložisko vľavo smerom k symfýze, veľkosti 28x57x61 mm 51 ml. Prosím Vás, aký liečebný postup by ste odporučili? Má význam odstrániť v tomto prípade uzliny? Aké máte skúsenosti s brachyterapiou? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ing. Alena Zelinková
Podľa údajov ide o vysokorizikový karcinóm prostaty /Gleasonovo skóre je 9 a klinické štádium cT3/ pri nízkej hladine PSA. K môjmu vyjadreniu potrebujem ešte ďalšie údaje: vek, celkový zdravotný stav, potrebné je rádionuklidové vyšetrenie skeletu a vyšetrenie prostaty a panvových uzlín magnetickou rezonanciou.Potom sa môžem zodpovednejšie vyjadriť k spôsobu liečby a k prognóze. Brachyterapia pri tomto type nádoru nie je vhodným riešením, je dobre účinná pri nízkorizikových karcinómoch prostaty. S pozdravom, J. Kliment

mojmu otcovi diagnostikovali rakovinu prostaty a chcem sa opytat ci je normalne ze mu psa v krvi klesa, naposledy mal 6,1 a predtym 6,4. aka je pre neho najlepsia liecba? teraz dostal nejake inekcie do brucha a za mesiac ma dostat dalsiu, vraj je to nejaka nova leicba ktoru podpisal ze s nou suhlasi, dakujem za odpoved
Isté výkyvy v hodnotách PSA sa môžu z rôznych príčin vyskytnúť a podobne tomu bolo aj u Vášho otca. Aby som sa mohol vyjadriť k optimálnej liečbe pre Vášho otca potrebujem vedieť: vek, celkový zdravotný stav, výsledok biopsie prostaty ( Gleasonovo skóre), pohmatový nález na prostate, klinické štádium podľa hodnotenia urológa, u ktorého sa lieči. S pozdravom prof. J. Kliment

Dobrý deň, volám sa Mgr. Jaroslava Bolemantová v lete 2011 ste operovali ocka pána Sekereša na rakovinu prost. a teraz mu zistili cysty na obličkách súvisí to spolu. Ďakuhjem on nievie že to viem.
Vážená pani magistra, nález cýst na obličkách je pomerne častý. Ak nie sú príliš veľké a sú jednoduché nie je potrebná nijaká liečba. Nález nemá žiadnu súvislosť s rakovinou prostaty. Dúfam, že pán Sekereš sa má po operácii dobre. S pozdravom prof.J. Kliment

Dobrý deň, pán doktor, poprosila by som Vás o vysvetlenie, aké sú možnosti liečby rakoviny prostaty u môjho otca 63.r. Všetky výsledky, ktoré máme pripájam. Prípadne, ak je to možné, aká je prognóza, je šanca ochorenie spomaliť, zastaviť, ako môžeme nášmu otcovi pomôcť? Už po prečítaní výsledkov a množstva článkov, nám je jasné, že to je pokročilé štádium ..., ale zišlo by sa nám povzbudenie. Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Smudová Dátum:1.3.2012 PSA viac ako 100ng/ml Biopsia prostaty totálna nodorová infiltrácia Gleason 3+4. DRV lokálne pokročilý nález Indikovaná hormonálna liečba. Predpis a aplikácia Eligard 45mg Budeme kompletizovať CT vyšetrením prostaty a malej panvy Potom realizuje konzil rádioonkolog. vyšetrenia k zváženiu aktinoth. Dátum:21.3.2012 Nálezy CT CT abdomen/nat. + KL p.o. Urografin + KL i.v. Optiray 350/120ml/, /MPR –Cor,Sag,Tra/ F: Nat., Ao, Ven, Onesk: Hepar norm. veľkosti, v S7 sa zobrazuje hypodenzný mierne sa vyklenuj
Dobrý večer, podľa údajov, ktorém ste poskytli ide u Vášho otca o lokálne pokročilý karcinóm prostaty, to znamená, že už presahuje puzdro prostaty a rastie do okolia. Má vysokú hodnotu PSA a mal by mať urobenú scintigrafiu skeletu na dôkaz kostných metastáz. Výsledok tohto vyšetrenia ste neuviedli. Pri uvedených hodnotách je veľká pravdepodobnosť, že kostné metastázy má. Výsledok histologického vyšetrenia prostaty preukázal Gleasonovo skóre 7 /3+4/, čo znamená stredne diferencovaný karcinóm prostaty a je istou nádejou na priaznivý účinok hormonálnej liečby. Ak sa nepotvrdia metastázy karcinómu prostaty v kostiach je potrebná rádioterapia na prostatu približne 3 mesiace od začiatku hormonálnej liečby. Hormonálna liečba bola správne indikovaná. Ak sa bude vyvájať všetko podľa optimistického očakávania / nebudú metastázy, bude dobrý účinok hormonálnej liečby, čo sa prejaví poklesom PSA, uskutoční sa rádioterapia/ tak možno úspešne ochorenie, ktoré už v tomto štádiu nie je vyliečiteľné, k

Dobrý deň, pán profesor.Otcovi bola na vašom odelení 30. januára vykonaná radikálna prostatektómia (psa pred operáciou 28).Šesť týždňov po operácii diagnóza T3N0M0. S-PSA 21,29 ng/ml, S-voľný PSA 4,32ng/ml, fPSA/tPSA ratio 20,29%.Nasadená liečba Cyproplex.Môžete nám napísať Váš názor na danú liečbu a prognózu.Ďakujem za Váš čas a ochotu.S pozdravom M.Krišandová. Poprad
Vážená pani Krišandová, potrebná je konzultácia u mňa na Urologickej klinike ohľadom ďalšej liečby. Príďte prosím v týždni od 26.3.2012. S pozdravom J.Kliment

Dobrý den.P.professor dakujem pekne za vašu odpoved.Pridávam dalšie diagnozy:C61acinárneho adenokarcinomu G-3 a G-4 a sučasne fokalne HG PIN z anamenzy od 1/10sledovany lieceny hyperllaziu prostaty.OA:OP:hemikolektomia pre adeno Ca.v r.2008,sledovany na onkologii-nález v remisii,prekonal opak.bronchopneumoniu,naposledy v jan.2012,lieč.na Koron.AS ch.srdca,stp.implantácii TKS pre SSS-sledovany na kardiologii per rectum,ohraničená,elasticka prostata,nebolestivá mierne zvačšená.Sono:obličky,moč.cestybilater.negat.moč.mechur anechogenny obsah.prostata homogenna,ohranciena,okolo 35ml.velikosti.PSA 7,96,f/t 14%TRUS:prostata homohenna konturovana,zony vyjadrene.Záver:1.Punktát zpravého laloka bez jednoznačných neoplastických zmien.2.V niektorých vzorkách z lavého laloka nachádzame ložiská acinárneho adenokarcinomu G-3 a miestami až G-4 a sučasne fokálne HG PIN.Pri maximálnej fragmentácii materialu sa nevieme bližšie vyjadrit ku Gradingu.Toto je diagnoza mojho manžela.Má 67rokov.Pán professor
Ďakujem za doplňujúce informácie o ochorení Vášho manžela. Konzervatívny postup vo forme hormonálnej liečby je zdá sa dostatočný vzhľadom na závažné ochorenia, ktoré Váš manžel má. Radikálny operačný výkon v jeho prípade nie je vhodný. Nie je mi celkom jasný popis histologického vyšetrenia tkaniva prostaty získaného biopsiou prostaty. V zásade teda možno súhlasiť s hormonálnou liečbou, ale mala by byť prerušovaná.Znamená to, že ak po pol roku klesne hodnota PSA na normálnu hodnot, liečba sa preruší a začne sa opäť po zvýšení hodnoty PSA. Druhá možnosť spočíva v kombinovanej liečbe krátkodobou hormonálnou liečbou s externou rádioterapiou - ožiarením. S pozdravom J.Kliment

Dobry den.Mojmu manželovi diagnostizovali,N40Hyperplázia prostaty stp biopsii prostaty R86 PSA alta,sPSA7,96 ng/ml,fpSA 1,13ng/ml,f/t 14,2% vyšetreni po biopsii prostaty:Biopsia: B12/01109-B12/01110.Záver:1.Punktát z pravého laloka bez jednoznačných neoplastických zmien.2.V niektorých vzorkách z lavého laloka nachádzame ložiská acinárneho adenokarcinomu G-3 a miestami až G-4 a súčasne fokálne HG PIN.Pán Professor,môjmu manželovi dali Eligard 45 mg a dalsiu mu aplikujú o pol roka.Pán professor podla Vás tento Eligard 45 ml stačí na túto diagnozu?Môžem Vás ešte poprosit jednoduchšie vysvetlenie tejto diagnozy´dakujem
Dobrý večer. U Vášho manžela sa diagnostikoval karcinóm prostaty v ľavom laloku , G-3 miestami G4 / takéto označenie je neobvyklé, vždy sa označuje Gleasonovo skóre/, hodnota PSA bola 7,96ng/ml. Dostal hormonálnu liečbu vo forme Eligardu 45 mg. Aby som túto liečbu vedel úplne zhodnotiť potreboval by som vedieť vek Vášho manžela, palpačný nález na prostate a v akom celkovom zdravotnom stave je. Podľa tých Vami uvedených hodnôt, myslím tým PSA a výsledok biopsie prostaty, pravdepodobne ani nepotrebuje nijakú liečbu, zvlášť nie hormonálnu.Spresnenie posúdenia liečby je možné iba po získaní už uvedených ďalších informácií. Ak máte záujem o spresnenie môjho vyjadrenia k liečbe, môžete mi ich poskytnúť. Prof J. Kliment

Dobrý deň pán profesor, chcela by som sa spýtať na prognózu a priebeh ochorenia môjho otca. Vek 69 r., v novembri 2010 diagnostikovaný ca prostaty, PSA 41 T3N0-1M0, nasledovala hormonálna liečba, v období júl až september 2011 rádioterapia, PSA v 10/2011 0,76. V januári 2012 PSA 1,01. Znamená nárast PSA pokračovanie choroby. Aký ďalší postup liečby odporúčate, aké sú jeho prognózy na prípadné vyliečenie. Ďakujem
Dobrý večer, Váš otec mal diagnostikovaný karcinóm prostatyv novembri 2010, cT3N0-1M0, pri hodnote PSA 41ng/ml. Neuvádzate Gleasonovo skóre z biopsie prostaty, ktoré je veľmi dôležité pre prognózu ochorenia. Ak mal skóre 8-10 tak ide nepriaznivú prognózu, ak bolo skóre nižšie ide o prognózu priaznivejšiu. Aj keď nepoznám Gleasonovo skóre pri uvedenej hodnote PSA a pri uvedenom lokálnom rozsahu ochorenia ide o nádor s vysokým rizikom možnej progresie. Bol liečený hormonálne a externou rádioterapiou. Hormonálna liečba pri tejto charakteristike nádora má začať niekoľko mesiacov (3-6) pred rádioterapiou, tak tomu aj zrejme bolo a pokračovať až do 3 rokov od jej začiatku. Neviem, či v nej pokračuje.Uznávané klinické štúdie potvrdili potrebu 3 ročnej hormonálnej liečby u tohto typu karcinómu prostaty.Malý nárast PSA treba zatiaľ hodnotiť opatrne, treba počkať na výsledok ďalšieho vyšetrenia PSA. Teraz okrem hormonálnej liečby, tak ako som ju spomenul, iná liečba nie je potrebná.

Pán Profesor, Som z Martina, mám diagnostikovanú C61., PSA=11,50ng/ml; uroflwmetria V=269ml, Q max 17,5mlk/s. čo hovoríte na to, mám 61 rokov
Dobrý večer, ste z Martina, potrebujem vedieť ďalšie potrebné údaje o ochorení, preto Vám navrhujem návštevu na Urol.klinike. Môžme sa stretnúť v priebehu týždňa v raňajších hodinách ktorýkoľvek deň. J.Kliment

chcela by som sa opytat ,mojmu znamemu povedali ze ma rakovinu prostaty ,zistili to v krvi ,pred dvomi mesiacmi lezal vnemocnici lebo nemohol mocit a mal velke bolesti tak mal zavedenu rurku do mocoveho mechura vtedy mu povedali ze ma zvacsenu prostatu bral lieky a nemal problemy,a vcera mu povedali o tej rakovine.Teraz mu chcu z toho zobrat vzorku tak sa chcem opytat ci si to ma dat odobrat dakujem
Lekári predpokladajú, že ide o rakovinu prostaty na základe vyššej hodnoty PSA alebo aj podľa vyšetrenia prostaty pohmatom cez konečník. Definitívna diagnóza a aj ďalšia liečba je možná len na základe histologického potvrdenia ochorenia zo vzorky z prostaty. Preto je potrebné , aby si vzorku z prostaty - biopsiu prostaty - dal urobiť.

Dobrý deň, v oktobri 2011 mi diagnostikovali ca prostaty s g.skore 3+3, psa 11,86. Som v imunosupresivnej liečbe po transplantacii obličky. Podstupil som brachyterapiu a hormonálnu liečbu eligardom, á pol roka. Po 3 mesiacoch od brachyterapie mám PSAE 0,002 a TESe 0,0025. Môžtr mi, prosím napísať prognózu dalšej liečby? Ďakujem.
Mali ste diagnostikovaný karcinóm prostaty s dobrými prognostickými ukazovateľmi. Absolvovali ste primeranú liečbu. Hodnota PSA po liečbe je výborná. Myslím si, že prognóza Vášho ochorenia je perfektná. Treba iba kontrolovať hodnoty PSA a ak by sa prípadne zvyšovali, vždy je možné liečebne zasiahnuť. Je tiež možné, že ste definitívne vyliečený a v budúcnosti nebudete potrebovať nijakú liečbu. Prof. J. Kliment

Od mojho 52 roku veku navštevujem urologiu, lebo mám problemy z prostsatou. V 62 roku môjho veku mi konštatovali rakovinu prostaty ca prostatae T2.,N1.M1bs tým, že už mám napadrute aj kosti chrbtice,takže operácia neprichádza do úvahy.Od decembra 2010 dostávam FIRMAGON 80mg jeden krát mesačne.Celá návšteva u lekára spočíva v tom, že ako sa mám, pischnú mi novú iniekciu a idem domov.Na môj názor, že má boli prsník na pravej strane som dostal odpoveď, že takto to má byť, ale mňa už boli prsník 4. mesiac.Za rok návštev som bol 1x na gama kamere,kde sa potvrdilo podozrenie co prostaty. Uvedenú diagnozu potvrdila aj biopsia a CT. PSA sa správalo v norme. Teraz moja otázka nemal, by som chodiť častejšie na odborné vyšetrenia, pričom by sa bol podchytil záčiatok samotného karcinomu, ktorý sa mohol vyoperovať a nebol by napadol už kosti. Netreba aj teraz častejčie vyšetrenia či už palpačne, CT, Gamakameru alebo PSA, abz sa dali porovnať výsledky. (V uplynulom roku som bol 1x CT,1X gamakamera,
Napriek tomu, že od 52.roku Vášho života navštevujete urológiu diagnóza karcinómu prostaty bola urobená až po 10 rokoch v pokročilom štádiu ochorenia. V tomto štádiu ochorenia je základnou liečbou hormonálna liečba, ktorú vo forme Firmagonu aj dostávate. Bolesti prsníka a prípadné zväčšenie prsníka je vedľajším účinkom liečby a často sa u takto liečených objavuje.Ošetrujúci lekár musí rozhodnúť, či udávané ťažkosti vyžadujú doplňujúce vyšetrenie (mamografiu)a či je potrebné liečebne zasiahnuť. Pretože ide u Vás o ochorenie s metastázami do kostí vhodná je aplikácia kys. zoledrónovej (preparát Zometa), ktorá priaznivo pôsobí na kostné metastázy a znižuje výskyt komplikácií z kostných metastáz( ovplyvní prípadnú bolesť, znižuje výskyt kostných zlomenín, ktoré sú možné pri metastázach do kostí). Základným kontrolným vyšetrením v priebehu liečby je vyšetrenie PSA. Ak je hodnota PSA blízka 0, ide o účinnú liečbu, ochorenie je utlmené a nie sú obvykle potrebné nijaké ďalšie doplňujúce vyš

Dobry den, Pred časom som mal problem s močním a zistil som aj krv v moči. Po navsteve lekara mi bol zisteny PSA hormon 11,68. Bol mi predpisany Amoxiclav 825mg 20tab. Po vybryti som ziadne problemy nepocitoval.A po cca 2 mesiacoch sa mi povodne priznaky vratili.Mam 29r.Nakolko pracujem ako šofer v zahranici nemam moznost navstivit svojho lekara okamzite.Preto sa pytam co by ste mi doporucili. Dakujem.
Boli ste vyšetrený lekárom pre ťažkosti s močením a s nálezom krvi v moči.. Máte 29 rokov, pri vyšetrení Vám bola zistená vyššia hodnota PSA 11,68ng/ml - pre Váš vek je normálna hodnota menej ako 1ng/ml. Boli ste liečený Amoxiclavom. Po dvoch mesiacoch sa ťažkosti vrátili. Podľa údajov, ktoré uvádzate ste zrejme prekonali zápal prostaty, ktorý však nebol dostatočne liečený, resp. bol liečený krátku dobu.Odporúčam Vám vyhľadať urológa, je potrebné kompletné urologické vyšetrenie a dôsledná liečba.

Dobrý deň p. Prof. Kliment. Mal by som otázku ohľadne bolesti drieku a chrbta ako príznak rozšírenia metastáz z prostaty do kostí. Príznaky sa vyskytujú ak v priebehu dňa, alebo len prevažne v noci alebo z rána, teda pri dlhšom pobyte na lôžku? Mávam bolesti v oblasti drieku pri dlhšom ležaní na posteli. Mám skolíozu, preto som to pripisoval chrbtici. Teraz po prečítaní tejto www stránky začínam mať obavy keďže pred 5 rokmi som mal zvýšené PSA(3,44) a bohužiaľ na opätovnú kontrolu som sa dostal až pred týždňom vo vašej ambulancii v Martine. Ďakujem za odpoveď, ak si nájdete čas.
Bolesti v drieku a chrbte sa vyskytujú pri rozšírení karcinómu prostaty do kostí.Môžu sa vyskytnúť v priebehu celého dňa. Ale môžu byť aj úplne iného pôvodu. Keďže máte skoliózu skôr si myslím, že ide o bolesti vertebrogénneho nenádorového pôvodu.Vo vyššom veku sú podobné ťažkosti časté, ale je správne, že myslíte aj na prostatu.Treba počkať na výsledok PSA, rád sa potom s Vami v ambulancii stretnem.

Dobrý deň, pán doktor, dnes sa už na Slovensku využíva liek Degarelix na liečenie rakoviny prostaty? Môjmu priateľovy nezaberá hormon. liečba starého typu.Je možné ešte vyskúšať liečbu Degarelixom? Ďakujem za odpoveď
Rozdiel medzi doterajšou liečbou LHRH agonistami a novšou Degarelixom spočíva iba v tom, že po LHRH agonistoch sa dosiahne kastračná hladina testosterónu o 2 týždne a po Degarelixe už prvý deň po podaní. Kastračná hladina testosterónu sa v ďalšom priebehu liečby udržuje pri obidvoch liekoch na tej istej kastračnej úrovni. U Vášho priateľa treba zistiť, či má kastračnú hladinu testosterónu. Ak ju má Degarelix nič nezmení, ak nie je kastračná hladina testosterónu treba skúsiť podávať Degarelix. Pravdepodobne u Vášho priateľa ide už o kastračne rezistentný karcinóm prostaty nereagujúci na hormonálnu liečbu. Treba potom zvážiť liečbu cytostatikami - Docetaxelom.

Bola diagnostikovana rakovina prostaty,z 10 odobranych vzoriek boli 2 pozityvnea to vzorka C-punktat prostaty-Gleason skore 6-3+3,vzorky cca 15%.AMACR pozityvne,a G-vzorka Gleason skore 5-2+3. AMACR fokjalne slabo pozityvny,rozsah nadorovej infiltracie vzorky cca 20%. Sam lekar povedal ze nevie ci je to rakovina, ale mam si vybrat sposob liecby, a to operativny alebo ozarovanie.Prosim poradte co robyt, ked sam lekar nevie ci mam problem alebo nemam. Bohuzial ja ako laik som presvedceny ,ze mi mal navrhnut tretiu moznost, a to opatovneho nestraneho vysetrenia ,aby sa potvrdilo alebo vyvratilo podozrenie. Dakujem.
Podľa údajov ide o rakovinu prostaty. Ide však o dobre diferencovaný karcinóm prostaty, teda o rakovinu, ktorá má celkom dobrý priebeh a nemusí vyžadovať ani žiadnu liečbu v prípade ak hodnota PSA je menšia ako 10ng/ml a pohmatový nález na prostate je normálny alebo je minimálny.Treba ochorenie prediskutovať s lekárom, ktorý tejto problematike rozumie a môže Vám dať zodpovednú radu a odporúčanie ako postupovať v liečbe.

Dobrý deň p.Profesor, chcem sa informovať či pri stanovení diagnózy C61 adenokarcinóm prostaty gradeII., Gleason 6 3+3 - zhubný nádor predstojnice a oba laloky znamená že už sú vytvorené metastázy. Otec má 56 r. a je 6 týždňov po biopsii a čaká na MRI. Ďakujem za skorú odpoveď.
K úplne presnej odpovedi sú potrebné ďalšie údaje (PSA,palpačný nález na prostate, počet pozitívnych bioptických vzoriek). Podľa údajov o Gleasonovom skóre ide o dobre diferencovaný nádor, ktorý nebýva zdrojom metastáz. Ak sú postihnuté obidva laloky ide zrejme o klinické štádium T2c. Ide teda o ochorenie lokalizované na prostatu, ktoré pri uvedenom Gleasonovom skóre má dobrú prognózu.

Dobrý deň. Otec je po robotickej prostatektomii pre adenoca prostaty, PSA pred OP- 21. Po operácii trvá inkontinencia moča.Môžte mi prosím poradiť cvičenia na panvové dno pre muža v tomto prípade? Event. inú radu. ďakujem
Odporúčam brožúrku o cvikoch na posilňovanie svalstva panvového dna, ale nie som si istý, či je k dostaniu v predajniach knihy. Sú cviky používané aj pri stresovej inkontinenci moču u žien.

Po robotickej prostatektomii pre adenokarcinom prostaty bez prerastania do okolia a bez verifik. vzdialených MTS má nasledovať nejaká doplńujúca th- CHT, RT, hormon.TH ?? ďakujem
Ak karcinóm prostaty neprerastal do okolia, neboli pozitívne lymfatické uzliny, pooperačná hodnota PSA bola nulová, tak nie je po prostatektómii potrebná nijaká liečba, iba pravidelné kontroly.

Dobry den p. Prof. MUDr. Ján Kliment, CSc, velmi pekne by som Vas chcela poprosit o radu. Pacient ma rakoviu prostaty a PSA teraz pri poslednej kontrole zvysene 120, drzal sa pri hodnotach do 15(8rokov) avsak lekar mu povedal, ze toto je posledny liek, ktory uzival, cize asi vznikla rezistencia na liecbu predpisanymi liekmi doteraz. Ma moznost byt zaradeny do studie, brat injekciu, alebo chemoterapia. Naozaj uz nieje ziaden iny liek? alebo ako znizit tieto protilatky? Naposledy uzival estracyt, ktory uz nezabera. Operovaný nebol. Metastazy nie su. Dakujem za odpoved.
Pacient bol 8 rokov predpokladám na hormonálnej liečbe pre karcinóm prostaty. Hodnoty PSA sa držali do 15ng/ml, teraz sa zvýšili na hodnotu 120ng/ml. Podľa týchto údajov ide o hormonálne rezistentný karcinóm prostaty. Takmer s istotou Vám môžem povedaľ, že u tohto pacienta po 8 ročnej hormonálnej liečbe a vzostupe PSA na 120 musia byť prítomné kostné metastázy. Treba urobiť scintigrafické vyšetrenie kostí, ak v tomto období nebolo urobené. Treba tiež vyšetriť hodnotu testosterónu v krvi. Treba vedieť v akom celkovom stave je pacient, najmä či trpí na bolesti alebo má iné závažné príznaky súvisiace s ochorením.V liečbehormonálnej treba pokračovať ako doteraz, ak však užíval antiandrogény treba ich vysadiť a pokračovať iba v injekčnej aplikácií LHRH analógov. Tie možnosti , ktoré Vám lekár navrhol sú vhodné, treba sa rozhodnúť pre jednu z nich. Vzhľadom na to, že podrobnosti o celkovom stave nepoznám , je ťažké navrhnúť optimálny spôsob ďalšej liečby.

Dobrý deň. Mohli by ste mi prosím napísať, aké sú hodnoty PSA u muža vo veku 48 rokov?
Referenčná hodnota PSA pre mužov vo veku 40 - 49 rokov je hodnota 0 - 2,5 ng/ml.

otec je onko urol. pacientom, je mu odporúčaná paliatívna chemoterapia, má 73 rokov a má odtránené semenníky, je aj kardio pacient s trojitým bajpasom. aké sú riziká a aká je prognóza? ďakujem
Zrejme ide o ochorenie hormonálne rezistentné, ktoré už nereaguje na hormonálnu liečbu (mal odstránené semenníky). Ochorenie v tomto prípade možno ešte ovplyvniť chemoterapiou. Onkológ, ktorý indikoval túto liečbu zrejme posúdil aj celkový zdravotný stav ako aj riziká tejto liečby a odporučil chemoterapiu na základe komplexného zhodnotenia. Riziká z toxicity liečby existujú, všetko sa ukáže po prvých aplikácicáh. Všeobecne však možno povedať, že liečba sa znáša dobre.K prognóze ochorenia by som sa mohol presnejšie vyjadriť až po zhodnotení všetkých parametrov ochorenia. V tomto štádiu ochorenia však prognóza ochorenia nie je dobrá a prežívanie býva krátke.

Dobrý deň.Môj manžel je rok po chirurgickom odstránení prostaty(karcinóm).Odvtedy nebol u urológa,cíti sa dobre,nemá žiadne ťažkosti-vraj by to už malo byť v poriadku.Ja však ešte nie som úplne pokojná,jemu sa k urológovi veľmi nechce,mne nič mi nepovie.Mal by urológa navštíviť,alebo už je naozaj definitívne vyliečený?Ďakujem.
Po radikálnom chirurgickom odstránení prostaty /tzv. radikálna prostatektómia/ sú potrebné pravidelné kontroly u svojho urológa. Prvý rok od operácie sa majú kontrolovať v trojmesačných intervaloch hodnoty PSA. V ďalších rokoch v polročných intervaloch. Kontroly sú potrebné napriek tomu, že sa cíti v poriadku. Isté riziko recidívy ochorenia u pacientov po operácii zostáva. Presnejšie riziko recidívy ochorenia sa dá odhadnúť podľa histologického vyšetrenia odstránenej prostaty ako aj hodnoty PSA pred operáciou. Tieto údaje nemám, tak sa presnejšie k možnej recidíve neviem vyjadriť. Tieto údaje majú byť uvedené v prepúšťacej správe po operácii , prípadne v zdravotnom zázname. V každom prípade mu odporúčam kontrolu u svojho urológa.

Dobrý deň, môj otec má 50 rokov a doteraz ešte nepodstúpil vyšetrenie prostaty, je už neskoro? Može mať rakovinu prostaty aj bez symptónov?
Vyšetrenie prostaty sa odporúča vo veku od 50 rokov, u mužov, ktorí majú prvostupňových príbuzných s rakovinou prostaty sa odporúča vyšetrenie od 45. roka života. Nemyslím si, že je vyšetrenie v 50-ke neskoré, vždy môže odhaliť ešte začiatočnú fázu ochorenia, ktorá je vyliečiteľná. Rakovina prostaty vo včasných štádiách prebieha bez symptómov, v tom je práve vysoké riziko neskorej diagnostiky. Pri symptómoch už obvykle ide o pokročilejšie ochorenie.